Objavljeno u Nacionalu br. 501, 2005-06-20

Autor: Srećko Jurdana

SUROVA POLITIKA

OSJEČANI PONOSNO IZABRALI ĐAPIĆA

Prestanite svakih tjedan dana terorizirati naciju raznim praznicima, rado bi poručio potpisnik ovih redaka lokalnoj birokratskoj kasti kad bi to imalo bilo kakvoga smisla. Kako poruka smisla nema, on - zajedno sa svima ostalima - stoički nastavlja vegetirati u kulturi periodičkih masovnih seoba i prinudnih promjena životnoga ritma, institucionaliziranih još pod Brozom kao oblik kolektivnoga pranja mozga. Spajat će se - dakle - četvrtci, petci, subote, nedjelje, kolone će hrliti prema betoniziranoj obali, a mnogi se u tom kontekstu euforično spremaju i na muziku*, tj. na poklonjenje četvorici čangrizavih staraca koji se kronično svađaju oko love. Idemo dalje, u neponovljivu estetiku hrvatske politike. Sanader je u zadnje vrijeme izdao nekoliko didaktičkih uputa vezanih za hrvatsku komunikaciju s inozemnom scenom, naglašavajući kako se Hrvatska "ne treba bojati Europe", jer "EU će promisliti o referendumu a pregovori s Hrvatskom mogu se voditi istodobno", dok to duboko promišljanje traje. Ne bojte se, ja sam s vama.

  Nostalgija za nacionalnim valutama

  Sanaderove umjetničke poruke pravi su analitički izazov za sve one koje je Gospodin u svojoj duhovitosti osudio na to da ih slušaju. Hrvatska se, dakako, ne treba bojati Europe jer u Europu ući neće, a čini se da se i sama ta Europa počela raspadati bez obzira na to što se ponosno odbija suočiti s tom činjenicom. Sad već tiho spekuliraju o nekakve "dvije EU": Engleska i saveznici, Njemačka-Francuska i saveznici. U EU-u je postupno zavladala nostalgija za nacionalnim valutama, i to je jedino značajno što se u ovom trenutku događa na planu europskoga ujedinjenja, koje se transformira u razjedinjenje. Propadne li EU, čime će ucjenjivati Hrvatsku?
  Sanader je publici dao i nerazumljivu poduku na temu odnosa s Međunarodnim monetarnim fondom, tvrdeći kako Hrvatska taj odnos može i prekinuti. Ako znamo da je MMF neka vrsta svjetske financijske policije koja daje ocjene iz ekonomskoga ponašanja i na temelju njih odlučuje može li netko dobiti kredit, bilo bi doista zanimljivo vidjeti kako će Hrvatska - koja živi na dug - prekinuti taj odnos. Hrvatski proračun upravo se podvrgava rebalansu, što u prijevodu znači: grčevitome traženju odgovora na pitanje kako pokriti izdatke, jer novaca nema, kao ni proizvodnje, a u tom kontekstu autor ovih redaka mogao bi Vladi dati i neke savjete.

  Mlaćenje prazne slame

  Osim prekida odnosa s MMF-om, neka na cestu izvedu još pedeset tisuća pričuvnih policajaca koji će lupati kazne svakome tko uđe u automobil, jer čovjek je u Hrvatskoj danas, čim uđe u automobil, automatski nešto kriv i treba ga državnom palicom udarati po džepu tako da boli. Kazni ih, i popuni budžet. Navika mlaćenja prazne slame kakva emanira s Markova trga postala je komunikacijska norma za cijelu Hrvatsku, neobičnu zemlju koja se upravo na razne načine pokušava oporaviti od lokalnih izbora. Živopisni ljudi u njoj dolaze na vlast, a u tome im - zahvaljujući političkoj konstelaciji - svesrdno pomažu mnoge penzionerske utvare koje su ironijom demokratske sudbine postale "jezičci na vagi" i mogu se potkupiti za pet kuna.
  Na drugoj strani, takva situacija donosi i nešto dobroga, a dobro se zove magistar Anto Đapić. Politički mislilac, znanstvenik, širitelj istine o Hrvatskoj, ugledan profesor na resavskoj školi prepisivanja, gospodin Đapić hrabro je danas preuzeo vlast u Osijeku iz kojeg je svojedobno pobjegao kad je u okolici počeo rat. Požrtvovno sačuvavši samoga sebe za budućnost nacije, slavonska prostranstva on sada ispunjava svojom autoritativnom pojavom u crnome kaputu i košulji - jer neprijatelja treba prestrašiti - a pametne ljude koji su ga izabrali ispunjava osjećajem ponosa. Đapić je ponovno među nama - širi se Osijekom riječ koja razgaljuje srca. Najdraži gost pretvorio se, magijom lokalnih izbora, u najdražega sugrađanina. U Slavoniji se dobro, međutim, ne zove samo Đapić nego i Glavaš. Ljetne improvizacije na hrvatske političke teme manjkave su bez njegovoga koleričnoga lika koji je kancelariju osvojio na isforsiranome buntu za seljačke interese.

  Kmetovi ravnice

  Nakon razlaza s HDZ-om Glavašu su neki proricali propast, ali čovjek se evidentno zainatio da dokaže kako i renegati mogu imati političku budućnost. U tome su slavonske bizarnosti. Državotvorno-regionalistički folklor tamo je jači od partijskoga mainstreama*. Da Milan Bandić, na primjer, ode iz SDP-a, za njega više ne bi glasovali ni njegovi suseljani. Nakon eliminacije iz HDZ-a Pašalić ne može dobiti ni pet glasova iz šuičke dijaspore. Branimir Glavaš, međutim, pobjeđuje, i ne samo to: na televiziji je dobio priliku da protiv Ive Sanadera u kratkome insertu iznese seriju (euforičnih koliko i neargumentiranih) optužbi, otvorena su mu vrata medija, pun je sebe i Đapića, viče na sve strane i agresivno se pokušava nametnuti kao hadezeovski kontralider. Znači li to sumrak HDZ-a? Ako i znači - Frankly my dear, I don' t give a damn, rekao bi Clark Gable. To je Sanaderov problem. Promatrač može samo zaključiti da će osvajanje vlasti u županiji nesumnjivo dati krila Glavaševim ambicijama i nahraniti njegov super-ego. Ne dirajte mu ravnicu, ni kmetove na njoj.

  STUPAC TJEDNA: BREZOVICA; SPORTSKI BANDITIZAM

  Tko će, nakon ispada i terora nad štićenicima dječjeg doma u Brezovici, smijeniti Jelenu Brajšu s položaja šefice Caritasa i podvrgnuti je istrazi? U toj "humanitarnoj" ustanovi djeca su podvrgnuta seksualnome zlostavljanju, tolerira se organizirana prostitucija tinejdžerica, dovode se nekakvi strani "volonteri" i opskurni tipovi koji distribuiraju drogu, a spomenuta Brajša koja nadgleda sve to ostaje nedostupna za medije i nedodirljiva poput spomenika. I Crkva je, međutim, u taj nečuveni skandal umočena do guše. Neka Bog pomogne svećenicima pedofilima, rekao bi Papa, ali za obične ljude pretvorili su se u pravu pošast.                        *   *   *
  Dino Pokrovac, nedavno ubijeni nogometni menadžer, radio je kao zelenaš za nogometaša Davora Šukera i cijeli niz drugih sportskih veličina i legendi. Njegovo ubojstvo razotkrilo je cjelokupnu civilizacijsku tragediju hrvatskoga sporta, tragediju u kojoj prednjači nogomet. Tim nogometom upravljaju varalice i banditi koji plivaju u lovi i nikad im nije dosta, koji neprestano posuđuju i prebacuju iz jedne vreće u drugu, međusobno se tuku, ucjenjuju i ubijaju i vode život od kojeg je normalnom građaninu zlo. Sportska mafija, međutim, proizvod je ukupne hrvatske društvene situacije u kojoj je klanjanje kriminalcima pravilo.

Vezane vijesti

Predstavljena internetska stranica o komarcima

Predstavljena internetska stranica o komarcima

Na Odjelu za biologiju osječkoga Sveučilšta Josipa Jurja Strossmayera danas je predstavljena internetska stranica o komarcima u Osijeku. Pročelnik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika