24.10.2006. / 10:27

Autor: Ana Kirin

MEDIJI

Hrvatska na 53. mjestu po slobodi medija

S prostora bivše Jugoslavije od Hrvatske su bolje pozicionirane sve ostale zemlje: Slovenija je na 10., Bosna i Hercegovina na 19., a Makedonija, te Srbija i Crna Gora na 45. mjestu izvješća o slobodi medija što ga objavljuju Reporteri bez granica

Prošle godine mediji su najslobodnije djelovali u Finskoj, Islandu, Irskoj i Nizozemskoj koje dijele prvo mjesto u godišnjem izvješću za 2006. godinu o slobodi medija u svijetu što ga u utorak objavljuju Reporteri bez granica (RSF). Hrvatska je u izvješću svrstana na 53. mjesto uz Bocvanu, Tongu i Sjedinjene Države. Hrvatska tako bilježi pomak za tri mjesta u odnosu na izvješće za 2005. godinu, kada je bila 56., odnosno za jednu stepenicu u odnosu na 2004. (54. mjesto). "Ozbiljne prijetnje slobodi medija ne popuštaju na Balkanu i ostatku istočne Europe a zakoni u Hrvatskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj (koje će se pridružiti EU 2007.) ispod su europskih standarda", piše RSF. Bugarska je na 35., a Rumunjska na 58. mjestu dok su s prostora bivše Jugoslavije od Hrvatske bolje pozicionirane sve ostale zemlje: Slovenija na 10., Bosna i Hercegovina na 19., a Makedonija, te Srbija i Crna Gora na 45.

Na dnu medijskih sloboda je Sjeverna Koreja na posljednjem 168. mjestu na ljestvici, ispred Turkmenistana (167.) i Eritreje (166.). Prethode im Kuba, Mianmar (bivša Burma) Kina, Iran, Saudijska Arabija, Etiopija (160.) ispred Nepala, Uzbekistana, Pakistana. No RSF upozorava da stanje nije ružičasto ni u zemljama zapadne demokracije pa ovogodišnje 53. mjesto koje dijeli s Hrvatskom za SAD znači pad medijskih sloboda za devet stepenica u odnosu na prošlu godinu i velik pad u odnosu na 17. mjesto iz prvog indeksa RSF-a za 2002. Pod izlikom rata protiv terorizma i jačanja nacionalne sigurnosti u SAD-u se guše slobode medija i u slučajevima koji s tim ratom nemaju nikakve veze, piše RSF i govori o američkom novinaru freelanceru Joshu Wolfi koji je završio u zatvoru jer je odbio predati video snimku silovitih antikapitalističkih prosvjeda održanih u San Franciscu. Drugi eklatantan primjer je sudanski snimatelj Sami al-Haj iz tv kuće Al Jazeere, koji je zatočen u logoru Guantanamo bez podizanja optužnice.

Obavljanje svoga posla životom su platila 63 novinara i pet njihovih pomoćnika u 2005. godini, najsmrtonosnijoj za medijsku profesiju nakon 1995., u kojoj su alžirski fundamentalisti ubijali sve one koji ih nisu podržavali, pišu Reporteri bez granica. RSF, koji brani zatvorene novinare i slobodu izražavanja u svijetu u izvješću za 2006. navodi da je tijekom prošle godine zabilježeno 1,300 tjelesnih napada na novinare. Više od 1,000 medija trpjelo je cenzuru u 2005. godini, što je porast od 60 posto prema 2004. Na dan 27. veljače 2006., u zatvoru je bilo 119 novinara i 57 cyberdisidenata samo zato jer su željeli izvijestiti javnost, piše RSF.

Vezane vijesti

Cameron u četvrtak na saslušanju o etici u medijima

Cameron u četvrtak na saslušanju o etici u medijima

Britanskog premijera Davida Camerona u idući četvrtak će saslušati povjerenstvo koje istražuje povezanost medija i vlasti, nakon skandala zbog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika