Objavljeno u Nacionalu br. 597, 2007-04-24

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Zurvanov vremenski pijetao

Sveti pijetao, praotac svih pijetlova i kokoši, kojeg je Zurvan podučio tajnama vremena, kukurikanjem je najavljivao smjenu u vladavini Dobra i Zla, Zurvanovih sinova blizanaca

Zurvan je bio prastari perzijski bog vremena, prepoznat za vrijeme ahmenidske dinastije, u VI. stoljeću pr. Kr., kad je Perzijancima dosadilo učenje njihova mudraca Zoroastera ili Zaratustre, kako ga neki zovu, o strogoj podjeli svijeta i svih živih i neživih bića samo na dobro i zlo. Kako bi malo omekšali tako suprostavljena načela, otkrili su novog mladog boga, ali, gle čuda, najstarijeg od svih dotad poznatih. Pa umjesto da im se život odvija u sjeni stalnih sukoba dobrog Ahura Mazde, Gospodara mudrosti, koji je dotad bio njihov vrhovni bog, i mračnog Angra Mainua, Gospodara zla, njegova zadrtog neprijatelja, otkrili su da su Ahura i Angra blizanci, sinovi velikog Zurvana Akarane, Gospodara beskonačnog vremena. Podrijetlo tog novog vladara neba i Zemlje bio je složeno i nije se dalo objasniti smo nadmetanjem suprotnosti. Kako je tvrdio taj novi mit, Zurvan Akarana postojao je davno prije svih i žrtvovao se tisućama godina, otkidajući komadiće svoje duše i tijela kako bi stvorio Nebesa, Zemlju i sve stvari i bića na njima. No i taj je svijet Beskonačnog vremena bio pust i beživotan, pa je veliki Zurvan posumnjao u svrhu svoje žrtve i svoga dijela i iz te prve sumnje, iz teške i krvave žrtve začeo se mračni Angra Mainu, a iz spoznaje da bi njegov naum mogao zaživjeti, odmah potom u Akaraninu duhu stvorio se zametak njegova budućeg miljenika, dobrog Ahura Mazde.



Kad se približio trenutak rođenja blizanaca, odredio je Zurvan po zakonu koji je sam stvorio da vlast nad Nebesima i Zemljom mora pripasti prvorođenome. Ali gle zla i nevolje. Prvi je od blizanaca na svijet došao mračni Angra Mainu, a tek potom svijetli Ahura Mazda. I odmah svijet i nebo postanu strašna mjesta, puna tmina i razaranja na koje je navodio zli Angra Mainu i, da nije bilo snage njegova oca, naum o stvaranju bi propao. Pa se opet zamislio Zurvan Akarana i dosjetio se kako da spasi svoje djelo. Budući da je jedini vladao vremenom, ograničio je vladavinu svog zlog sina na određeno razdoblje, kojeg je uvijek slijedilo drugo,dano na upravljanje drugom bratu, Akaraninu miljeniku Ahura Mazdi. I sve bi bilo dobro da Gospodar vremena nije volio spavati i usnuo bi često baš kad je valjalo prenijeti vlast s jednog sina na drugog, a što je bilo još gore, u pravilu bi zlo vladalo duže od dobra. I toj je nevolji veliki Zurvan stao na kraj. Primio je u svoje nebeske dvore svetog pijetla, praoca svih pijetlova i kokoši, i podučio ga tajnama vremena, tako da je ovaj ubrzo svojim kukurikanjem počeo određivati trenutak smjene na prijestolju. Pa je otad smjenjivanje dobra i zla postalo ravnomjerno, iako bi pijetao često namjerno produžio vladavinu Ahura Mazde za cijelo razdoblje, što je uskoro postalo pravilo, ma koliko se na to ljutio mračni i zli Angra Mainu. Tako je, uz Zurvanov blagoslov, budući da bi on zažmirio svaki put na takvu nepravdu, dobro ipak u svijetu prevagnulo nad zlom, ma koliko se ponekad prožimalo jedno s drugim, onako kako se preplitala vladavina dvojice blizanaca. Ali zahvaljujući svetom pijetlu i vrijeme se podijelilo na razdoblja i bilo ga je moguće brojiti i određivati njegova stoljeća i godine, uzdajući se u kukurikanje koje je odzvanjalo s neba, palilo sjaj sunca i zvijezda Ahura Mazde, a onda opet sve zamatalo u mračne tmine Angra Mainua. U tim zlim godinama Perzijanci su žrtovali i pripremali pijetlove povećene Gospodaru vremena, ne bi li oni svojim dozivanjem potaknuli svog praoca da kukurikanjem dozove novo razdoblje. I uglavnom bi u tome i uspijevali.

Proljetni smotuljci od pijetla

Oko 1 kg pijetlovih (ili pilećih) prsa izrežite na tanke odreske i na svaki položite trake obarene mrkve, tikvica i šunke, pa smotajte i spojite čačkalicom. Smotuljke od pijetla prepržite na 10 dag masla pa podlijte s 2 dl kisela vrhnja. Neka se još malo pirja, dok meso ne upije vrhnje, a umak postane gust i gladak. Služite vruće sa skuhanom rižom.

Pijetlova prsa sa sirom

Veća pijetlova prsa zarežite uzduž kroz kožu i meso i u svaki utor stavite plošku gorgonzole i plošku rajčice. Posolite i popaprite pa pecite u pećnici sa 75 dag mladih krumpira, 5 dag slanine i 2 razrezane rajčice. Kad se kora na prsima zazlati, podlijte s 1 dl bijela vina i pecite dok se meso i rajčice ne prožmu s rastopljenim sirom. Služite vruće.

Vezane vijesti

Zadnji Barbierijev 'Kanconijer'

Zadnji Barbierijev 'Kanconijer'

Pisac i kulinarski ekspert Veljko Barbieri objavio je posljednji, četvrti svezak književnog i gastronomskog bestselera Kuharski kanconijer u izdanju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika