29.03.2007. / 15:36

Autor: Ana Kirin

SARAJEVO

Potpisan Sporazum o nadzoru državne granice

Premijer Ivo Sanader koji predvodi vladino izaslanstvo u dvodnevnom službenom posjetu Bosni i Hercegovini, u četvrtak se u Sarajevu sastao s članovima Vijeća ministara BiH i njihovim predsjedateljem Nikolom Špirićem

U sklopu posjeta izaslanstva hrvatske Vlade Bosni i Hercegovini u četvrtak 29. ožujka u Sarajevu je hrvatski ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin s ministrima civilnih poslova i sigurnosti Bosne i Hercegovine Sredojem Novićem i Tarikom Sadovićem potpisao Ugovor o dvojnom državljanstvu između Hrvatske i BiH te Sporazum između Vijeća ministara BiH i hrvatske Vlade o suradnji u nadzoru državne granice. Sporazumom o suradnji u nadzoru državne granice predviđena je mogućnost razmjene informacija, izrada zajedničkih sigurnosnih procjena, međusobna komunikaciju te posebni oblici suradnje poput zajedničkih graničnih ophodnji i skupine za suzbijanje kriminaliteta.

Sastanak premijera Hrvatske i BiH
Premijer Ivo Sanader koji predvodi vladino izaslanstvo u dvodnevnom službenom posjetu Bosni i Hercegovini, u četvrtak se u Sarajevu sastao s članovima Vijeća ministara BiH i njihovim predsjedateljem Nikolom Špirićem. Nakon razgovora s njima izjavio je da Hrvatska i Bosna i Hercegovina imaju puno više zajedničkoga puno više razloga za suradnju nego što imaju otvorenih pitanja u međusobnim odnosima. Dodao je da su obje strane suglasne o potrebi jačanja uzajamne suradnje i što bržeg rješavanja otvorenih pitanja.

Sanader je potvrdio kako je bosanskohercegovačkoj strani uputio novi prijedlog kojim bi se trajno riješilo pitanje korištenja Luke Ploče. Nikola Špirić najavio je kako će BiH razmotriti hrvatski prijedlog da BiH u Pločama dobije status najpovlaštenije nacije. Sanader je dodao kako se rješenje za Ploče treba tražiti u kontekstu planova za gradnju koridora V c.

Hrvatski i bosanskohercegovački premijer složili su se kako je najveći dio graničnog pitanja između dviju država riješen. Obojica također smatraju da bi rješenje za spor oko granice kod Neuma te na rijeci Uni kod Kostajnice trebali pronaći stručnjaci. Ako oni u tome ne uspiju Špirić i Sanader drže da bi se do konačnog rješenja trebalo doći međunarodnom arbitražom.

Sanader je rekao kako je uvjeren da će gradnja mosta za Pelješac uskoro početi jer je i oko toga postignut dogovor o svim bitnim tehničkim pitanjima. Vezano za vlasništvo nad Jadranskim naftovodom Sanader je ustvrdio da je za Hrvatsku to pitanje riješeno prije više od 15 godina te da je on hrvatsko vlasništvo.

Forum hrvatskih i bosanskohercegovačkih gospodarstvenika
Na poslovonom forumu "Mogućnosti ekonomske suradnje i ulaganja između BiH i RH", na kojem su u četvrtak u Sarajevu sudjelovali predstavnici sedamdesetak tvrtki iz Hrvatske, Sanader je pozvao gospodarstvenike dviju država na snažniju gospodarsku suradnju. "Ovaj gospodarski forum je znak prijateljstva između BiH i RH, mi smo upućeni jedni na druge. Nema bogate Hrvatske bez bogate Bosne i Hercegovine, ali i obrnuto", rekao je Sanader na obračajući se sudionicima foruma.

Bosanskohercegovački premijer Nikola Špirić istaknuo je kako je Hrvatska jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH. Rekao je da je u 2006. godini BiH u Hrvatsku izvezla robe u vrijednosti oko 507 milijuna eura, a da je RH u BiH izvezla robe u vrijednosti oko 1 milijardu i 370 milijuna eura.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Stojan Župljanin izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da se višestruko više u BiH uvozi iz Hrvatske nego obrnuto. On je najavio kako će tijekom dana u Sarajevu biti potpisan i Sporazum o suradnji između željeznica RH i BiH.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika