Objavljeno u Nacionalu br. 360, 2002-10-06

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Demonstracije bivših špijuna

Nekoliko stotina bivših južnokorejskih špijuna u središtu Seoula nasilno je demonstriralo protiv vlade, tražeći da im se isplate nagrade za prijašnju službu. Svi su oni bili elitni komandosi koji su bili slani u opasne špijunske misije u Sjevernu Koreju, gdje su skupljali informacije o sjevernokorejskim vojnim snagama i instalacijama, radili sabotaže, otmice i druge opasne akcije, iz kojih se nije vratilo čak 4849 komandosa za čiju se sudbinu ne zna, a 300 ih je bilo ubijeno, 203 ranjeno i 130 uhićeno. Te misije trajale su od kraja Korejskog rata 1953. do sredine 70-ih, kad su se američka i južnokorejska vojska počele služiti satelitskom špijunskom tehnologijom.

Bivši špijuni tvrde da ih je vlada izdala, jer im je obećano da će na kraju službe biti bogato nagrađeni, što se nije dogodilo. Oni traže da ih se tretira jednako kao i obitelji poginulih, koje su na temelju nedavno donesenog zakona dobile jednokratnu odštetu od 80.000 američkih dolara i mjesečnu mirovinu od 515 dolara.

Vezane vijesti

Skupa vjenčanja u Južnoj Koreji

Skupa vjenčanja u Južnoj Koreji

Beatlesi su možda pjevali da je ljubav sve što je potrebno, ali u Južnoj Koreji paru koji se želi vjenčati potrebno je i puno novaca - gotovo 200.000… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika