27.04.2007. / 19:06

Autor: Ana Kirin

ITALIJA

Berlusconi oslobođen optužbi za korupciju

U petak 27. travnja bivši je talijanski premijer Silvio Berlusconi odlukom milanskog prizivnog suda oslobođen optužbi za korupciju. Optužen je za podmićivanje sudaca kako bi spriječio prodaju prehrambene tvrtke SME konkurentskom poduzetniku Carlu De Benedettiju osamdesetih godina prošlog stoljeća. Te optužbe Berlusconi je ranije nazvao "potpuno neutemeljenima".

Na prvom suđenju 2004. godine oslobođen je optužbi, no tužitelj Piero De Petris je u ožujku ove godine uložio priziv na tu presudu zatraživši da Berlusconi bude kažnjen s pet godina zatvora.

Suci prizivnog suda u Milanu Berlusconija su u petak oslobodili optužbe da je podmitio bivšeg rimskog suca Renata Squillantea s 434.000 dolara kako bi presudio u korist Berlusconijeve tvrtke Fininvest u privatizaciji tvrtke SME.

Navedeni je novac sudac Squillante dobio preko računa odvjetnika Cesara Previtija, Berlusconijevog bivšeg ministra obrane, koji je osuđen za podmićivanje.

Berlusconijev odvjetnik Nicolo Ghedini presudu je komentirao riječima: "To je velik rezultat. Nakon 11 godina napora Berlusconiju je priznato da je potpuno nevin u pogledu svih optužbi".

Gaetano Pecorella, drugi Berlusconijev odvjetnik, izjavio je da je Berlusconi bio uzbuđen zbog presude jer je "bio na meti jedanaest godina, vrijeđan i optuživan tisuću puta".

Protiv bivšeg talijanskog premijera i vodećeg talijanskog političara desnog centra pokretano je više sudskih postupaka. Pred milanskim je sudom trenutno u postupku proces zbog navodne isplate 600.000 dolara britanskom odvjetniku Davidu Millsu 2000. godine kako ne bi iznio određene inkriminirajuće pojedinosti o Berlusconiju.

Vezane vijesti

Berlusconi je mafiji plaćao zaštitu

Berlusconi je mafiji plaćao zaštitu

Nekadašnji talijanski premijer Silvio Berlusconi sedamdesetih je plaćao velike iznose sicilijanskoj mafiji koja je njega i njegovu obitelj štitila od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika