26.02.2007. / 15:56

Autor: Ana Kirin

HAAG

Srbija nije odgovorna za genocid u BiH, ali ga je trebala spriječiti

ICJ je presudio da je Srbija tijekom rata u Bosni i Hercegovini imala obvezu poštivati Konvenciju o genocidu iz 1948. godine

Međunarodni sud pravde u Den Haagu, najviši sud UN-a, oslobodio je u ponedjeljak 26. veljače Srbiju od izravne odgovornosti za genocid u BiH. Pokolj nad bosanskim muslimanima u Srebrenici 1995. godine Sud je definirao kao genocid, no za njega ne drži odgovornom Srbiju i stoga je odbacio zahtjev za isplatom financijske odštete Bosni i Hercegovini. Međutim, Srbija je proglašena odgovornom što je propustila spriječiti zločin u BiH i kazniti počinitelje. Na početku čitanja presude sutkinja Rosalyn Higgins je odbacila argumente Srbije da sud nije nenadležan za ovaj slučaj.

ICJ je presudio da je Srbija tijekom rata u Bosni i Hercegovini imala obvezu poštivati Konvenciju o genocidu iz 1948. godine. Predsjednica ICJ-a Rosalyn Higgins rekla je kako se ipak ne može utvrditi da je Srbija bila suučesnica genocida u Srebrenici time što je pomagala bosanske Srbe u vrijeme kada je znala da njihove snage kane počiniti genocid. Dodala je kako Sud ni u drugim masovnim ubojstvima bosanskih muslimana nije uvjeren da su izvršitelji imali specifičnu namjeru da počine zločin.

Rosalyn Higgins je rekla kako je međunarodno sudsko vijeće svoju presudu temeljilo na otkrićima Međunarodnog kaznenog suda za prostor bivše Jugoslavije, koji je osudilo dvojicu časnika vojske bosanskih Srba po optužbama za genocid u Srebrenici. U presudi ICJ-a stoji kako je Srbija "propustila potpuno surađivati s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, koji progoni odgovorne" za zločine.

Ovo je prva presuda u povijesti po tužbi kojom je jedna država tužila drugu za genocid. Da je optužena, Srbija bi postala prva država u povijesti optužena za genocid te bi morala BIH isplatiti milijarde dolara odštete.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika