30.04.2007. / 19:09

Autor: Ana Kirin

MVPEI

"Srbija pokušava izbjeći odgovornost"

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija objavilo je u ponedjeljak 30. travnja kako Hrvatska u cijelosti odbacuje tvrdnje iznesene u nedavnoj srpskoj noti kao potpuno neutemeljene i neprimjerene.

Srbija je u petak 27. travnja Hrvatskoj uputila notu u kojoj traži da prekine kampanju protiv presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) kojom je odbačena odgovornost Srbije za genocid u BiH. U tom je kontekstu u noti istaknuto kako ni državni genocid nad Srbima u Drugom svjetskom ratu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj nije bio osuđen.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova u svom je priopćenju od ponedjeljka odbacilo pristup kojim se osporava legitimno pravo neovisnih i slobodnih medija da komentiraju presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu u sporu Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Jugoslavije. U priopćenju je također ocjenjeno kako se tom notom "još jednom pokušava relativizirati presuda najviše međunarodne sudske instance i izbjeći odgovornost".

Ministarstvo "drži da takav način komunikacije nije primjeren dostignutoj razini normalizacije odnosa dviju zemalja utemeljenih na europskim standardima i vrijednostima", stoji u priopćenju.

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Drašković diplomatskom je notom i od Bosne i Hercegovine zatražio da ne ustraje na reviziji nedavne presude ICJ-a, na što su u ponedjeljak oštro reagirali bošnjački politički čelnici.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika