Objavljeno u Nacionalu br. 462, 2004-09-21

Autor: Berislav Jelinić

WAU u Rumunjskoj optužen za cenzuru i uplitanje u uređivačku politiku lista

Rumunjski novinari protiv njemačkog WAZ-a

U ponedjeljak, 13. rujna 2004., u Rumunjskoj se dogodio medijski presedan krajnje neugodan za njemački medijski koncern WAZ, koji kroz suvlasništvo u EPH (Europapress Holding), zajedno s Ninoslavom Pavićem, u Hrvatskoj kontrolira 20-ak novinskih izdanja, uključujući i dnevne novine Jutarnji list te magazin Globus, a na području zemalja bivše Jugoslavije agresivno kupuje brojne dnevne listove. Redakcija dnevnog lista Romania Libera, u kojem WAZ od prije četiri godine ima 50 posto vlasništva, na naslovnoj je stranici oštro napala svoje njemačke partnere i optužila ih za uplitanje u uređivačku politiku i cenzuru, najvjerojatnije radi zaštite vladajuće socijaldemokratske stranke PSD uoči nadolazećih izbora u studenom 2004.
Slučaj je prerastao u prvorazrednu političku aferu, koja bi tijek predizborne kampanje mogla promijeniti na štetu stranke koju je WAZ htio zaštititi. Sve to upućuje na to da WAZ, koji dominira na medijskom tržištu Balkana, iskorištava svoj medijski utjecaj za kreiranje i usmjeravanje političkih procesa u pravcu koji mu poslovno odgovara. Međutim, novinari Romanije Libere prošlog su ponedjeljka svojim činom dali naslutiti da bi se WAZ-u takvo ponašanje vrlo skoro moglo obiti o glavu.
Bogdan Ficeac, glavni urednik Romanije Libere i autor teksta o skandaloznom uplitanju WAZ-a u uređivačku politiku tog dnevnika, napisao je da redakcija 13. rujna 2004. smatra najcrnjim danom u povijesti tih novina i naveo da nitko nije slutio da će, pošto im je prije četiri godine jedan od suvlasnika WAZ-a Erich Schumann ponudio partnerstvo, Romania Libera ući u najcrnje dane od svog osnutka.
Romania Libera ugledne su rumunjske dnevne novine, ondje poznate jer su u ne tako davnoj prošlosti zbog svog pisanja bile metom napada Securitatee, zloglasne tajne policije bivšeg rumunjskog diktatora Nicolaea Ceausescua. U ljeto 1990. minirana im je redakcija, novinari su u više navrata maltretirani, novine često uništavane, a distributeri su im bili pod stalnim pritiskom režima. Tijekom godina postale su poznate po kritičnosti i objektivnosti, koju su uspjele zadržati unatoč različitim pritiscima. Sadržaj njihova dramatičnog obraćanja javnosti navodi na pomisao da zbog partnerstva s WAZ-om u tome više vjerojatno neće uspijevati, iako ih je WAZ tijekom pregovora o povezivanju uvjeravao da će u potpunosti zadržati uredničku autonomiju, dok će se on brinuti isključivo o poslovanju.
Tijekom prve tri godine suradnje činilo se da su Nijemci gotovo zaboravili da su im partneri, ali sve se promijenilo pošto je jedan od vodećih menadžera WAZ-a postao Bodo Hombach, blizak njemačkom SPD-u i negdašnji koordinator Pakta za stabilnost na Balkanu. Hombach je u ime WAZ-a kao svoju produženu ruku u Rumunjsku poslao Klausa Overbecka, a što se otad događa, novinari Romanije Libere detaljno su opisali na naslovnici svojih novina prošli ponedjeljak.
“Umjesto da se bavi poslovanjem (njegov jedini doprinos bio je prijedlog povećanja cijene novina i smanjenje sadržaja), predstavnik njemačkog kapitala doveo je njemačke uposlenike, a zatim sve upornije objašnjavao što i kako u novinama trebamo pisati te koga ne bismo smjeli kritizirati. Iako predstavnik WAZ-a u Bukureštu nema nikakvih referenci za uređivački posao, Overbeckovo se miješanje nastavilo i kulminiralo s prijedlozima o ‘kutovima napadanja’ vijesti i tema, kao i prijedlozima o ‘poželjnim autorima i tipovima uređivanja’. Time je WAZ ozbiljno prekršio ugovor o partnerstvu. Kad je jedan suradnik njemačkih predstavnika, inače potpuni anonimac u rumunjskom medijskom prostoru, na preporuku njemačkih partnera našem uredništvu u pismenom obliku dostavio ‘vodič za pisanje Romanije Libere’, naš je odnos postao groteskan”, stoji u tekstu objavljenom na naslovnici Romanije Libere prošli ponedjeljak.
Novinari tog dnevnika u tekstu su izrazili nevjericu zbog WAZ-ova nepoštivanja slobode izražavanja, posebno jer dolaze iz demokratske zemlje u kojoj se podrazumijeva da novine oblikuju novinari a ne vlasnički kapital. Ističu da su u više navrata dokazali svoju spremnost da s njemačkim ekspertima rade na usavršavanju lista: predlagali su kako ga sadržajno obogatiti, davali prijedloge za promotivne kampanje, nastojali optimizirati uređivačku politiku u pojedinim dijelovima novina te poboljšati distributivne aktivnosti, svjesni neprestane potrebe prilagodbe pravilima tržišne ekonomije.
“S velikim žaljenjem gledali smo kako su naši prijedlozi ostajali bez odgovora i kako su se aktivnosti WAZ-ova predstavnika svodile isključivo na političko podređivanje novina, kako bi se uništila njihova demokratska bit i objektivnost, zapravo kako bi se odvojile od svoje publike. Najčudniji je posvemašnji izostanak reakcije WAZ-ovih menadžera u Njemačkoj na brojne signale o ponašanju njihova predstavnika u našim novinama”, stoji u tekstu rumunjskih novinara protiv WAZ-a.
Posljednjih je mjesec dana sukob rumunjskih novinara i WAZ-a kulminirao jer su njemački “eksperti” ustrajali na što manjem broju političkih tema i uvođenju tzv. priča iz života, koje bi s vremenom trebale posve zamijeniti političku rubriku. WAZ-ov predstavnik Overbeck usto im je govorio sljedeće: “Vidim da više nema tako puno priča o PSD-u kao ranije, ali svejedno ih je previše. Trebate pronaći pozitivne teme za istraživanje.” Rumunjski novinari ističu da se pritisak počeo povećavati s približavanjem izbora u studenom, kada birači zapravo očekuju više političkih priča nego inače kako bi lakše odlučili za koga glasovati.
“Više od mjesec dana žestoko smo se borili kako bismo uvjerili njemačku stranu da moramo zadržati postojeći profil, ali odgovor su bili novi pritisci, koji postaju sve agresivniji. Predstavnik WAZ-a čak je tražio da dostavljač svu poštu koja dolazi novinarima i urednicima prvo donose na njegov stol. Tek pošto je on provjeri, mogu je dobiti oni kojima je i namijenjena. Takva praksa priliči dužnosnicima Stasija, ali nikako predstavnicima medijske kuće iz demokratske zemlje, članice EU”, stoji na kraju teksta rumunjskih novinara.
Nedugo potom vijest o nesvakidašnjem protestu rumunjskih novinara protiv svojih njemačkih partnera prenijeli su brojni europski mediji. Bugarski Monitor objavio je da WAZ cenzurira svoj rumunjski list, a austrijski Der Standard dobio je i komentar Petera Kosseka, WAZ-ova glasnogovornika iz sjedišta u Essenu. On je izjavio: “Oni su tu nešto pogrešno razumjeli, sukob u Bukureštu nema nikakve veze s političkom linijom. Njihovo izvještavanje proturječi liniji kuće, pa se redakcija suprotstavlja tomu da se politički prilog zamijeni prilogom o lifestyleu i povećanju prostora za oglase.”
Kossek nije objasnio što su rumunjski novinari krivo razumjeli i kakvoj liniji kuće proturječi izvještavanje Romanije Libere. Bogdan Ficeac, glavni urednik novina, za Nacional je izjavio da su njihov protest podržali novinarski kolege iz Rumunjske i inozemstva, nevladine organizacije, kao i čitatelji, tisućama pisama i poruka elektronske pošte. WAZ je na sve reagirao hitnim pozivanjem direktora Romanije Libere Petrea Mihaia Bacanua na sastanak s Bodom Hombachom u Essenu. Osim toga, WAZ-ov predstavnik u Rumunjskoj Overbeck zbog protesta je najavio otkaze nekim uposlenicima.
O mogućoj pozadini pritisaka WAZ-a na Romaniju Liberu Bogdan Ficeac za Nacional je izjavio: “Mi smo pregovore o partnerstvu s WAZ-om započeli i prije no što je na vlast došla PSD. Znakovito je da su se pritisci pojačali tek pošto je na jednu od čelnih pozicija u toj tvrtki stigao Bodo Hombach. Naš premijer Adrian Nastase ne taji da je s njim vrlo blizak. Javno je pričao da s njim odlazi u lov. Poznato je da je Hombach vrlo blizak njemačkim socijaldemokratima. U Rumunjskoj se u studenom održavaju izbori. Sadašnja istraživanja pokazuju da vladajući PSD uživa podršku 40-ak, a opozicija sastavljena od Liberalne i Demokratske stranke oko 35 posto birača. Opozicija svoju kampanju temelji na korupciji vladajućih. Naše su novine često pisale o toj temi, ali nisu zbog korupcije prozivale samo PSD. Osim toga, premijer Nastase u svom je četverogodišnjem mandatu dao samo dva velika intervjua za pisane medije, oba našim novinama. Utoliko nam se ne može prigovoriti da smo u pristrani u kritikama.”
Rumunjski premijer Nastase prošli je tjedan odbio komentirati nastalu aferu. Rekao je da podržava slobodu medija, ali i strane investicije. Direktor Romanije Libere Bacanu sredinom prošlog tjedna ponovio je sve optužbe i pred senatskom komisijom za kulturna pitanja te ponovio da su mu prijetili otkazom. Na slične su pritiske uoči izbora nedavno upozoravali i novinari Evenimentul Zileia i Libertatee, dvaju dnevnih listova u vlasništvu švicarskog Ringiera, ali nisu na naslovnici svojih novina oštro napali suvlasnike.
Upravo nakon protesta novinara Romanije Libere pokazalo se da je WAZ u Rumunjskoj isprovocirao prvorazrednu političku aferu, koja bi na skorašnjim izborima vladajući PSD, stranku koju je WAZ htio zaštititi, mogla suočiti s posve neočekivanim posljedicama.

Vezane vijesti

Dobar posao s Matešom: Pavić nakon višegodišnjeg truda pronašao način kako da...

Dobar posao s Matešom: Pavić nakon višegodišnjeg truda pronašao način kako da uđe u TV biznis?

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša potvrdio je u razgovoru za Poslovni dnevnik kako još uvijek nemaju potvrdu o tehničkoj,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika