Objavljeno u Nacionalu br. 571, 2006-10-24
KUHARSKI KANCONIJER
Brujeti kralja od Norina
Našli su šototajera, da nađe zvono, i on je uša u vodu i naša ga, a u njemu veliki muć od jegulje, crn leži. U to se pretvorio kralj Norin. I šototarej se uplašija i zvona su ostala u vodi
Ondak se jedan utopio, a koji god se tutek utopio, niko se tute nije škapula, više ga nisu našli. A sve zato što je ta kula strašna. Pripovida je stari Jakšić da tu dođe jedna ko nevera, neki vjetri, đavli, tu je dole onaj kralj od Norina i kad se izvali čovik u vodu, ne mogu ga više izvadit.“ Neki vjeruju da na utopljenike zli kralj pušta svoje jegulje i one vuku jadnika dolje da više nikad ne vidi vanjskog svijeta. Pa ipak, među mnogim pričama najdojmljivija je ona o smrti strašnoga kralja podno njegove kule, pod Neretvom. Vid je prije bio veliki grad Narona. U njemu se okrunilo sedam kraljeva, od kojih se još mogu naći novčići, a samo od jednoga ne mogu. Nitko još nije pronašao novčić kralja od Norina, posljednjeg od sedam kraljeva. I taj je kralj bio nakazan i svaki mladić koji bi mu došao obrijati jeguljastu bradu bio bi pogubljen, pa kao kaže prava priča: “Najposlin je imala majka jedinka sina i doša je red da ga on ima obrit i mati mu je iz prsiju izmuzla mlika i skuvala jedan kolač. ‘Sine, prije pojedi ovaj kolačić kad ga obriješ i onda nek te pogubi.’ Kad je doša kralju i obrija ga, kralj je hotio da ga pogubi, a mladić je reka: ‘Pustite me da pojedem ovaj kolačić.’ I kralj mu je pustija. Kad je kralj vidija da je to nešto lipa, jamija je i on komadić i poija i kaže: ‘Kako je ovo lipo, sad te ne mogu pogubit jer smo braća, jer smo jedno mliko îli zajedno. Samo nemoj nikomu kazivat kakvi san nakazan, ako nemoš otrpit, prišapji zemlji.’ I tako je mladić učinio i di je prišapnio, nikla je trstika, ozovina i dica su činili svirale i svirale su progovarale: ‘U Norina kralja, preseća glava, magareće uši...’ Kralju je to dodijalo i skočija je u Neretvu i ovde su ga vidili i tako se prozvo Vid. Pokaza se pod Rujnicom jer je bio runjav, proša kroz Krvavac jer je bija krvav. Na Opuzen je doša jer se opuza, norija je kroz vodu i zato se rika prozvala Norin. I tako je otiša u more i niko ga više nije vidija.“
Opuzenski brujet od plotica
Opuzenski brujet od ploticaNa 1 dl maslinova ulja zažutite 3 krupno sjeckane kapule, dodajte 3 žlice domaće konšerve ili koncentrata od rajčica i 0,5 l vode, pa pustite da se neko vrijeme kuha. U lonac dodajte 1,5 kg plotica, posolite i pustite da kuha 20 minuta. (Po receptu Zorana Matage)
Neretvanski brujet od jegulja i žaba
Neretvanski brujet od jegulja i žabaNa 1,5 dl miješanog ulja pirjajte 3 sjeckane kapule i 3 žlice neretvanske konšerve ili koncentrata od rajčica. Ulijte malo vode, kad se prožme, ubacite 1,5 kg rezanih jegulja, 1 kg očišćenih žaba. Kad meso zabijeli, dodajte žlicu slatke paprike, 1 ljuti paverun, grančicu metvice i 1,5 dl bijela vina. Posolite i neka se brujet kuha 20 minuta.
Vezane vijesti
Zadnji Barbierijev 'Kanconijer'
Pisac i kulinarski ekspert Veljko Barbieri objavio je posljednji, četvrti svezak književnog i gastronomskog bestselera Kuharski kanconijer u izdanju… Više
Komentari
Ovaj članak nema komentara.
Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.
Najnovije
-
05.07.2012. / 10:38
Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište
-
29.06.2012. / 16:26
Šokantna i provokativna modna predstava
-
29.06.2012. / 16:20
'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'
-
29.06.2012. / 16:09
Uživajte u sekundu dužem vikendu