16.06.2012. / 13:47

Autor: Hina

Linić najavljuje nova poskupljenja:

"Neodrživa politika jeftinih energetika"

To znači da će cijene energetike biti vrlo slične Europi, a i sami znamo da najveći dio energetike uvozimo, rekao je Linić uoči današnje sjednice Glavnog odbora SDP-a, dodajući kako je socijalna politika prema kojoj svi imaju jefinu energiju - neodrživa teza

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL Photo: Jurica Galoic/PIXSELL Ministar financija Slavko Linićna pitanje novinar hoće li biti novih poskupljenja, izjavio je kako to ne ovisi o Ministarstvu financija, ali i da je neodrživa socijalna politika po kojoj svi imaju jeftine energetike.

To znači da će cijene energetike biti vrlo slične Europi, a i sami znamo da najveći dio energetike uvozimo, rekao je Linić uoči današnje sjednice Glavnog odbora SDP-a, dodajući kako je socijalna politika prema kojoj svi imaju jefinu energiju - neodrživa teza.

Ministar financija naglasio je da udare koje proizvodi promjena cijena, moraju ublažiti socijalni programi jedinica lokalne samouprave ili države.

O onima koji zaista teško žive, koji ne rade i ne primaju plaće ili su im plaće male, socijalnu politiku moraju voditi odgovorni na vlasti, a oni koji imaju novaca plaćat će cijenu energetike i ne trebaju socijalnu pomoć, rekao je Linić.

Ponovio je da "kvazi socijala ne može više opstati". Jer, dodao je, onda opet zavlačimo u džep građanima koji sve to plaćaju kroz poreze, zadužujemo se, a dugove s kamatama opet će plaćati porezni obveznici.

Na pitanje hoće li cijene rasti s obzirom na usklađenje s EU, ministar Linić je rekao da kada govorimo o Europi, onda je to dobrim dijelom pitanje energetike i komunalnih usluga, dok hrana, odjeća i obuća u EU imaju niže cijene.

"Nije priča tako jednostavna i jednosmjerna", rekao je Linić, ponovivši da će ono što smo dosad vodili kroz kvazi socijalnu politiku, vjerojatno prestati, a da će se nerealnosti koje smo gurali u cijene, polako spuštati na razinu EU.

Kada gledamo kućne budžete, zaključit ćemo da ne bi trebalo biti značajnih porasta u tome dijelu, zaključio je ministar financija Linić.

Na pitanje o tome hoće li država pomoći radnicima Dine Petrokemije, odgovorio je da se na tom primjeru vidi opravdanost prijedloga zakona o preustroju.

"I vlasnici i najveći vjerovnici nisu se htjeli baviti svojim problemom - proizvodnji u Dini", kazao je i dodao da će kroz zakon o financijskom poslovanju staviti i odgovornost Vlade da se u takvim procesima što prije donese moguća nagodba.

To bi možda i uspjeli dogovoriti, no obzirom da su vlasnici ostali dužni svijetu, bez svježeg novca ne možemo dobiti sirovinu. Deset do petnaest milijuna eura treba uložiti da bi Dina mogla profunkcionirati, a postojeći vjerovnici u Hrvatskoj to ne mogu i ne misle pa moramo naći partnera, dodao je.

Linić je naveo kako je problem Dine visoka cijena plina i struje, ne zato što je to tako u EU, nego zato što je kod nas bilo obrnuto.

"Kvazi socijalnom politikom išli smo s nižim cijenama građanima, a visokim cijenama privredi i to Vlada mora promijeniti, odnosno smanjiti cijenu energetike ako nije potrošnja i ako služi kao poluproizvod jer je tako i EU", rekao je Linić.

Vezane vijesti

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Ministar financija Slavko Linić i ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavili su danas u Banskim Dvorima prijedlog Zakona o financijskom poslovanju… Više

Komentari

registracija
10/5/12

psyop, 16.06.12. 14:03

"Ministar financija naglasio je da udare koje proizvodi promjena cijena, moraju ublažiti socijalni programi jedinica lokalne samouprave ili države." tako je, druze slavko. podignes cijene i onda sirotinji (kojoj si podigao cijene) glumi "socijalno osvjestenog" politicara. svaka cast, slavko. partija cijeni! lol.


registracija
24/4/10

fiorano, 16.06.12. 14:13

Otišao HDZ, došao HDZ. Samo poskupljuj, udri po građanima. Ovako državu može voditi svatko pa i moja polupismena baba. Jednostavno nemamo pametnih ljudi koji bi se uhvatili u koštac s problemima. Samo poskupljuj i hrani preskupu državu. A što kad građani više ne budu u stanju plaćati? Što ako se dogodi građanski neposluh? Bijedna bivša vlast, bijedna sadašnja vlast, bijedna država općenito. Fuj!


registracija
24/3/10

bagsy, 16.06.12. 14:33

Ministar financija i energetika odnosno gospodarstvo,to nikako ne idee skupa.To samo dokazuje moju tvrdnju od prije 6 mjeseci kad mi je postalo jasno da ova vlada neće napraviti baš ništa i da uopće nema ideju.
U ovoj vladi svatko radi sve i nitko ne radi zapravo ništa,jedini znaci da uopće imamo vladu je saopćenje da ne možemo više živjeti sa ovako jeftinom strujom ili plinom ili benzinom.Linić kad bi imao malo ljudskosti,a nema je jer je karijerni političar,dao bi ostavku i rekao istinu,a to je da ne mogu na ovakav način ništa postići odnosno da su potrebne duboke strukturne promjene da se sustav počne mijenjati.
Svaki dan radi sve veću štetu i državi i narodu a on to naziva čišćenjem.Nije mu jasno da su uvjeti za poduzetništvo dodatno otežani njegovim potezima,a već su bili neodrživi za vrijeme hdz-a,dok stari iskompleksirani istrošeni političar shvati gdje smo,nama običnim ljudima će voda davno biti preko glave,što ne znači da će njima na kraju biti dobro,jer bi se mogao nekakav kreten usuditi baciti kamen.
Milanović se ponaša kao manekenka koju se ništa ne tiče,on je 'samo' premijer.Milo moje,premijer nosi nekakva prava ali još više obaveze i odgovornosti.Kada bi se sitni obrtnici tako odnosili prema svojim poslovima,ne bi dugo radili.Ivin poučak(sanader) je pomaknuo granice dozvoljenog za političare,znači možeš zaista svaku svinjariju napraviti bez političke odgovornosti,imao je peh što je malo greedy too much,ali priči još nije kraj,u maloj zemlji na brdovitom balkanu,svako čudo je moguće.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 16.06.12. 15:05

Ove SDPenjare nesposobne samo znaju pričati i lagati. Mnogi ljevičari neće više nasjesti na priče ovih bitangi.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 16.06.12. 15:09

Evo mi razumijemo da nam cijene svega moraju biti u skladu s onima vani.Nećemo sada o plaćama vani,to je demagogija,je l' te,mi smo zemlja u razvoju itd,itd.
Ono što nikako ne mogu shvatiti je cijena vode.Ležimo na njoj,hvalimo se time da smo 5. u Evropi,imamo je u izobilju i tako to.Zašto je tako skupa ako je imamo u tolikim količinama?
Kako je moguće da je benzin u zemljama bogatima naftom gotovo besplatna za građane?
U baš svim takvim zemljama.A benzin treba proizvesti ne baš jeftinim postupkom.
Voda,za razliku,ne treba posebne rafinerije,dosta je par pumpi i eto je u stanu.Ali,kad je stan u Hrvatskoj,onda je bogami skupa.
Kako to objasniti,g. Liniću ako ne običnom pljačkom građana?
Prevedeno,kad bi Hrvatska bila bogata naftom i dalje bi benzin bio 11 kuna.Pljačkaši ste vi gospodo,pljačkaši.I lopovi,da ih ne zaboravimo,da se ne uvrijede.


registracija
26/11/09

CH2710, 16.06.12. 15:56

Razumijen frustraciju velikog dijela komentatora... ali zar doista ne razmišljate o tome u kakvom ( opljačkanom) stanju su zatekli državu...?

Zar doista mislite, da se u samo 6 mjeseci ovako devastirana država (ZNA SE od koga) može izvući na pravi put... a sve to bez odricanja...???

I ja se ne slažem s dosta poteza ove Vlade, međutim, mogu razumjeti da se godinama gomilani problemi jednostavno ne mogu riješiti preko noći i bez udara na standard građana.


registracija
22/4/12

nesolipamet, 16.06.12. 16:03

Liniću,počinjete se gaditi narodu.Još nijedan koristan potez za narod niste povukli...samo prodajete maglu....znaj da smo mnogi ljevičari razočarani s vama. Nadfali smo se da će te imati muda pokrenuti gospodarstvo.....mnoge mafijaše pozatvarati.....opljačkano vratiti....otvarati nova radna mjesta.....na mjesto toga,vi pričate bajke.....uništavate još ovo malo što je iz HDzea ostalo....i kakva je onda razlika između vas?Nikakva!


registracija
24/3/10

bagsy, 16.06.12. 16:52

@ch270
ako je država opljačkana prije njih,tada treba utvrditi tko ju je opljačkao i strpati u zatvore odgovorne,do tada ove smatram nesposobnima i jednakim lopovima kao i one prije.


registracija
30/11/10

jato, 16.06.12. 17:14

Nebu to dobro završilo za crvene kmere


registracija
23/1/12

miki2, 16.06.12. 17:28

A bogme ni za ustaše.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 16.06.12. 18:04

za takvu izjavu treba 2 razreda skole a ne DIPLOMA,heehehehehee


registracija
28/4/10

Zvonko, 16.06.12. 18:27

Ovaj čovjek ne zna što znači na društvenoj razini posložiti prioritete. Zasad je njemu prioritet, napuniti proračun, a dopuštanje daljnjih proračunskih malignosti odraz osobne nesposobnosti i ne znanja.


registracija
26/11/09

CH2710, 16.06.12. 19:15

bagsy, 16.06.12. 16:52

@ch270
ako je država opljačkana prije njih,tada treba utvrditi tko ju je opljačkao i strpati u zatvore odgovorne,do tada ove smatram nesposobnima i jednakim lopovima kao i one prije.

--------------------------------------------------------------------------------

Potpuno se slažem s tobom... i to je jedna od točaka koja mi kod ove, ali i prijašnjih Vlada smeta.

No, postavimo si pitanje - što bi bilo da zatvore - na primjer Todorića - i "razbiju" njegovo carstvo...? Bilo bi jako puno nezaposlenih, od Todorićevih radnika, dobavljača itd.

Vjerojatno je i to jedan od razloga zašto kalkuliraju i čekaju.


registracija
26/11/09

CH2710, 16.06.12. 19:17

jato, 16.06.12. 17:14

Nebu to dobro završilo za crvene kmere

--------------------------------------------------------------------------------

Ti bi - očigledno - opet Tuđmana, Sanadera i Kosoricu... pametnjakoviću jedan.


registracija
30/11/10

jato, 16.06.12. 19:22

CH2710,

srbine, ja bih sposobne a ne podobne i bez srba


registracija
26/11/09

CH2710, 16.06.12. 19:29

Mazili ti Srbini mamicu, a zašto ne i tebe... glupane zatucani...


registracija
27/8/10

ciglanailovac, 16.06.12. 19:46

Linic kaze,cjene ce biti slicne onima u europi,gospodine Linicu,sada su nam cjene enrgenata,goriva,hrane....puno vece nego u europi,ja zivim u na zapadu,i vjeruj,da je sturja u Hrvatskoj puno skuplja nego recimo u Njemackoj,da dalje ne nabrajam,ruzno i katastrofalno od vas i z vlade,sta radite od svog pucanstva....


registracija
25/6/11

livio, 16.06.12. 21:11

Kad se jednom kamen zakotura, tesko dace se zaustaviti. Punjenje proracuna te uzimanja od naroda kojemu zadnjih dvadeset godina nitko nista nije dao nego smo uzeo, ima svoju cjenu, koja bi trebala doci na naplatu, po mojoj racunici ove jeseni.


registracija
7/7/11

gadovi, 16.06.12. 22:17

Neodrživa politika jeftinih energetika

Znam, znam, može se činiti retoričkim i demagoškim pitanjem, ali ipak pitam.
Do kad će biti održiva politika jeftine, kronično neplaćene i potplaćene, radne snage?


registracija
27/8/09

Lujo1, 16.06.12. 23:10

A zakaj se ovi bedaki zovu SDP (socijaldemokrati)?
Dajte budale nesposobne bar ime promjenite (revimo u HDZ).
Po čemu se razlikujete?


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 16.06.12. 23:39

Linicu budaletino jedna ljigava odvratna

dvije godine i 60 dokumenta treba u HR za solarne ploce. Isto u americi napravis za tjedan dana i 3 papira!!!!!!!!!!!!!!!

neodrziva je politika ovog suludog balkanskog zakonodavstva, balkanske vlade i balkanske papirotorture.

Zoki je dosao u politiku preko tate, crvenog buzjuja, koji mu je namjesito dezerterstvo u diplomaciju za vrijeme domovinskog rata. Naravno da vlada sa Zokijem ne moze nista korisno napraviti.


registracija
15/8/09

vergilia, 17.06.12. 11:27

lolobrigita@:“Ono što nikako ne mogu shvatiti je cijena vode.Ležimo na njoj,hvalimo se time da smo 5. u Evropi,imamo je u izobilju i tako to.Zašto je tako skupa ako je imamo u tolikim količinama?... Voda,za razliku,ne treba posebne rafinerije,dosta je par pumpi i eto je u stanu.Ali,kad je stan u Hrvatskoj,onda je bogami skupa. ....Kako to objasniti,g. Liniću ako ne običnom pljačkom građana?“

Hmm..cijena vode? Pa nije to baš neshvatljivo – naime, vode doista ima dovoljno i nitko ne plaća vodu, nego njezinu distribuciju – za vodu u stanu ni izdaleka nije dovoljna „pumpa“, ma što to bilo. Potrebne su stotine i stotine kilometara vodovodne mreže (raznih profila) koja iz crpilišta dovodi vodu do potrošača. Potrebni su bunari na crpilištu, precrpne stanice, vodomjeri i vodovodna okna. Sve to, a ne samo neku „pumpu“ treba izgraditi i održavati. Onda treba svakodnevna priprema u smislu kontrole ispravnosti vode prije nego dođe do neke pipe. Treba zaštita vodocrpilišta od raznih smećara koji na ta područja ispuštaju sve i svašta. Potrošenu vodu treba negdje i odvesti, ne možeš je izliti na ulicu,jelda? Sustav odvodnje opterećuje cijenu vode – to je bar jasno. I govno iz wc školjki tih stanova negdje treba odvesti, ne možeš ga istresti susjedu pod nos, ne? Eto, treba samo malo razmisliti, pa cijena vode postaje razumljivija. Tko bi to sve trebao platiti nego onaj koji ima vodu u stanu?? Svi bi mi izgleda htjeli imati sve zabadava – glavno da to plati netko drugi.
Sve neracionalnosti u proizvodnji bilo kojeg energenta (a voda se gotovo može podvesti pod energiju) treba eliminirati, no sigurno je - badava ne može biti! Nema badava NIČEGA. Ima samo nešto što možeš računati da će netko drugi platiti umjesto tebe – samo moraš reći tko bi to bio.
Kad se tako razmišlja, onda ovo što kaže Linić ima itekako smisla. Čim se nešto treba racionalizirati i pravednije raspodijeliti troškovi, uvijek će biti onih koji će time biti pogođeni. Kao da je lakše podnijeti cijenu nekog proizvoda koji je opterećen skupom strujom, nego da svi imaju istu cijenu struje – pa kolko potrošiš, to i plati. Socijala je nešto drugo – ako se utvrdi da si socijalni slučaj, onda te treba pokriti iz državne kase i iz te kase treba nadoknaditi cijenu struje.
Hehe – sad kao se sve prevaljuje na narod – ma ne prevaljuje se SAD – prevaljeno je odavno, u ime politike „mira i stabilnosti i zadovoljstva građana“ (ustvari radi kupovanja političkih poena).Sad to kaže u oči i odmah oči suze! Svi bi se sad izgleda rado vratili na zamagljivanje, pa dok ide –ide! Možda se pojavi neki deus ex machina i zatrpa nas brdom love pa bude sve badava. I za vijeke vjekova..:)
ISTINA – to je sve što me ovog trenutka zanima, sve ostalo su blabla bajke – ISTINA, čak i kad mi ona otkrije da slijedi još veće odricanje – meni je dosta demagogije i nekih zakrpa i zakrpica – želim svojoj djeci i svojoj unučadi bolju budućnost, zemlju bez laži – i neka se to prelama na mojim leđima, ne želim taj teret njima ostaviti.
Zdravi mi i dugovječni bili!


registracija
9/3/10

nostradurus, 17.06.12. 13:01

Neće ništa ostati u rukama običnog puka jer novac za to nećemo imati. Imati će ga banke. Iapk, to se može promijeniti. Samo treba znati što se želi.
scribd.com/doc/89402033/Financijski-Sustav-i-Novac


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 18.06.12. 08:53

@vergilia svi mi znamo da nema necega za badava. Svi mi znamo i zelimo placati svoje racune. Medutim ako ja vodu moramo placati kao svicarka, zasto ja ne bi imala vladu, sabor, sramosude, i drzavnu efikasnost kao svicarka?

Linic ne rijesava nikakve probleme, on samo mrcvarti zemlju i gradane dok svi zajedno leze u klajuzi koja je izrasla jos za vrijeme socijalizma i tudmana.

ti ovjde pridikujes nekakav kapitalizam i odgovornost gradanima, jer je to lakse nego li rijesavati balkan u hr vladi i sramosudu.


registracija
15/8/09

vergilia, 18.06.12. 10:13

@skrajberica, već ti rekoh da si nađeš nekog psihića!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika