26.12.2006. / 11:03

Autor: Nina Tomljanović

IRAN

Iran će koristiti naftu kao oružje

Zemlje u regiji kao i cijela međunarodna zajednica sa svoje su strane više puta artikulirale bojazni da bi, kao odmazdu za sankcije, Iran mogao blokirati Hormuški tjesnac u Perzijskom zaljevu i tako opstruirati međunarodni izvoz nafte

Iran ne isključuje korištenje nafte kao oružja nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a toj zemlji nametnulo sankcije zbog njezinog odbijanja da odustane od razvoja nuklearnog programa, rekao je u utorak iranski ministar za naftu i energetiku Kazem Vaziri-Hamaneh. ''Ako bude potrebno, naša će zemlja koristiti svako oružje da bi se obranila'', odgovorio je ministar na pitanje da li Teheran razmatra korištenje nafte kao mogućeg oružja. Iran je u prošlosti više puta ponavljao kako će, ako mu se nametnu sankcije, koristiti ''naftu kao politički instrument'' te je čak upozoravao da neće dozvoliti nikakav izvoz nafte iz Perzijskog zaljeva.

Trenutno iranski kapacitet proizvodnje nafte iznosi oko 4,2 milijuna barela na dan, ali ministarstvo nafte planira povećati kapacitet proizvodnje na 5 milijuna barela na dan do 2010. godine. Zemlje u regiji kao i cijela međunarodna zajednica sa svoje su strane više puta artikulirale bojazni da bi, kao odmazdu za sankcije, Iran mogao blokirati Hormuški tjesnac u Perzijskom zaljevu i tako opstruirati međunarodni izvoz nafte.

''Napokon, odluka je države da se ne pokori pritiscima i ultimatumima, a mi smo dio ovog državnog sustava i prema tome smo obvezni slijediti i provoditi državnu politiku i učiniti sve što je u našoj moći kako bismo na najbolji mogući način implementirali naše naftne projekte'', rekao je iranski ministar nafte.


Vezane vijesti

Šveđaninu nađeno oružje u prtljazi

Šveđaninu nađeno oružje u prtljazi

Zbog posjedovanja oružja koje mu je pronađeno u osobnoj prtljazi u Zračnoj luci Split policija je prekršajno prijavila državljana Švedske, doznaje se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika