06.05.2006. / 10:51

Autor: Ana Kirin

SAD

Direktor CIA-e dao ostavku

Direktor američke obavještajne agencija CIA Porter Goss, zadužen za njezino reformiranje nakon propusta oko terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. i pogrešnih informacija o oružju masovnog uništavanja u Iraku, iznenada je dao ostavku. Goss je navodno morao otići zbog toga što je John Negroponte, čelnik nacionalne sigurnosti i savjetnik predsjednika Georgea W. Busha, nezadovoljan njegovim radom. Bivši kongresnik Goss došao je na čelo CIA-e u rujnu 2004. zamijenivši Georgea Teneta koji je podnio ostavku usred sve jačih kritika zbog propusta agencije koja je tvrdila da Irak posjeduje oružje masovnog uništenja što je poslužilo kao opravdanje napada na tu zemlju.
Washingtonski kuloari govore kako je najvjerojatniji kandidat za Gossovog nasljenika zrakoplovni general Michael Hayden, trenutno na funkciji Negroponteovog zamjenika. Hayden je prije toga bio na mjestu direktora NSA, agencije odgovorne za prisluškivanje elektronskih komunikacija i Interneta.
Bivši direktor CIA-e Stansfield Turner, za CNN je izjavio kako je Goss vjerojatno dao ostavku zato što nije promaknut na mjesto direktora nacionalne obavještajne službe koje je nedavno pripalo Johnu Negroponteu. Bob Barr, bivši član republikanske stranke, danas poznatiji kao komentator političkih i socijalnih prilika, složio se sa Turnerovim nagađanjima o razlozima Gossove ostavke, dodajući pri tome kako misli da će "još stvari izaći na vidjelo", te napomenuvši kako "nitko još uvijek ne zna cijelu priču".

Vezane vijesti

Kabul: Amerikanac ubijen u navodnom uredu CIA-e

Kabul: Amerikanac ubijen u navodnom uredu CIA-e

Afganistanski državljanin, zaposlenik američkog veleposlanstva u Kabulu, otvorio je u nedjelju navečer vatru u prostorima kojima se navodno koristi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika