15.12.2006. / 16:17

Autor: Nacionalova redakcija

SRBIJA

Popis radi informiranja Srba jesu li optuženi ili ne

Ova inicijativa omogućit će građanima Srbije koji su izbjegli iz Hrvatske da provjere jesu li na listi osumnjičenih

Opis osumnjičenih i optuženih Srba za ratne zločine ovih će dana Državno tužiteljstvo Hrvatske poslati Ministarstvu pravde Srbije i svim veleposlanstvima Hrvatske u svijetu, objavio je u petak beogradski list "Glas javnosti". Ova inicijativa omogućit će građanima Srbije koji su izbjegli iz Hrvatske da provjere jesu li na listi osumnjičenih. "Svatko tko je optužen ili pod istragom moći će se u veleposlanstvima i konzulatima informirati o tome je li protiv njega pokrenut kazneni postupak u Republici Hrvatskoj. To će moći učiniti i u konzulatima u Subotici i Beogradu, Ministarstvu pravde i u hrvatskim veleposlanstvima bilo gdje u svijetu", izjavio je tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Poslije ovih popisa, Hrvatska bi srbijanskom tužiteljstvu za ratne zločine trebala dostaviti i predmete osumnjičenih i optuženih za ratne zločine koji će najverojatnije biti revidirani. Za sada nije poznato šta će se dogoditi s građanima koji su u Hrvatskoj već osuđeni i izdržavaju zatvorske kazne u srpskim zatvorima. Dostavljanje ovih popisa srpskom ministarstvu pravosuđa zasnovano je na Sporazumu o razmjeni podataka o ratnim zločinima, koji su predstavnici srpskog Tužiteljstva za ratne zločine i Državnog tužiteljstva Hrvatske potpisali u listopadu. Prema tom sporazumu, osumnjičenima za ratne zločine bilo bi suđeno na teritoriju gdje se nalaze, a ne prema mjestu u kojem je zločin počinjen.

"Glas javnosti" je objavio kako se "u hrvatskim sudovima i tužiteljstvima, koje su novinari iz Srbije posjetili polovicom svibnja, moglo čuti kako je velik broj istraga i optužnica podignut zbog bezazlenih događaja i bez valjanih dokaza pa im je trebalo mnogo vremena i novca za obustavu takvih predmeta".

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika