Objavljeno u Nacionalu br. 472, 2004-11-30

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Silovatelj iz Lore operirao i u Samoboru

Za skandal sa seksualnim zlostavljanjem ročnika u Lori nadležne vojne vlasti znale su najmanje četri godine. O tome su šutile i prikrivale počinitelje. Trojica časnika HRM su opsežno o tome izvještavala svoje nadređene, a protiv pukovnika I. L., koji se i u sada otkrivenim predstavkama sumnjiči za teška kaznena djela i bludne radnje nad mladim vojnicima, Krim policija Vojne policije MORH-a već je vodila istragu 2000. godine. I.L. , čije je, navodne, seksualne delikte otkrila “Slobodna Dalmacija” je Ivan Landeka, koji je u činu pukovnika HV umirovljen 2002. godine. Nakon što je provedena i bez kobnih posljedica po njega okončana istraga vojne Krim policije, koju je provodio tadašnji šef te službe pukovnik Ante Glavan. Taj isti Glavan danas je drugi čovjek POA-e, šef operative i zamjenik Joška Podbevšeka, te je duboko umješan u slučaj Helene Puljiz. Te 2000. godine, nakon upozorenja da se u Lori zbivaju slučajevi seksualanog zlostavljanja ročnika, pokrenuta istraga odvijala se sporo i neučinkovito. O rezultatima neugodne afere nitko nije ni izvjestio zapovjednika HRM admirala Vida Stipetića. No, dok je istraga trajala, pukovnik Landeka bio je dugo vremena na bolovanju, a potom je, očito, nakon savjeta sa strane kako je bolje da se makne, podnio zahtjev za umirovljenjem. Istraga nije završila nikakvim postupcima ili neugodnostima po počinitelje, jer se, navodno, nisu ustanovile nikakve zlouporabe ili prekoračenja ovlasti.

No, između 2000. i 2002. godine pukovnik Landeka, visoki časnik u rodu veze, nije radio u Lori. U tom je razdoblju Landeka bio zapovjednik satnije u brigadi veze HV u Samoboru, pa je postojala opravdana sumnja da su se slični slučajevi, osim u Lori, kamo je često službeno odlazio, događali i u vojarni «Taborec» u Samoboru, u Zagrebu, te u hotelu “Iž” u Zadru, kamo su, navodno, na zabave bili dovođeni mladi ročnici iz Lore. Ali, izgledno je da se istraga Krim policije iz 2000. godine time nije ozbiljno bavila, iako prijavljeni slučajevi seksualnog zlostavljanja ročnika, čini se, sežu još u 1992. i 1993. godinu, u vrijeme ratnih operacija na području Zadra. Isto tako jasno je da u seksualnim orgijama koje se spominju u predstavkama nije sudjelovao samo osumnjičeni časnik, već da je krug časnika upletenih u zlostavljanja ročnika daleko širi. Nakon što je kao poručnik JNA prešao u HV i jedno vrijeme radio u centru veze na Kili u Splitu, potom i Lori, bojnik Landeka radio je u Operativnoj zoni Split, te dugo vremena proveo u stožeru kojim je zapovjedao general Ante Gotovina. Ivan Landeka je čin pukovnika stekao neposredno nakon završetka ratnih operacija.

Vezane vijesti

DORH o slučaju "Lora": Nije istina da ništa ne radimo, osmero je osuđeno

DORH o slučaju "Lora": Nije istina da ništa ne radimo, osmero je osuđeno

Državno odvjetništvo RH u povodu brojnih upita i tvrdnji kako se u svezi ratnih zločina u splitskoj vojarni "Lori" ništa ne poduzima, još jednom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika