08.02.2007. / 15:58

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

Oporba optužila Vladu da krši Ustav i manipulira

Vlada je tijekom stanke saborskog zasjedanja donijela nekoliko uredbi kojima je izmijenila Zakon o sigurnosti prometa na cestama, Zakon o državnoj izmjeri i katastru nekretnina, zatim Zakon o ljekarništvu, zakone koji uređuju plaće državnih i pravosudnih dužnosnika, te Zakon o darivanju stanova i kuća hrvatskim braniteljima. "Ovakav način donošenja akata je protuustavan, nedemokratski i manipulatorski. Vlada ne poštuje Ustav i pokazuje da je ovaj visoki dom smiješan i nepotreban", ocijenio je Nikola Vuljanić iz HNS-a.

Saborska oporba se u četvrtak 8. veljače žestoko usprotivila Izvješću o uredbama koje je Vlada donijela na temelju zakonske ovlasti, optužujući Vladu da namjerno, dok Sabor ne zasjeda, zlorabi svoje ustavne ovlasti i mijenja zakone bez odluke parlamenta. Naime, Vlada je tijekom stanke saborskog zasjedanja donijela nekoliko uredbi kojima je izmijenila Zakon o sigurnosti prometa na cestama, tako da je do početka 2009. produljila rok u kojemu moraju s radom početi centri sigurne vožnje, a do početka iduće godine primjenu zakonskih odredbi po kojima lokalne jedinice mogu regulirati promet u mirovanju. Vlada je tom uredbom izmijenila i Zakon o državnoj izmjeri i katastru nekretnina, zatim Zakon o ljekarništvu, zakone koji uređuju plaće državnih i pravosudnih dužnosnika, te Zakon o darivanju stanova i kuća hrvatskim braniteljima.

"Ovakav način donošenja akata je protuustavan, nedemokratski i manipulatorski. Vlada ne poštuje Ustav i pokazuje da je ovaj visoki dom smiješan i nepotreban", ocijenio je Nikola Vuljanić iz HNS-a.

Istog je mišljenja i SDP-ovac Josip Leko koji je istaknuo kako je sve očitije da Vlada čeka stanku saborskog zasjedanja kako bi, samoinicijativno i arbitrarno, mijenjala zakone. To je, tvrdi Leko, vidljivo iz činjenice da je Sabor zaključio zasjedanje 15. prosinca, a Vlada je uredbe donijela već sedam dana nakon toga. Upozorio je da Ustav dopušta Vladi da uredbom uređuje zakonska pitanja u vremenskom roku do godinu dana, dok Vlada, kako je rekao, uredbama mijenja zakonske odredbe i za dvije ili tri godine unaprijed. "Nesporno je da Vlada ulazi u kršenje Ustava jer nema ovlasti trajno mijenjati zakone", ocijenio je Leko.

Pero Kovačević iz HSP-a upozorio je da iznimka koju predviđa Ustav da Vlada podzakonskim aktima rješava pitanja iz djelokruga parlamenta sve više postaje pravilo, ocijenivši da Hrvatska, bez obzira što je ustrojena kao parlamentarna demokracija, "ulazi u kancelarski sustav". "Vlada to namjerno radi jer izbjegava upućivanje zakonskih prijedloga u redovnu saborsku proceduru kako ne bi pokazala da ne radi svoj posao, da ne vlada situacijom i izbjegava suočavanje u Saboru", rekao je Kovačević.

HSS-ovac Željko Pecek upitao je hoće li Vlada, budući da uvelike kasni s usklađivanjem hrvatskog zakonodavstva s propisima EU, uredbama uređivati i takve zakone.

HDZ-ovci su odbacili oporbene optužbe, ocjenjujući ih ispolitiziranima i pretjeranima, te ističući da je iste uredbe i na isti načina donosila i bivša vlada. "U prošlom se sazivu niste pozivali na Ustav i načela, to ste četiri godine zaboravljali", poručio je oporbenjacima HDZ-ovac Luka Bebić, pozivajući ih da, ako misle da je Vlada prekoračila ovlasti, predlože zakone kojima će ograničiti i promijeniti trajanje njezinih uredbi.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika