26.12.2006. / 14:04

Autor: Nina Tomljanović

SOMALIJA

Etiopska vojska napreduje prema Mogadišu

Međunarodni odbor Crvenog križa priopćio je da dosad ima više od 800 ranjenih i da su tisuće civila u bijegu na somalskim cestama

Etiopska vojska napreduje prema glavnom gradu Somalije Mogadišu i mogla bi ga zauzeti u idućih 24 do 48 sati, rekao je u utorak izaslanik Somalije u Etiopiji Abdikarin Farah. Dodao je kako je etiopska vojska, zajedno s borcima odanim somalskoj vladi, dosad zauzela 17 gradova u Somaliji. Islamske borce u povlačenju u utorak su napali etiopski borbeni zrakoplovi, ali islamisti, unatoč povlačenju koje somalska vlada već naziva djelomičnom pobjedom, tvrde da je riječ o taktičkom pregrupiranju i najavljuju da će rat dugo trajati. "Dva zrakoplova izvela su snažne napade u posljednjih pola sata. Mogu potvrditi da ima troje poginulih", rekao je jedan islamistički borac.

Sukob je prerastao u otvoreni rat, nakon tjedan dana topničkih i minobacačkih okršaja dviju strana u kojima su već poginule stotine ljudi. Međunarodni odbor Crvenog križa priopćio je da dosad ima više od 800 ranjenih i da su tisuće civila u bijegu na somalskim cestama.

Etiopija i SAD tvrde da islamiste, pod čijim je nadzorom veći dio južne Somalije, uključujući i Mogadiš koji su zauzeli u lipnju, podupiru al-Qaida i Eritreja, tradicionalni neprijatelj Etiopije. Ulazak Etiopije u sukob u Somaliji u diplomatskim je krugovima izazvao bojazan da će se u rat uključiti i Eritreja, na strani islamista. "Ovo što se događa u Somaliji je vrlo, vrlo opasno i imat će posljedice na cijeli Rog Afrike", rekao je eritrejski ministar informiranja Ali Abdu.

Vezane vijesti

Afrički donatori obećali 350 milijuna dolara za Rog Afrike

Afrički donatori obećali 350 milijuna dolara za Rog Afrike

Sudionici konferencije afričkih donatora obećali su u četvrtak u Adis Abebi pomoć veću od 350 milijuna dolara za žrtve suše kakva u povijesti nije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika