27.12.2006. / 10:04

Autor: Ana Kirin

SRBIJA

Radnici u Valjevu ozračeni radioaktivnim raketama

Četiri radnika vojne tvornice Krušik iz Valjeva u Srbiji navodno su na radnom mjestu ozračena radioaktivnošću iz raketa zrak-zrak koje su bile smještene u skladištima te tvornice, javili su u utorak srbijanski mediji. Srbijanski ministar obrane Zoran Stanković potvrdio je da se u valjevskoj tvornici Krušik nalazi sedam raketa čije su glave pojačane šipkama od urana i četrnaest raketa čije su glave pojačane čeličnim šipkama. "Rakete su bile smještene u posebnom bunkeru i posebno osigurane, te nitko nije imao pravo ulaziti u te prostorije. Naša je informacija da su u bunker ulazile samo dvije osobe - inženjer iz Vojnotehničkog instituta i jedna osoba iz Krušika. Čekamo da vidimo što će reći nadležne zdravstvene institucije. Bunker je bio betonski i rakete su bile adekvatno uskladištene", kazao je Stanković.

Kako navode srbijanski mediji, radioaktivno streljivo u Krušik stiže još od 1989. godine, od kada valjevski oružari skladište rakete ruske proizvodnje. Svi sanduci s radioaktivnim glavama trebali su biti obilježeni i njima se rukovalo na strogo propisan način. No, tvrde mediji, ove je jeseni u Valjevo stiglo sedam takvih raketa, koje su imale radioaktivno punjenje, a nisu bile smještene u odgovarajuće sanduke.

Prema neslužbenim informacijama beogradskog radija B 92, riječ je o raketama zrak-zrak ruske proizvodnje s oznakom R60 MK, što znači da se radi o oružju za izvoz. Bojeva glava, prema javno dostupnim podacima, teška je između 3,5 i šest kilograma, a sadrži kilogram i šesto grama osiromašenog urana u šipkama, koji povećava probojnu moć projektila.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika