30.10.2006. / 09:13

Autor: Ante Pavić

BEOGRAD

Potvrđen Ustav Srbije

Preliminarni rezultati ustavnog referenduma u Srbiji pokazali su da je novi Ustav Srbije dobio biračku potvrdu. Prema podacima republičke izborne komisije na referendum je izašlo 53,66 posto birača, od kojih je 51,4 posto glasalo za Ustav. Podaci Centra za slobodne izbore i demokraciju, CeSID –a, malo se razlikuju i prema njima na izbore je izašlo 53,33 posto birača, a za ustav je glasalo 51,4 posto. Najveći odaziv bio je na Kosovu, 90 posto, a najmanji u Vojvodini, 45,9 posto. Predsjednik skupštine Srbije Predrag Markovišć najavio je da će za nedjelju zakazati sjednicu skupštine na kojoj će biti izglasan novi Ustav.

Ovaj Ustav podigao je prašine u srbijanskoj javnosti, ali i u međunarodnoj zajednici budući da je prema njemu, Kosovo sastavni dio Srbije, a napisan je na brzinu pa javnost nije dobro bila ni upoznata s njegovim tekstom. Srbija je u novom Ustavu definirana kao država srpskog naroda i ostalih građana koji u njoj žive, utemeljena na vladavini prava i ravnopravnosti građana. Ustavom se jamče građanska i manjinska prava, a zabranjeno je i kažnjivo izazivanje i poticanje rasne, nacionalne, vjerske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti. Službeni jezik je srpski, a službeno pismo ćirilica.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika