18.06.2009. / 11:24

Autor: Hrvoje Šimičević

Kutli 3 godine zatvora za Gradski podrum, uhićen zbog Galinca i Pavića?

"U tijeku je kriminalistička obrada, o kojoj će mediji biti pravovremeno upoznati", kazao je Borovec

Miroslav Kutle, najpoznatiji hrvatski pretvorbeni tajkun, osuđen je danas, nakon 8 godina suđenja, na nepravomoćnu kaznu od tri godine zatvora zbog nezakonitih radnji tijekom privatizacije Gradskog podruma. Kutlina Globus grupa je prema optužnici na nezakonito stekla više od milijun kuna u dionicama Gradskog podruma.

Osuda u ovom slučaju dolazi nakon što je Kutle sinoć uhićen i priveden na kriminalističku obradu. Kutle je priveden policijskoj upravi u Splitu, odakle bi trebao biti prevezen u Zagreb. Uhvaćen je dok je pokušavao prijeći hrvatsko-bosansku granicu.

O okolnostima i razlozima koji su doveli do njegova uhićenja, glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec za sada nije želio govoriti. "U tijeku je kriminalistička obrada, o kojoj će mediji biti pravovremeno upoznati", kazao je Borovec. Međutim, iako za sada nisu poznati razlozi koji su doveli do 'kriminalističke obrade', odnosno Kutlina sinoćnjeg uhićenja, postoji nekoliko pretpostavki koje su mogle motivirati policiju da ga privede prije današnje presude. Za Business.hr Borovec je potvrdio da je Kutle priveden zbog kaznenog djela "napada na javne osobe", čime je neizravno potvrdio medijske natpise da je povezan s prošlogodišnjim napadom na vlasnika Industrogradnje Josipa Galinca.

Naime, Kutle zbog samog slučaja Gradskog podruma nije mogao biti priveden dok mu nije izrečena presuda. Prema zakonu, njemu je pritvor obavezan tek nakon nepravomoćne presude i to samo u slučaju da dobije više od pet godina zatvora. S druge strane, prema pisanju nekih medija on je sinoć uhićen jer je navodno sudjelovao u organiziranju 'napada na javne osobe'.

Navodno mu se pripisuje i nikad razjašnjeni napad na Josipa Galinca, vlasnika Industrogradnje, kojeg su u središtu Zagreba palica pretukla dva napadača tijekom prošle godine. Da se radi o slučaju 'Galenec' ukazuje i ovotjedni potez Ministarstva unutarnjih poslova, koje je raspisalo novčanu nagradu za informacije o Galinčevu premlaćivanju, gotovo godinu dana od napada na predsjednika uprave Industrogradnje. Upućeni tvrde da je to uobičajeni način odvraćanja pozornosti kad je policija na tragu počinitelju.

S druge strane, Kutlu se povezuje i s postavljanjem bombe ispod automobila suvlasnika EPH Ninoslava Pavića 2003. godine. Poznato je da Kutle već godinama od Pavića potražuje vlasnički udio u EPH, koji mu pripada temeljam ortačkih ugovora iz 90-ih. Kako donosi Nacional u posljednjem broju, nakon više godina natezanja dva bivša ortaka dogovorila su se da se Kutli isplati novčani iznos u vrijednosti 25 posto udjela u Pavićevoj izdavačkoj kompaniiji. Još se samo čeka pristanak Pavićeva partnera u EPH, njemačke izdavačke kuće WAZ, i pronalazak kupca 25 posto Pavićeva udjela u EPH.

Osam godina suđenja za Gradski podrum

Suđenje u slučaju Gradskog podruma je trajalo punih osam godina, a tijekom procesa izmjenila su se tri suca. Posljednja sutkinja Rahela Sakač trebala bi danas okončati ovu priču. Osim Kutle, optužnica obuhvaća Dragutina Mužića, Iliji Milišiću, Mariju Piškuriću, Emiliju Žubriniću, Mariju Stepincu te Nives Simeunović. Iako je Kutlina obrana tražila njegovo oslobođenje, tužiteljica Mirna Rukavina inzistirala je na dugogodišnjem zatvor za njega. "Kutle se nije vodio nikakvim humanitarnim i altruističnim razlozima, kako nas obrana želi uvjeriti, nego je preuzeo Gradski podrum neosnovanim pumpanjem potraživanja, a nakon što je poduzeće u sastavu Globus grupe obavilo financijsko skeniranje Gradskog podruma", kazala je između ostalog u završnim rečenicama tužiteljica.

Očekivano, iz izvora bliskih Miroslava Kutli kažu nam kako ga je političko - pravosudna sprega interesa unaprijed osudila u ovom slučaju, 'pod obrazloženjem da se radi o nevezanoj kriminalističkoj obradi'. "Riječ je o procesu koji je trajao gotovo jedno desetljeće, a tijekom kojeg je većina dokaza odbijena, te se čak poništavao iskaz vještaka. Nakon ovako opsežnog i kompliciranog procesa, sudac određuje da će se presuda održati samo nekoliko dana od posljednjih iskaza, iako bi u najmanju ruku trebao pregledati i analizirati opsežne podatke i dokaze koji su predočeni u procesu.", kaže nam ta osoba, slijedom čega izražava sumnju da u ovom slučaju pravosuđe 'nije bilo neovisno, te se zapravo uhićenje naredilo iz političkih krugova'.

Sanader prepreka Todoriću da otkupi Kutlin dio EPH

U posljednje vrijeme Miroslav Kutle je fokusiran na naplatu svojih potraživanja koje ima kod Ninoslava Pavića, suvlasnika Europapress Holdinga (EPH). Naime, iako već duže vrijeme potražuje znatne financijske svote na račun njegovog suvlasništva u EPH, izgleda da bi u dogledno vrijeme mogao biti prigodno podmiren. Nacional je nedavno pisao da su se Kutle i Pavić dogovorili da mu Pavić neće dati jedan dio svoga suvlasništva u EPH, već će mu dug isplatiti u novcu. Procjenjuje se da je riječ o oko 25 milijuna eura.

Iako je ovakav dogovor navodno već postignut, isplata bi mogla pričekati, pošto Ninoslav Pavić sada mora pronaći tvrtku koja bi Kutli mogla isplatiti financije umjesto njega, a u zamjenu za 25 posto vlasništva nad EPH. Za sada je navodno po tom pitanju Pavić razgovarao s splitskim gradonačelnikom Željkom Kerumom, kao i sa najjačim hrvatskim poduzetnikom Ivicom Todorićem. Kerum je navodno pokazao interes, ali je zamolio Pavića da malo pričeka, zbog angažmana kojeg je ovaj imao na lokalnim izborima. S druge strane, izvjesno je kako dogovor s Todorićem objektivno nije realan. Naime, iako hrvatski tajkun već duže vrijeme surađuje s Pavićem, njegovo potencijalno vlasništvo nad najvećom hrvatskom izdavačkom kućom, dovelo je do nezadovoljstva premijera Ive Sanadera. Naime, hrvatski premijer nije bio previše oduševljen činjenicom da bi vlasnik Agrokora svoju moć mogao proširiti i na ovaj način, što ne bi bilo 'stimulativna za zdravo poslovno ozračje u zemlji'.

Također, informacija o Kutlinom uhićenju dolazi u svjetlu najnovije odluke hrvatskog Vrhovnog suda, koji je nedavno dosudio da će se Kutli suditi zbog poslovnih poteza koji su splitsku Slobodnu Dalmaciju doveli na rub propasti.

Vezane vijesti

Nakon Todorića, Građanska Akcija 'na doručku' i kod Pavića

Nakon Todorića, Građanska Akcija 'na doručku' i kod Pavića

Građanska Akcija nastavila je svoju 'seriju' posjeta pod nazivom 'Na doručku kod...'. Tako su je jutros uputili u središte grada i 'doručkovali'… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika