13.06.2012. / 16:16

Autor: Hina

Linić prijeti rezanjem plaća u javnom sektoru

Vlada će uštedjeti dvije milijarde kuna na rashodima za zaposlene u javnom sektoru, bez obzira na zahtjev sindikata da se raspiše referendum o produženoj primjeni kolektivnih ugovora, ustvrdio je danas ministar financija Slavko Linić.

Slavko LinićSlavko LinićVlada će uštedjeti dvije milijarde kuna na rashodima za zaposlene u javnom sektoru, bez obzira na zahtjev sindikata da se raspiše referendum o produženoj primjeni kolektivnih ugovora, ustvrdio je danas ministar financija Slavko Linić.

Sigurno ćemo uštedjeti dvije milijarde kuna, Vlada za to ima na raspolaganju niz metoda, uključujući i rezanje plaća, poručio je Linić sindikalcima nakon današnjeg poslovnog ručka s Američkom gospodarskom komorom.

Sindikalne središnjice su danas zatražile od Hrvatskog sabora raspisivanje referenduma o produženoj primjeni pravnih pravila iz kolektivnih ugovora, pozivajući se na 717.149 potpisa za raspisivanje referenduma koje su prikupili prije dvije godine.

Za Linića takav zahtjev nije iznenađenje jer dio sindikata je već na prvom sastanku o izmjenama kolektivnih ugovora u javnim i državnim službama, koje bi trebale omogućiti uštede na materijalnim pravima, pokazao da nije voljan razgovarati. Oni samo žele braniti svoje pozicije, što je njihovo pravo, kaže Linić.

Drugi dio sindikata je dovoljno ozbiljan i voljan pregovarati, zadnji puta su pregovori bili vrlo korektni s ljudima koji to žele, a oni koji to ne žele ne moraju, rekao je Linić.

Vlada će pronaći načina za uštede i bez ukidanja ili izmjene kolektivnih ugovora, bilo kroz izmjene osnovice za plaću, bilo kroz koeficijente zaposlenih u javnom sektoru. "Netko mora shvatiti - u ovoj državi neće se trošiti iznad onoga što zarađujemo niti će se s time opterećivati privreda ni građani", rekao je Linić.

Također je poručio državnim tvrtkama koje ne plaćaju svoje radnike da se to neće tolerirati. Tu nema dvojbe, vlasnici su odgovorni i moraju osigurati plaće, a ako sadašnje uprave to nisu u stanju, postoje drugi ljudi koji će to odraditi, naglasio je Linić.

Ministar financija najavio je i vrlo skori početak privatizacije HPB-a i Croatia Osiguranja, vjerojatno već na idućim sjednicama Vlade, za što su pripremljeni svi dokumenti, kao i da će Opći porezni zakon biti usvojen u Hrvatskom saboru prije ljetne stanke.

Vezane vijesti

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Ministar financija Slavko Linić i ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavili su danas u Banskim Dvorima prijedlog Zakona o financijskom poslovanju… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 13.06.12. 17:14

genijalni plan budaletine linića

prvo sve treba rezati i poskupljivati dok vlada ne skupi cash. Kada vlada skuplja cash onda je vladini politicari napraviti svoj veliki gospodarski program i onda cemo se svi mi postrojiti po tom programu i sve ce super lijepo raditi u politicki dirigiranoj ekonomiji, gdje politika upravlja svima.....To se zove komunizam i to Linic zastupa.

Koliko god novaca Linic i banda isisali iz naroda, nece nikada biti boljitak u HR dok imamo balkansko pravosude, balkanski sabor, balkansko zakonodavstvo, balkansku vladu. balkansko bankarstvo.

Zato se ti Linicu uhvati prvo posla, Zoki i ti i nesposobni u vladi pocistite balkan u HR pa ce javna uprava i sve druge djelatnosti zaradivati vise, porezi ce biti manji, i nece se nista morati sjeci


registracija
6/4/12

elem, 13.06.12. 17:57

i balkanska razmišljanja kao i balkanski nerad


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 13.06.12. 19:43

@elem

ja se balkanskog nerada ne bojim, radnici u hrvatskoj rade u daleko težim uvijeitma nego u europi, i opet se od njih oćekuje da budu konkurentni s europljanima

razmisljanja isto nisu problem. vecina gradana razmislja daleko ispred sabora i vlade..


registracija
6/4/12

elem, 13.06.12. 20:16

Da. Točno. Radimo u najtežim uvjetima. Ipak je jako teško sjediti po kafićima u gradu. Od 8-satnog radnog vremena ako imamao efektivnog rada 4 onda je to super. Samim tim smo i naj konkurentniji u Europi.
Ovo gore napisano nije trabunjanje nego stvarnost bar u tvrtci u kojoj ja radim.
A takvih, priznajem nema puno u privatnom sektoru već u javnim poduzećima i državnoj upravi.
Zoki, Linić i svi su nesposobni. Dobro. A da čujemo koji su to sposobni.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika