03.10.2006. / 08:18

Autor: Eduard Šoštarić

POD KIŠOM METAKA U AFGANISTANU

Hrvati u ratu na život i smrt

Pripadnici Hrvatske vojske stacionirani u području Mazar-i-Sharifa na sjeveru Afganistana došli su 12. rujna pod puščanu paljbu u dosad najozbiljnijem incidentu s hrvatskim vojnicima u misiji NATO-a u Afganistanu. Prema pisanju hrvatskih medija, vojnici su pod paljbom bili sat vremena.

Pripadnici Hrvatske vojske stacionirani u području Mazar-i-Sharifa na sjeveru Afganistana došli su 12. rujna pod puščanu paljbu u dosad najozbiljnijem incidentu s hrvatskim vojnicima u misiji NATO-a u Afganistanu. Prema pisanju hrvatskih medija, vojnici su pod paljbom bili sat vremena. Hrvatska javnost treba biti pripremljena i na gore vijesti iz Afganistana. Vjerojatnost pogibije ili teškog stradavanja hrvatskih vojnika u misiji NATO saveza ISAF vrlo je velika s obzirom na znatno pogoršanje sigurnosne situacije ne samo na jugu zemlje već učestalim napadima na vojnike ISAF-a u donedavno mirnim područjima.

Afganistan je postao bojišnica između talibana i savezničkih vojnika na cijelom svom teritoriju. To su već osjetili na vlastitoj koži u samo nekoliko mjeseci i pripadnici hrvatskih vojnih snaga u toj zemlji. Hrvatski vojnici su ove godine, prvi put od dolaska u Afganistan početkom 2003., bili dva puta izravno napadnuti vatrenim oružjem. Od upućivanja prve hrvatske postrojbe Vojne policije u mirovnu operaciju NATO saveza u Afganistanu pod nazivom ISAF u veljači 2003. do danas zabilježeno je šest incidenata u kojima su se našli hrvatski vojnici. Dok su se za razliku od prvih nekoliko godina boravka hrvatskih vojnika u Kabulu i to od veljače 2003. do konca 2005. incidenti mogli podvesti pod prometne nezgode ili tomu slično, 2006. je donijela u nekoliko navrata izravan oružani napad na pripadnike hrvatskih snaga, srećom bez tragičnih posljedica. Prvi oružani napad na hrvatske vojnike dogodio se 20. lipnja 2006. u području distrikta Taywara tijekom patroliranja hrvatskog pokretnog promatračkog tima za vezu (MLOT). Hrvatski vojnici su napadnuti pješačkim naoružanjem, a nakon što su na napad uzvratili napadači su pobjegli na motociklima. Pri tome su bila oštećena dva blindirana vozila Toyota Land Cruiser u kojima su se vojnici nalazili. U trenutku napada patrola se nalazila približno 150 kilometara udaljena od baze u Chaghcharanu. Nakon napada, druga je patrola poslana da pomogne hrvatskoj patroli kako bi popravili vozilo i vratili se u bazu. Tri mjeseca kasnije 12. rujna 2006. hrvatski pripadnici operativnog tima za vezu (OMLT) provodili su redovite rutinske zadaće patroliranja s pripadnicima ANA-e (Afganistanske nacionalne vojske) radi ostvarivanja kontakata s domicilnim stanovništvom. Prilikom ulaska u selo Boka na pripadnike ANA-e otvorena je rafalna paljba na što su vojnici uzvratili. Incident se odigrao na sjeveru zemlje, području s većinskim uzbečkim stanovništvom među kojim glavnu riječ vodi general Abdul Rashid Dostum, ratni vođa i jedan od dvojice čelnika Sjeverne lige, koja je zbacila talibane s vlasti. Dostum je jedan od najbrutalnijih ratnih vođa, čak i za afganistanske prilike. Predsjednik Afganistana Hamid Karzai imenovao ga je prošle godine šefom generalštaba afganistanske vojske, ali to ne znači da su njih dvojica u dobrim odnosima, upravo suprotno. Jesu li na pripadnike HV-a pucali talibani ili Uzbeci, ostaje otvoreno pitanje.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika