29.11.2006. / 10:40

Autor: Ante Pavić, Marin Medić

PAPIN POSJET

Turski tisak: "Najbožanskija potpora Turskoj"

Iako je turski tisak otvoreno poručivao papi Benediktu XVI. prije njegovog posjeta Turskoj da nije dobrodošao, u srijedu je pozdravio "iznenađujuću" papinu potporu pristupu Ankare Europskoj uniji. Mediji su ocijenili da je njegov "povijesni posjet" dobro počeo. Dnevni list Radikal čak je stavio naslov: "Najbožanskija potpora: mjesto Turske je u EU". Uvodničar tog lista se, međutim, pita da li je Papa uistinu izgovorio te riječi potpore o čemu je javnost obavijestio premijer Recep Tayyip Erdogan zbog čega je uvodničar izrazio sumnju u papinu iskrenost. Za dnevni list Sabag, prvi dan Papine posjete bila je prilika da Benedikt XVI. "popravi svoj imidž" nakon izjava u rujnu koje su uznemirile muslimanski svijet.

Drugi dan Papinog posjeta Turskoj prolazi u znaku Kršćanstva, a započinje posjetom drevnom gradu Epheseusu, u kojem postoji svetište koje obilježava smrtno mjesto Djevice Marije. Papa bi se nakon toga trebao sastati s pravoslavnim patrijarhom u Istanbulu, te na taj način pokušati zbližiti dva velika dijela Kršćanstva. Susret s patrijarhom je i bio povod Papinog posjeta Turskoj.  

Prvoga dana posjeta, u utorak Papa je pozvao na "stvarni dijalog“ između kršćana i muslimana u govoru na sastanku u Turskom direktoratu za vjerske poslove. Rekao je da bilo kakva razmjena između te dvije vjere mora biti zasnovana na "istini, te nadahnuta iskrenom željom za boljim upoznavanjem.“

Unatoč Papinim riječima, posjet je donekle zasjenjen protestima Turskih muslimana sa zahtjevima da se Papa ili opet ispriča za svoj kontroverzni govor, ili da otiđe iz Turske.

Vezane vijesti

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Ivan Milovan, čiju je ostavku od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom prihvatio papa Benedikt XVI., rekao je danas za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika