Objavljeno u Nacionalu br. 593, 2007-03-27

Autor: Robert Bajruši

KRIZA U VRHU SDP-a

Bitka za Račanova nasljednika

IVICA RAČAN NAKON operacije hematoma i zračenja glave neće više moći voditi SDP a glavni kandidati za novog vođu su Željka Antunović i Ljubo Jurčić

NOVA RAČANOVA BORBA Šef SDP-a ima puno veći zadatak od bavljenja politikom, a to je borba za vlastito zdravlje, u kojoj ima veliku podršku supruge Dijane PleštineNOVA RAČANOVA BORBA Šef SDP-a ima puno veći zadatak od bavljenja politikom, a to je borba za vlastito zdravlje, u kojoj ima veliku podršku supruge Dijane Pleštine“Na žalost, sada je posve očito da Ivica Račan neće moći sudjelovati u predizbornoj kampanji. Svi se iskreno nadamo da će pobijediti bolest, ali nerealno je očekivati da će se uspjeti oporaviti dovoljno da bi mogao voditi SDP na parlamentarnim izborima u studenome. Zato su sada pred nama dva izuzetno važna zadatka koja vrlo brzo trebamo razriješiti, a to znači da moramo definirati osobu koja će biti naš kandidat za premijera, ali i najužu ekipu koja će definirati i provesti stranačku politiku u idućih osam mjeseci”, kazao je u nedjelju visokopozicionirani član Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Njegovu priču posljednjih dana potvrdili su za Nacional različiti članovi SDP-ova vodstva, jer otkako je Ivica Račan u subotu 24. ožujka uslijed dodatnih problema hospitaliziran, a potom i operiran na Rebru, unutar SDP-a došlo je do krupne promjene u razmišljanju stranačkog establishmenta. Iako su posljednjih mjeseci znali da je Račanovo zdravstveno stanje komplicirano čak i u neformalnim razgovorima isticalo se uvjerenje kako će on voditi kampanju. Prema ovom planu, predsjednik SDP-a donosio bi strateške odluke i dijelio zadatke, a ako bi mu to dopustilo zdravlje, u samoj završnici sudjelovao bi na većim skupovima i televizijskim sučeljavanjima. Jedan od njegovih bliskih suradnika u ponedjeljak je za Nacional ispričao da se razmišljalo i o tome da se u svibnju javnosti predstavi ekipa koja bi trebala dobiti izbore. Vjerovali su da će za približno dva mjeseca Ivica Račan biti u formi potrebnoj za veći politički angažman. Ionako bi poslove na terenu odrađivala njegova ekipa, a on bi imao ulogu organizatora i trenera. Optimizam su pojačavala i liječnička mišljenja prema kojima u Münchenu, poslije operacija bubrega i ramena, nisu otkrivene metastaze, a to je govorilo da se situacija razvija u pozitivnom pravcu. Očekivalo se da će terapija Sutentom, pametnim lijekom koji se daje oboljelima od karcinoma bubrega, u idućih šezdesetak dana pokazati prve pozitivne rezultate, i tako i SDP-u i njihovu lideru, dati pola godine da se pripreme za parlamentarne izbore.

Poslije subote 24. ožujka, zagovornici ovakvog razmišljanja - a to je bio doslovno cijeli vrh stranke - shvatili su kako zbog novih okolnosti moraju mijenjati strategiju. U iduća tri dana postignut je neformalni konsenzus o neophodnosti izbora premijerskog kandidata. Jednostavno, uz najbolje želje, teško se može očekivati politički angažman Ivice Račana. Predsjednik SDP-a sada se mora u potpunosti posvetiti liječenju, a pojava metastaza na mozgu, govori da je situacija vrlo ozbiljna. Unatoč optimističkim najavama koje plasiraju pojedini partijski aktivisti i tezama da će se Račan ubrzo vratiti, realna situacija je drukčija. Sada već njegovi dugogodišnji bliski suradnici znaju da će ih u pokušaju pobjede nad HDZ-om i Ivom Sanaderom, morati povesti novi predvodnik socijaldemokrata.


LJUBO JURČIĆ Nekadašnji ministar gospodarstva u kolicijskoj vladi, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i autor gospodarskog programa SDP-a nazvanog '4x4' razgovarao je s Račanom o mogućem preuzimanju vrha strankeLJUBO JURČIĆ Nekadašnji ministar gospodarstva u kolicijskoj vladi, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i autor gospodarskog programa SDP-a nazvanog '4x4' razgovarao je s Račanom o mogućem preuzimanju vrha strankeJoš prošli tjedan nitko nije slutio da će doći do ovakvog raspleta. Račan je u utorak kod svoje kuće primio Željku Antunović, zatim ga je posjetio Josip Leko i nekoliko drugih visokopozicioniranih SDP-ovaca, a posljednji je to u petak učinio Ljubo Jurčić. Neki od njih tvrde da, s obzirom na dvije nedavne operacije, Ivica Račan nije izgledao loše. Mogao se kretati, imao je dobru boju lica, a mentalno je bio u punoj snazi. “Njegov mozak radi 200 na sat”, kaže jedan od posjetitelja. Imao je bolove u ramenu kao i glavobolje, ali liječnici su pretpostavljali kako to nije ništa neuobičajeno. Nešto ranije, u sklopu redovitih kontrola, za subotu je predviđen odlazak na Rebro, gdje je trebao biti obavljen CT pregled glave.

No u petak navečer došlo je do iznenadnog pogoršanja. Račanu je pozlilo i počeo je trpjeti snažne glavobolje, i u subotu u 6.30 hitno je prebačen na Rebro. Pretrage su pokazale da su se na četiri mjesta na mozgu pojavile metastaze, i poslije nekoliko sati one su uklonjene primjenom Gamma Knifea. Ovaj zahvat podnio je prilično dobro, no medicinski stručnjaci strahuju od mogućnosti pojave nekih novih metastaza, i za razliku otprije 40-tak dana, sada su iznimno suzdržani u davanju prognoza. Na sve su se nadovezali i prijašnji snažni bolovi u ramenu i pojava tromba koji je mogao izazvati emboliju, zbog čega ga je u nedjelju operirao Davor Mijatović, stručnjak za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju. U svakom slučaju, Ivicu Račana sada čeka dugotrajna i kompleksna terapija za koju se nitko ne usuđuje prognozirati koliko će trajati. Ali vodeći medicinski eksperti koje je konzultirao Nacional, jednoglasni su u ocjeni da je deplasirano čak i razmišljati o tome da će se predsjednik socijaldemokrata vratiti na posao.

To znaju i u sjedištu SDP-a na Iblerovu trgu. Ako se radi o stavu koji dominira u stranačkom vrhu, Željka Antunović ima najveće izglede naslijediti Račana. Manje je važan podatak da je ona formalna zamjenica predsjednika koja već neko vrijeme operativno vodi stranku, a više da je u posljednje vrijeme uspjela dobiti podršku velikog dijela stranke. Prije dvadeset dana objavljeno je kako će premijerski kandidat SDP-a postati Ljubo Jurčić, nekadašnji ministar gospodarstva. Jurčić i Račan su imali dva važna sastanka na kojima su razgovarali o varijanti prema kojoj bi ovaj ekonomski stručnjak u rujnu formalno pristupio SDP-u, a zatim bio inauguriran kao kandidat za predsjednika vlade. Ivica Račan bi i dalje vodio stranku i svojim autoritetom štitio Jurčića, sve dok ovaj ne bi postao i politički dovoljno snažan da bez zadrške može upravljati i strankom i vladom. Ljubo Jurčić je prihvatio ponudu i počeo koncipirati suradničku ekipu u kojoj je vodeće uloge namijenio Slavku Liniću, Nevenu Mimici i Antunu Vujiću. Za vrijeme prošlotjednog susreta Račan-Jurčić nije se konkretno razgovaralo o ovoj temi. Vidjelo se da je predsjednik SDP-a dobro informiran o unutarstranačkoj situaciji, ali tada se još vjerovalo da će relativno brzo biti spreman na politički povratak, koji je trebao uključiti i donošenje odluke o imenu osobe koja bi bila socijaldemokratski premijerski kandidat. U međuvremenu Jurčić odlazi na dvotjednu turneju po SAD-u na kojoj će se susresti s tamošnjim vodećim ekonomskim stručnjacima, a sredinom svibnja planira u Zagrebu predstaviti konkretne mjere svog gospodarskog programa, nazvanog “4 puta 4”.

ŽELJKA ANTUNOVIĆ U posljednje doba Željka Antunović je dobila veliku podršku stranke kao nasljednica Ivice Račana, ona smatra da joj pripada predvodnički položaj a kao argumente navodi trijumf nad Milanom Bandićem na SDP-ovoj konvenciji i karijeru saborske zastupniceŽELJKA ANTUNOVIĆ U posljednje doba Željka Antunović je dobila veliku podršku stranke kao nasljednica Ivice Račana, ona smatra da joj pripada predvodnički položaj a kao argumente navodi trijumf nad Milanom Bandićem na SDP-ovoj konvenciji i karijeru saborske zastupniceObjava Jurčićeve spremnosti na kandidaturu za premijera, izazvala je nezadovoljstvo u dijelu SDP-a. Nezadovoljnike predvodi Željka Antunović, koja smatra da u slučaju Račanova odstupa, njoj pripada predvodnički položaj. Kao argumente navodi uvjerljiv trijumf nad Milanom Bandićem na posljednjoj SDP-ovoj konvenciji, ali i dosadašnju političku karijeru saborske zastupnice i ministrice obrane. Osim toga, u SDP-u definitivno dominira razmišljanje koje se protivi tome da ih predstavlja netko tko nije član stranke. “To bi bilo omalovažavanje svih nas koji radimo, ali i našeg članstva. Mi se godinama mučimo i radimo, a onda dođe netko izvana i kaže, ‘Sada ja vodim igru.’ Ne vidim kako bi ovakav scenarij imao izgleda za uspjeh”, ustvrdio je u ponedjeljak ujutro za Nacional jedan bliski suradnik Ivice Račana.

Poput mnogih u SDP-u, niti on privatno nije osobiti simpatizer Željke Antunović. Dapače, većina esdepeovaca izražava sumnju u šanse za pobjedu pod njenim vodstvom, međutim isto tako naglašavaju kako se nije pojavio niti jedan bolji kandidat za predvodnika. Iz razgovora sa članovima vodstva socijaldemokrata, proizlazi i da je Račan poprilično kalkulirao s imenom svojega nasljednika. Dok je Jurčiću nagovijestio kako bi upravo on mogao postati kandidat za premijera, na nekoliko oficijelnih sastanaka s drugim bliskim suradnicima, niti jednom riječju nije spominjao bivšeg ministra gospodarstva u svojoj vladi. Zbog toga su još danas brojni SDP-ovci nepovjerljivi na spomen Ljube Jurčića, kao protukandidata Ivi Sanaderu i Radimiru Čačiću.

Ali koliko god je na izlasku iz aktivne politike, Ivica Račan još uvijek može bitno utjecati na odnose u SDP-u. Bude li eksplicitno podržao Jurčićevu kandidaturu, uvelike će pomoći ovom ekonomskom ekspertu. Račanova riječ uvijek se slušala i tako će biti čak i sada, kada više nije sposoban donositi izvršne odluke. Međutim on je stvorio cjelokupnu garnituru koja vodi današnji SDP i kandidat kojeg bi podržao kao svojeg nasljednika, nesumnjivo bi imao dobru startnu poziciju. To je, uostalom, scenarij na koji računa Ljubo Jurčić.

Željka Anunović sasvim sigurno neće odustati od varijante po kojoj bi ona na izborima vodila SDP, a u slučaju pobjede, postala hrvatska premijerka. Njezin jedini otvoreni protivnik jest zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ali on ne uživa podršku koja je dovoljna da se upusti u borbu za čelnika socijaldemokrata. Uz sve, u SDP-u je dominantno razmišljanje kako nema smisla organizirati izbornu konvenciju na kojoj bi se birao legitimni nasljednik Ivice Račana. Postoje dva razloga za ovakvo rezoniranje. Prvi, za organizaciju bi se potrošila najmanje dva mjeseca, a nitko ne garantira da ne bi došlo do dubokih podjela i svađa, i drugi, njezini potencijalni kandidati smatraju da će u slučaju izborne pobjede SDP-a, ući u izvršnu vlast i zadovoljiti ambicije, a ako izgube, tada će Željka Antunović biti označena kao krivac i morat će odstupiti. U tom slučaju, širom se otvara prostor nekim drugim ljudima.

U takvim okolnostima, sada se čekaju izvještaji Račanova liječničkog konzilija. Nitko to javno neće potencirati, međutim svi očekuju da po izlasku iz bolnice Ivica Račan javno saopći da se zbog nastavka liječenja povlači iz politike. Većina ih je u bliskim odnosima s predsjednikom stranke, no prevladava pragmatizam. Svojevrsna pat-pozicija traje već gotovo dva mjeseca i svako odugovlačenje može značajno ugroziti izborne izglede Socijaldemokratske partije. SDP nema vođu koji će osmisliti strategiju niti ekipu koja će ju provoditi i sve se svodi na posjete nositelja lista po izbornim jedinicama. Loša koordinacija i izostanak bilo kakve taktike dobro se vidio prošlog tjedna kada su Gvozden Flego i Željka Antunović predstavili obrazovni program SDP-a. Čitava stvar prošla je de facto nezapaženo i u stranačkoj centrali izazvala puno kritika i ljutitih opaski. Ništa bolje nije odrađen niti posao u Slavonskom Brodu, gdje su socijaldemokrati osvojili manje od 15 posto glasova. Utješio ih je podatak da je i HDZ također izgubio, ali svi znaju kako su strahovito daleko od ciljanih 33 posto glasova na parlamentarnim izborima. Ovi događaji potvrđuju kako u najskorije vrijeme treba promijeniti postojeću strategiju. Kao i svaki put tijekom posljednjih 17 godina, konačna odluka je na Račanu. SDP-ov šef objektivno gledajući ima puno veći zadatak od bavljenja politikom. Radi se o njegovu zdravlju i više nitko ne vjeruje da će ih on voditi u izbornoj utrci. Dok još nedavno nitko u SDP-u nije želio niti privatno progovoriti o ovoj temi, sada cjelokupno vodstvo SDP-a očekuje Račanov istup kojim bi objavio da napušta politiku i stranku prepušta svom nasljedniku.

Uklonjene metastaze iz glave

Prošlog vikenda u KBC-u Zagreb Račan je podvrgnut neurokirurškom postupku Gamma Knife, a izvršio ga je neurokirurg Zdravko Heinrich. Ciljano se zrači tumor i usmjerava se 201 zraka koje uništavaju tumor bez otvaranja glave. Nakon zračenja Gamma Knifeom rijetko se pojavljuju metastaze na istom mjestu. Račan je, kažu u SDP-u, dobro podnio operaciju i čak je gledao utakmicu Hrvatska-Makedonija.

Vezane vijesti

Milanović:' Račan ne bi bio zadovoljan stanjem u kojem se danas nalazi...

Milanović:' Račan ne bi bio zadovoljan stanjem u kojem se danas nalazi Hrvatska'

U povodu 4. godišnjice smrti bivšeg premijera i predsjednika SDP-a Ivice Račana, izaslanstvo SDP-a koje je vodio čelnik stranke Zoran Milanović danas… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika