05.04.2007. / 19:20

Autor: Stjepan Marković

VLADA

Gradonačelnici će se smjenjivati referendumom

Kako bi se spriječilo trgovanje glasovima vijećnik predložena je dopuna prema kojoj bi se ostavke morale zaprimiti najmanje tri dana prije početka sjednice predstavničkog tijela, a kod javnog bilježnika ovjeriti najmanje osam dana prije sjednice

Gradonačelnici će se moći smjenjivati referendumom ukoliko se prihvate izmjene koje je predložila Vlada na sjednici u četvrtak 5. travnja. Vlada je poslala u Saborsku proceduru izmjenu Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi prema kojoj bi se gradonačelnici mogli smijeniti na referendumu na kojega bi moralo izići najmanje trećina registriranih birača.

"Referendum će biti valjan ako na njega izađe 33 posto upisanih birača, a izglasa li se gradonačelniku nepovjerenje bio bi razriješen, Vlada bi imenovala povjerenika i raspisala izvanredne izbore", rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić, te najavio da bi se eventualna zlouporaba ovog zakona mogla spriječiti na način da ukoliko referendum propadne, da se idući može raspisati tek za godinu dana.

Palarić je rekao da će ovaj zakon riješiti i pitanja izbora za vijeća nacionalnih manjina i manjinske predstavnike u sredinama gdje manjine čine više od 15 posto stanovništva, i to na način da će manjine u tim sredinama moći birati zamjenike gradonačelnika.

Kako bi se spriječilo trgovanje glasovima vijećnik predložena je dopuna prema kojoj bi se ostavke morale zaprimiti najmanje tri dana prije početka sjednice predstavničkog tijela, a kod javnog bilježnika ovjeriti najmanje osam dana prije sjednice.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika