Objavljeno u Nacionalu br. 597, 2007-04-24

Autor: Dubravko Grbešić

GALERIJA

Tajna pete knjige Zorana Ferića

DVA ROMANA Zorana Ferića i dvije njegove zbirke priča Profil je izdao u jednoj knjizi

Zoran Ferić jedan od ponajboljih hrvatskih pisacaZoran Ferić jedan od ponajboljih hrvatskih pisacaČetiri dosadašnje knjige Zorana Ferića - dvije zbirke priča, Mišolovka za Walta Disneyja i Anđeo u ofsajdu, te dva romana, Smrt Djevojčice sa Žigicama i Djeca Patrasa - zagrebački nakladnik Profil International izdao je u jednoj podebljoj knjizi, s vrlo informativnim i zanimljivim pogovorom Drage Glamuzine.

U njemu je rekonstruirana i peta (a zapravo prva) Ferićeva knjiga, zbirka priča što ih je objavljivao u studentskim novinama i književnim časopisima, koja najvjerojatnije nikad neće ugledati svjetlo dana, i to zbog autorovih apsolutno bizarnih razloga: kad je u Hrvatskoj umro prvi čovjek od AIDS-a, Ferić - koji je od svoje hipohondrije u međuvremenu stvorio, marketinški rečeno, književni brand - otišao se testirati je li HIV pozitivan (što mu je bilo prvo od osam testiranja!), a dok je pun strepnje čekao kakav će biti rezultat, obećao je transcendentnoj instanciji da će se, bude li negativan, odreći nečega do čega mu je jako, jako stalo, a za mladog pisca to je svakako bila prva knjiga koja mu je trebala biti objavljena.

Instruktivno je i urednikovo zapažanje da je Ferić uvijek znatiželjno pratio pisanje kritičara o svojim knjigama i u svakoj sljedećoj nastojao dokazati da je uspio ispraviti nedostatke zbog kojih mu prigovaraju, ili pak djelom opovrgnuti te prigovore kao neosnovane. Najnovije izdanje izvrsno je sredstvo da se to provjeri.

Vezane vijesti

Dnevnik Nove TV po prvi puta gledaniji od HTV-ovog

Dnevnik Nove TV u nedjelju je po prvi puta u prvih petnaest minuta emisije sustigao gledanost Dnevnika HTV-a, piše Slobodna Dalmacija. "Dnevnik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika