05.06.2012. / 13:14

Autor: Nacional.hr

Ostojić u Španjolskoj skuplja turistička iskustva

Ministar Ostojić upoznao je predsjednika Cambru s razvojem kruzing turizma u Hrvatskoj i naporima koji se poduzimaju za daljnji razvoj tog segmenta. Hrvatsku je prošle godine na kruzerima posjetio 1,1 milijun putnika, od kojih je bilo 17 posto španjolskih turista

Ministar Ostojić s izaslanstvom Ministar Ostojić s izaslanstvom Prezentacija španjolskog turizma i organizacije sustava turističke administracije u toj zemlji predstavljeni su ministru turizma Veljku Ostojiću i njegovim suradnicima prilikom susreta s ministrom industrije, energetike i turizma Španjolske Joséom Manuelom Sorijem Lópezom i španjolskom državnom tajnicom za turizam Isabelom Maríom Borrego Cortés. Osim što su razmijenili iskustva i informacije o turizmu, razgovarali su i o zakonskoj regulativi, vezanoj uz turistički sektor u Španjolskoj, o poreznom sustavu u turizmu i trendovima na međunarodnom turističkom tržištu.

Riječi je bilo i o iskustvima Španjolske u pripremi strategije razvoja turizma te o strateškom marketinškom planu i operativnom godišnjem marketinškom planu. Španjolski turistički predstavnici upoznali su ministra Ostojića i njegove suradnike s naporima koje Španjolska poduzima oko reforme radnog zakonodavstva, odnosno osiguravanja njegove dodatne fleksibilnosti.

Iznijeli su i iskustva Španjolske, vezana uz korištenje sredstava iz fondova EU za turističke projekte te uz rješavanje problema sezonalnosti turističke sezone, a jedna od tema bila je i vizni režim.

U sklopu posjeta Španjolskoj ministar je posjetio Barcelonu te se susreo s predsjednikom Luke Barcelona Sixtom Cambrom koji ga je upoznao s aktivnostima i razvojnim putem ove najveće polazne luke na Mediteranu za kruzere. Uz kruzing turizam i mogućnosti za njegov još snažniji razvoj na Mediteranu, razgovarali su i o važnosti suradnje svih luka na Mediteranu.

Ministar Ostojić upoznao je predsjednika Cambru s razvojem kruzing turizma u Hrvatskoj i naporima koji se poduzimaju za daljnji razvoj tog segmenta. Hrvatsku je, podsjećamo, prošle godine na kruzerima posjetio 1,1 milijun putnika, od kojih je bilo 17 posto španjolskih turista.

Ministar se u Barceloni susreo i s glavnom ravnateljicom za turizam u Vladi Katalonije Marian Muro, s kojom je razgovarao o situaciji u privatnom smještaju te o iskustvima, prostornom planiranju i zakonskoj regulativi, vezanoj uz ovaj oblik smještajnih kapaciteta. Riječi je bilo i o potrebi snažnijeg uključivanja privatnog sektora u rad turističkih zajednica te o načinima njihovog financiranja. Neke od tema bile su i izrada strateških i operativnih marketinških planova te koordinacija između nacionalnog i regionalnog nivoa.

Podsjećamo, ministar Ostojić, u pratnji suradnika, od 3. do 6. lipnja 2012. godine službeno boravi u Kraljevini Španjolskoj, odnosno u gradovima Madrid i Barcelona, u kojima održava niz sastanaka s predstavnicima španjolskog javnog i privatnog turističkog sektora.

Vezane vijesti

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od siječnja do svibnja ove godine broj novozaposlenih u turističkim djelatnostima činio je udio od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika