27.04.2007. / 17:02

Autor: Ana Kirin

AFERA BRODOSPLIT

Završilo ispitivanje svih osumnjičenika

Posljednja trojica osumnjičenika iz tzv. slučaja Brodosplit ispitani su na Županijskom sudu u Splitu u petak 27. travnja. U slučaju Brodosplit broker Drago Maček te donedavni predsjednik i član Uprave te tvrtke Goran Vukasović i Ante Luetić terete se za zloporabu položaja i ovlasti te pranje novca čime su splitsko brodogradilište oštetili za najmanje 4,7 milijuna dolara.

U petak je istražni sudac Neven Cambj ispitao Ivana Cesarca i Danijela Nikolića iz splitske tvrtke "Armator projekt" koja je surađivala s Brodosplitom i Dragom Mačekom te Mačekovog suradnika Hrvoja Matovinovića, osumnjičene za pranje novca. Sva trojica zanijekali su navode iz istražnog zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva.

Prema istražnom zahtjevu njih su trojica sudjelovali u izradi elaborata za školovanje kadeta na četiri tankera čija je gradnja ugovorena između Brodosplita i njemačke kompanije Wessels za što im je novac isplaćen na računima otvorenima u Austriji posredovanjem Drage Mačeka.

Proteklih dana na splitskom su Županijskom sudu ispitani Maček, Vukasović i Luetić i predsjednik Uprave Brodotrogira Mateo Tramontana kojega se također sumnjiči za pranje novca prikriveno ugovorom s Wesselsom o školovanju kadeta, te Ivica Donko iz Mačekove tvrtke Iceberg.

Svi osumnjičenici odbacili su navode iz istražnog zahtjeva, a trojica prvoosumnjičenih, Maček, Vukasović i Luetić čak su ustvrdili da su ugovori s Wesselsom bili iznimno povoljni za Brodosplit.

U istražnom zahtjevu Županijskog državnog odvjetništva navodi se da su Maček, Vukasović i Luetić svjesno i u dogovoru, Nadzornom odboru Brodosplita u srpnju 2005. godine prikazali ponudu njemačke grupacije Wessels za gradnju četiriju tankera kao jedinu ozbiljnu ponudu iako su znali da u tom trenutku postoje još dvije znatno povoljnije.

Dva pobočna pisma, koja su potpisana zajedno s ugovorima za gradnju četiriju tankera, predstavili su kao uobičajenu praksu da bi, nakon što je Brodosplit na osnovi tih ugovora na račun četiriju ciparskih tvrtaka uplatio 4,7 milijuna dolara, taj novac zaobilaznim putem završio na austrijskom računu kojim je raspolagao posrednik u poslu Drago Maček.

On je zatim novac podizao i prebacivao ga na svoj, Vukasovićev i Luetićev račun te na račune ostalih osumnjičenika.

Državno odvjetništvo traži otvaranje istrage i određivanje pritvora nad trojicom prvoosumnjičenih, o čemu bi istražni sudac Cambj trebao odlučiti slijedećeg tjedna.

Vezane vijesti

Vandoren pozvao na privatizaciju Brodosplita

Vandoren pozvao na privatizaciju Brodosplita

Voditelj Izaslanstva Europske unije u Hravtskoj Paul Vandoren danas je pozvao Vladu na potpisivanje sporazuma o privatizaciji splitskoga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika