23.11.2006. / 10:41

Autor: Lucija Božić

TURSKA

Policija prekinula prosvjede protiv Pape

Policija je u srijedu prekinula demonstracije 50-ak prosvjednika koji su u Istanbulu protestirali protiv skorašnjeg posjeta Pape Benedicta XVI Turskoj. Demonstracije su održane kod spomenika kulture, Aja Sofije koja je iz crkve pretvorena u đamiju i kasnije u muzej.

Neki prosvjednici bili su odvedeni dok su drugi zadržani i ispitivani u vrtu muzeja. Prosvjednici su pripadnici pokreta mladih desnog krila nacionalističke stranke Velikog jedinstva. Oni su recitirali muslimanske molitve i izvikivali kako je bog velik.

Papa Benedict planira posjetiti Aja Sofiju za vrijeme svog posjeta Turskoj koji će trajati od 28. studenog do 1. prosinca. Turska je sekularna muslimanska zemlja koja je geografski i kulturno dio i Europe i Azije. Papa dolazi u Tursku nakon što je bilo mnogo napetosti između Zapada i muslimanskog svijeta kao posljedica Papinog kontroverznog govora u Njemačkoj u kojem je citirao vladara iz 14. stoljeća koji je rekao kako su učenja proroka Muhameda zla i nehumana. Taj govor je izazvao val kriticizma muslimana diljem svijeta, a Papa se ispričao za taj govor više puta.

Vezane vijesti

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Ivan Milovan, čiju je ostavku od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom prihvatio papa Benedikt XVI., rekao je danas za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika