27.02.2007. / 11:42

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

Šeks: Presudom je udovoljeno nepravdi

Komentirajući odluku Međunarodnog suda pravde u Haagu kojom je Srbija oslobođena odgovornosti za genocid u Srebrenici, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izrazio je u ponedjeljak 26. veljače navečer svoje razočaranje. "Višestruko sam razočaran, s gorkim osjećajem neizvršenja pravde. Ne samo da pravda nije izvršena nego je udovoljeno nepravdi", kazao je Šeks gostujući u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Rekao je da je nezadovoljan i time što je genocid utvrđen samo za područje Srebrenice jer je, smatra on, bilo niz relevantnih dokaza kojima se mogla utvrditi povezanost Beograda i Pala i dokazati da su odredi na čitavom području BiH bili pod efektivnom kontrolom Srbije.

Što se tiče mogućeg ishoda hrvatske tužbe protiv Srbije, Šeks je ocijenio da je vrlo izgledno da će se Hrvatskoj dogoditi ono što se dogodilo s tužbom BiH ali još u težoj mjeri. "Očito je (da ćemo biti odbijeni)", ustvrdio je predsjednik Sabora.

Tužbu za genocid protiv Srbije i Gore Gore Hrvatska je ICJ-u podnijela u srpnju 1999. godine, šest godina nakon što je to učinila Bosna i Hercegovina.

Hrvatski pravni zastupnik pri Haškom sudu Ivo Šimonović izjavio je kako smatra da hrvatska tužba može lakše povezati Srbiju s ratnim zločinom. Međutim, Šimonić je upozorio da je Hrvatska u težoj poziciji od BiH u pogledu određivanja nadležnosti suda.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika