Objavljeno u Nacionalu br. 464, 2004-10-05

Autor: Dragan Đurić

GAZETA

Odnosi Hrvatske i Slovenije ostaju isti

Iako je pobjeda Janeza Janše i njegove Slovenske demokratske stranke na parlamentarnim izborima u Sloveniji bila očekivana, prema ocjeni poznatog slovenskog političkog analitičara Jurja Gustinčiča, ona je nadmašila sve prognoze.Iako je pobjeda Janeza Janše i njegove Slovenske demokratske stranke na parlamentarnim izborima u Sloveniji bila očekivana, prema ocjeni poznatog slovenskog političkog analitičara Jurja Gustinčiča, ona je nadmašila sve prognoze.Iako je pobjeda Janeza Janše i njegove Slovenske demokratske stranke na parlamentarnim izborima u Sloveniji bila očekivana, prema ocjeni poznatog slovenskog političkog analitičara Jurja Gustinčiča, ona je nadmašila sve prognoze. Malo je tko procjenjivao da će pobjeda biti toliko uvjerljiva. Sa 29,13 posto glasova i 29 zastupničkih mandata Janša je, kako je u razgovoru za Nacional ocijenio Gustinčič, “napravio senzaciju za sve anketare i političke promatrače”. Kako je dodao, “iznenađujuće se udaljio od svojih glavnih konkurenata”, liberalnih demokrata aktualnog premijera Antona Ropa, koji odlaze u oporbu s osvojenih 22,78 posto glasova i 23 mandata u slovenskom parlamentu koji ukupno broji 90 zastupničkih mjesta.

NACIONAL: Prvi put na višestranačkim izborima u Sloveniji pobijedila je desna opcija, ali Janša sa svojim glavnim saveznicima, Novom demokracijom Andreja Bajuka, te Slovenskom pučkom strankom Janeza Podobnika, nema većinu. Postoji li šansa da u vladu uđe Slovenska nacionalna stranka Zmage Jelinčiča? – Takva mogućnost nije isključena. Ali to nije sigurno, jer Jelinčič nije sporan samo zbog svog tvrdog stava prema Hrvatskoj, nego mu nisu skloni ni Janšini glavni saveznici. Naime, demokršćanski orijentiranoj Novoj Sloveniji Jelinčič je sporan zbog svog izrazito negativnog stava prema Crkvi.

NACIONAL: Treba li očekivati zaokret u slovenskoj vanjskoj politici? Hoće li doći do promjene u politici prema Hrvatskoj? – Velike zaokrete u vanjskoj politici ne očekujem, osim mogućeg izraženijeg približavanja Washingtonu. Slovenska vanjska politika s Janezom Janšom kao premijerom u svojim bi stavovima mogla postati bliža Americi nego Francuskoj i Njemačkoj. Ne treba isključiti ni mogućnost eventualno tvrđih reakcija nove slovenske vlade na konkretne incidente poput onog zadnjeg koji se dogodio kod Plovanije na granici s Hrvatskom. Generalno gledajući, neće biti značajnijih promjena u odnosima s Europskom unijom, pa ni s Hrvatskom.

NACIONAL: Zadnji incident na granici sa Slovenijom nije baš s oduševljenjem prihvaćen u Bruxellesu, što se moglo prepoznati i u izjavi Javiera Solane, koji je prvi put nakon 14 godina spomenuo Sloveniju u balkanskom kontekstu. Primijetio je da je Slovenija “prva balkanska zemlja koja je ušla u Europsku uniju”. – Nedavni posjet Solane Ljubljani bio je iznimno zanimljiv, posebno zbog njegova odnosa prema zadnjem pograničnom incidentu što se dogodio na granici s Hrvatskom. Na iznenađenje većine Slovenaca, Solana je zauzeo vrlo neutralan stav. Slovenija se morala suočiti s time da ono što je smatrala svojom velikom prednošću u slovensko-hrvatskim sporovima, a to je članstvo u Europskoj uniji, ne znači ništa. Pokazalo se da EU neće obavezno i do kraja podržavati slovensku stranu, što je bio mali šok.

NACIONAL: Kako osobno ocjenjujete rezultate ovih izbora? – Nema dvojbe oko toga da razloge uspjeha Janeza Janše i uopće desnice na ovim izborima treba tražiti u nacionalizmu. Pokazalo se da nacionalizma kod nas Slovenaca nema ništa manje nego kod Hrvata i Srba. To je možda bolno, ali nakon ovakvih izbora i jasno saznanje.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika