Objavljeno u Nacionalu br. 529, 2006-01-02

Autor: Nacionalova redakcija

ŠPANJOLSKA

Zbog pobačaja uvodi se spolni odgoj

Španjolska vlada odlučila je hitno uvesti seksualni odgoj u škole, i to zbog zabrinjavajućeg porasta pobačaja u zemlji. Prema najnovijim podacima godišnji broj pobačaja u Španjolskoj u posljednjem desetljeću gotovo se udvostručio, no, taj je podatak možda još i neugodniji, jer najnoviji izvještaj govori samo o službeno obavljenim pobačajima, a ne i o onim ilegalnima. Tijekom 2004. godine 85.000 Španjolki napravilo je pobačaj, što je gotovo dvostruko u odnosu na 1995., kada je zabilježeno 49.000 pobačaja. Zabrinjavajuće je što je čak 15 posto pobačaja učinjeno kod tinejdžerki, a njihov postotak tinejdžerki se iz godine u godinu povećava.
Opći je stav da je to stoga što u španjolskim školama ne postoji adekvatan seksualni odgoj. Ranija konzervativna vlada protivila se uvođenju seksualnog odgoja u škole, velikim dijelom i zbog stavova crkve, a nova vlada to bi željela promijeniti: "Moramo se riješiti tabua oko seksualnog odgoja", izjavila je Pilar Triguero predsjednica udruženja roditelja i nastavnika, koje je o ovom problemu nedavno razgovaralo, "državno financirane škole bježe od tog problema, čak ne postoji program seksualnog odgoja, nego se to prepušta na volju svakom nastavniku."
Povećan je i broj pobačaja kod žena u dobi između 20. i 29. godine, a to je iz ekonomskih razloga, jer mnoge među njima radije nemaju djecu, nego da si ugroze izglede pri zapošljavanju, budući da većina žena nema radne ugovore na neodređeno vrijeme.

Vezane vijesti

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je izjavila kako ne postoje konkretni planovi sigurnosnih fondova eurozone o kupnji španjolskih državnih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika