29.03.2007. / 18:57

Autor: Ana Kirin

ARAPSKI SUMMIT

Izraelu ponuđena posljednja šansa za mir

Planom kojeg je Izrael već odbacio kada je prvi put predstavljen na summitu u Beirutu 2002. godine, Izraelu se nudi normalizacija odnosa s arapskim zemljama u zamjenu za povlačenje s teritorija okupiranih u Bliskoistočnom ratu 1967. godine, osnivanje palestinske države i "pravedno rješenje" za Palestince raseljene 1948. godine

Na završetku dvodnevnog Arapskog summita održanog u Rijadu u Saudijskoj Arabiji palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvao je Izrael da ne propusti šansu za mir i pozvao odbor koji predvodi Saudijska Arabija da ga u to uvjeri. "Cijela regija naći će se pod prijetnjom novih ratova, ekslozija, regionalnih i međunarodnih sukoba, ako ne nađemo rješenje ili ako ga ne primjenimo u stvarnosti", dodao je Abbas.

Sa summita u Rijadu arapski su čelnici pozvali svjetske sile da iskoriste njihov mirovni plan kao osnovu za obnovu mirovnog procesa između Izraelaca i Palestinaca. Tim planom, kojeg je Izrael već odbacio kada je prvi put predstavljen na summitu u Beirutu 2002. godine, Izraelu se nudi normalizacija odnosa s arapskim zemljama u zamjenu za povlačenje s teritorija okupiranih u Bliskoistočnom ratu 1967. godine, osnivanje palestinske države i "pravedno rješenje" za Palestince raseljene 1948. godine.

Arapski su čelnici u srijedu dogovorili stvaranje "radnih skupina" zaduženih za primjenu mirovnog plana s Izraelom te jednoglasno usvojile rezoluciju o pokretanju pregovora s Izraelom. U toj rezoluciji stoji kako je "pravedan i globalan mir u regiji ostvariv samo potpunim izraelskim povlačenjem s palestinskih i arapskih okupiranih područja, uključujući sirijski Golan i sve do linije od 4. lipnja 1967., kao i teritorij još uvijek okupiran na jugu Libanona".

U intervju za britanski dnevnik Daily Telgraph od srijede, saudijski ministar vanjskih poslova, princ Saud al-Fejsal, ustvrdio je da je arapska ponuda posljednja šansa za Izrael. Ako izraelska država odbaci taj plan, "to znači da ne želi mir i da se predaje sudbini", ocijenio je Al-Fejsal.No u tom slučaju "oni neće svoju sudbinu predati u ruke čuvara mira, već u ruke gospodara rata", ustvrdio je saudijski šef diplomacije. Dodao je da Arapi neće iznositi drugih ponuda.

Međutim Izrael odbija prihvatiti arapsku mirovnu inicijativu i naglašava potrebu za pregovorima. Drugi čovjek izraelske Vlade Shimon Peres kazao je u četvrtak kako Izrael želi modifikacije glede klauzula plana vezanih uz pitanje prava na povratak palestinskih izbjeglica i na granice buduće palestinske države. "Nema alternative pregovorima. Diktatom ni Palestinci, ni Arapi ni mi nećemo doći do rezultata", kazao je Peres.

Na otvorenju summita Arapske lige u srijedu 28. ožujka saudijski je kralj Abdullah američku okupaciju Iraka nazvao nelegitimnom, zatražio je ukidanje embarga palestinskoj vladi i pozvao sve arapske zemlje da se ujedine kako bi spriječile "strane sile da umjesto njih iscrtavaju kartu budućnosti arapskih teritorija". Napad kralja Abdullaha na SAD vjerojatno je bio pokušaj pokušaj da Arapima dokaže da su mu bitniji od njegovih saveznika Amerikanaca. Povezanost Saudijske Arabije i SAD-a inače izaziva negodovanje u radikalnom muslimanskom svijetu pa saudijski čelnici koriste svaku priliku da pokažu kako ne dopuštaju vanjskim savezništvima da ugroze unutarnje arapske odnose.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika