Objavljeno u Nacionalu br. 384, 2003-03-26

Autor: Nacionalova redakcija

ŠOK U SPLITU

Božo Kovačević protiv splitske vlasti

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša izazvalo je u Splitu šok i paniku kad je – izravno prekršivši niz zakonskih odredbi – glavni državni urbanistički inspektor Držislav Dobrinić naredio Gradskom vijeću Splita da Detaljni urbanistički plan gradskog predjela Dražanac odmah stavi izvan snage, čak dvije godine nakon što je sporni plan stupio na snagu. Takva je odluka ministarstva Bože Kovačevića protuzakonita jer akt predstavničkog tijela (Gradskog vijeća Splita) može poništiti samo Ustavni sud na prijedlog Vlade RH, a izazvala je u Splitu pravnu nesigurnost među graditeljskim tvrtkama i izravne gospodarske štete Dal-koningu, najvećoj građevinskoj tvrtki u Dalmaciji.
Slijedom odluke Ureda za inspekciju Ministarstva prostornog uređenja, Uredu državne uprave u Splitu naređena je obustava primjene DPU Dražanac, na kojem je Dal-koning pet mjeseci nakon usvajanja plana 2001. kupio zemljište te predvidio gradnju hotela, stambene zgrade i podzemnih garaža. Stoga su zbog nezakonitih odluka Ministarstva prostornog planiranja članovi Uprave Dal-koninga Zvonko Kotarac i Marina Wallner tužili za naknadu štete od 4 milijuna eura Republiku Hrvatsku i Grad Split.

Vezane vijesti

73 uhićenja, prijave protiv 60 osoba

73 uhićenja, prijave protiv 60 osoba

Drugi Split Pride, u čijoj je povorci po procjenama policije bilo oko 700 ljudi, protekao je u najboljem redu bez incidenata, a privedene su 73… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika