03.05.2006. / 15:10

Autor: Antun Bertić

KODEKS

Bonton za državne službenike

Novost u kodeksu je mogućnost pritužbe na rad službenika nadležnom šefu koji će pak procijeniti treba li pokrenuti postupak zbog povrede službene dužnosti.

Etički kodeks državnih službenika, koji je Vladi prezentirao državni tajnik Antun Palarić, a Vlada prihvatila, obvezuje zaposlene u državnim službama da se «prema građanima ponašaju profesionalno, nepristrano i pristojno i da ih ne smiju diskriminirati». Etički kodeks sadrži pravila dobrog ponašanja koje su građani i do sada očekivali od službenika, a novost u kodeksu je mogućnost pritužbe na rad službenika nadležnom šefu koji će pak procijeniti treba li pokrenuti postupak zbog povrede službene dužnosti. Predsjednik Sindikata državnih službenika Ivica Ihas izjavio je kako je Vlada prvo trebala donijeti etički kodeks za državne dužnosnike, a tek potom i za službenike. Ihas je naglasio da ako je svrha kodeksa kažnjavanje službenika, onda on nije bio potreban »jer su i do sada mogli biti kažnjeni zbog pritužbi građana, prema postojećem Zakonu o državnim službenicima». Palarić je izjavio novinarima kako je koristio podatke iz seminarskog rada Frane Letice, sina saborskog zastupnika Slavena Letice. Službeničkim «bontonom» se propisuje i da državni činovnici moraju paziti da na javnim mjestima, izvan radnog vremena, svojim ponašanjem «ne umanje osobni ugled i povjerenje građana u državnu službu».U izradi je i kodeks za zaposlene u Carinskoj upravi.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika