26.02.2007. / 16:28

Autor: Ana Kirin

HAAG

BiH razočarana presudom

Presuda Međunarodnog suda pravde kojom je Srbija proglašena odgovornom samo zbog toga što nije spriječila počinjenje genocida na području Srebrenice, u BiH je uglavnom izazvala razočaranje. Reagiranja državnih dužnosnika bila su različita, ovisno o njihovoj nacionalnoj pripadnosti.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je je da će presuda vjerojatno razočarati mnoge, posebice one koji su, kako je rekao, u iščekivanju presude izazivali napetosti. Kazao je kako presudu ICJ-a valja poštovati te pozvao na smirivanje emocija i jačanje suradnje kako unutar BiH tako i u regiji. "To znači poduzimanje mjera koje će značiti mirnu BiH na putu k Europskoj uniji", rekao je Radmanović koji je inače zastupao tezu da je tužba protiv vlasti u Beogradu bila nelegalna. Radmanović je izjavio da ne može reći hoće li presuda poremetiti odnose BiH sa Srbijom, ali je izrazio nadu da će BiH ustrajati na dobrosusjedskim odnosima kako su se jasno opredijelila sva tri člana Predsjedništva BiH.

Haris Silajdžić, bošnjački član Predsjedništva BiH jasno je izrazio nezadovoljstvo presudom ICJ-a. "Žalim što Srbija i Crna Gora nisu osuđene za genocid u BiH niti za suučesništvo", rekao je Silajdžić, naglasivši da su dvije države ipak osuđene zbog kršenja Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju genocida.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je važnim to što je ipak potvrđeno kako je suodgovornost Srbije za genocid postojala. Rekao je, kao i Radmanović, da se presuda mora poštovati te da o tome nema rasprave, ali je dodao kako je "privatno" ipak razočaran presudom.

Predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH (HNV) fra Luka Markešić presudu je nazavo "iznenađujućom". "Ostat će pitanje koliko je ova presuda utemeljena na pravdi", rekao je Markešić, koji smatra da ovom odlukom ICJ-a nije stavljena točka na rasprave o tome što se doista zbivalo u BiH.

Akademik Muhamed Filipović presudu ICJ-a smatra kontroverznom jer je, kako je rekao, puna proizvoljnih ocjena poput one o "povijesnoj mržnji Srba i Muslimana". Filipović je kazao da takve tvrdnje uopće nisu dokazane.

Presudom je u cijelosti zadovoljan pravni zastupnik Srbije Radoslav Stojanović jer je, kakko je izjavio za bosansko-hercegovačke medije, takvu i očekivao. On smatra da ova presuda otvara prostor za nacionalno pomirenje i suradnju u regiji. Odlučno je odbacio mogućnost da bi se odgovornost za počinjeni genocid sada sa Srbije mogla prebaciti na Republiku Srpsku.

Udruga žrtava genocida u BiH, koja okuplja niz bosanskohercegovačkih nevladinih organizacija i udruga, izrazila je nezadovoljstvo presudom. Predstavnici te organizacije smatraju da Međunarodna zajednica ne želi pogledati istini u oči i da je stala na stranu agresora. U udruzi se pitaju koje je još dokaze trebalo predočiti da bi Sud priznao da je Srbija i Crna Gora počinila genocid.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović ocijenio je kako je ovom presudom srušen međunarodni pravni sustav, te dodao kako ne zna koje će biti posljedice ove presude za BiH.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika