Objavljeno u Nacionalu br. 386, 2003-04-08

Autor: Nacionalova redakcija

TELEKOMUNIKACIJE

Članovi Vijeća za telekomunikacije traže smjenu svog šefa Željka Debanića

TATJANA HOLJEVAC, pomoćnica ministra
TATJANA HOLJEVAC, pomoćnica ministra U petak, 28. ožujka, petero članova Vijeća za telekomunikacije poslalo je Saboru, Vladi i Državnoj reviziji dramatično pismo u kojem traže smjenu predsjednika Vijeća Željka Debanića zbog brojnih nezakonitosti koje je navodno počinio. Pismo su potpisali Dina Šimunić, Dinko Begušić, Darko Dvornik, Josip Kasum i Dubravko Sabolić.
Treća GSM koncesija
“Znamo i priznajemo da Vijeće nije homogeno. Međutim, Tatjana Holjevac, pomoćnica ministra, sastala se s članovima Vijeća i na tom su sastanku raspravljena sporna pitanja”, izjavila je za Nacional glasnogovornica ministarstva pomorstva, prometa i veza Marina Halužan. Članovi Vijeća tvrde da sporna pitanja nisu raspravljena na zadovoljavajući način.
“Mi smo kao Vijeće za telekomunikacije još u travnju 2002. zadužili našeg predsjednika da od ministra pomorstva, prometa i veza zatraži da propiše postupak za javno prikupljanje ponuda i postupak javnog natjecanja za dodjelu treće GSM koncesije u Hrvatskoj.
Brojne optužbe
“Međutim, Debanić nas još uvijek nije izvijestio je li on to uopće učinio, a ni namjerava li to učiniti. Većina u Vijeću smatra da u Hrvatskoj što prije treba raspisati taj natječaj jer bi to na domaćem tržištu donijelo mnogo pozitivnih novosti. Nažalost, ponašanje našeg predsjednika otvara velik prostor za sumnje da izravno štiti interese Hrvatskog Telekoma i VIPneta, dvaju postojećih GSM koncesionara u Hrvatskoj”, izjavio je za Nacional jedan član Vijeća za telekomunikacije.
Željko Debanić demantirao je te optužbe svojih kolega pozivajući se na ograničenja iz postojećih koncesionarskih ugovora, ali navodeći i druge pojedinosti.
“HT je otvorio mogućnost raspisivanja natječaja za područje 1800 MHz, dok su s VIPNet-om u tijeku pregovori o izmjenama ugovora, koje vodi Ministarstvo pomorstva, prometa i veza. Izrađen je i nacrt pravilnika o postupku raspisivanja javnog natječaja koji sukladno Zakonu o telekomunikacijama donosi ministar, čime bi se postigli svi zakonski preduvjeti na temelju kojih Vijeće može raspisati natječaj”, izjavio je Debanić za Nacional.
U Ministarstvu pomorstva, prometa i veza za Nacional su izjavili da se nacrt pravilnika o postupku raspisivanja javnog natječaja za trećeg GSM koncesionara tek izrađuje. Članovi Vijeća koji traže smjenu Željka Debanića u pismu tvrde da je Debanić potpuno samovoljno, bez glasovanja Vijeća, donio odluku kojom se odobravaju cijene što ih je HT predložio za dsl usluge.
Sporni životopis
Optužuju ga i za sukob interesa jer je direktor i suvlasnik poduzeća Times – Telecom d.o.o. i Digicom d.o.o. koja javno nude usluge nespojive s funkcijom predsjednika Vijeća.
U životopisu koji je Debanić napisao stoji da je direktor privatne tvrtke specijalizirane za marketing i oglašavanja. Nacional je uvidom u sudski registar doznao da je Debanić tim navodom djelomice obmanuo Sabor jer tvrtka Times – Telecom pruža više vrsta telekomunikacijskih usluga. Tvrtka Digicom također pruža te usluge, a u registraciji djelatnosti tek se na posljednjem mjestu navode i marketinške djelatnosti.
Debanić je 1999. bio savjetnik Deutsche Telekoma u privatizaciji HT-a. Stoga je prilikom njegova imenovanja na funkciju predsjednika Vijeća za telekomunikacije saborski zastupnik HSP-a Tonči Tadić upozorio da je Debanić u sukobu interesa.

Vezane vijesti

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

Državne institucije i javna poduzeća lani su potrošili 128,3 milijuna kuna na nabavu telekom usluga, što je 45 posto manje u odnosu na 2010. HT -… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika