15.12.2006. / 12:39

Autor: Nina Tomljanović

SUMMIT EU

Novi konsenzus o proširenju

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je da za njega integracijske sposobnosti znače s jedne strane sposobnost zemalja kandidata da ispune sve zahtjeve iz članstva, a s druge strane sposobnost Unije da normalno funkcionira

U četvrtak je održan prvi dan summita u Bruxellesu, na kojem su se Europski čelnici složili da će se EU držati preuzetih obveza prema zemljama kandidatima, koje će morati ispuniti stroge uvjete za ulazak u Uniju. Izjavio je to na konferenciji za novinare finski premijer Matti Vanhanen. On je kazao i da EU neće postavljati nove kriterije za proširenje istaknuvši potrebu bolje komunikacije s europskim građanima kako bi oni razumjeli što se događa. "Moramo posvetiti veću pozornost transparentnosti i komunikaciji kako bi naši građani mogli pratiti što se događa, te je cilj postići novi konsenzus o proširenju'', rekao je Vanhanen.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso dodao je da se oko proširenja stvara novi konsenzus. Za njega integracijske sposobnosti znače s jedne strane sposobnost zemalja kandidata da ispune sve zahtjeve iz članstva, a s druge strane sposobnost Unije da normalno funkcionira; da s proširenjem ne slabi, nego da jača.

Na Summitu koji se nastavlja u petak očekuje se da će se poduprijeti odluka o djelomičnom zamrzavanju pregovora s Turskom dok ne popravi svoje odnose s Ciprom.

Prije summita Barroso se sastao s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom i snažno podupro pridruživanje Hrvatske Uniji.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika