24.05.2007. / 11:27

Autor: Nina Tomljanović

GRADNJA AUTOCESTE

Strabag duguje 14,5 milijuna eura radnicima Cesta Varaždin

Direktor Cesta Varaždin, Đuro Podvezanec, tvrtke koja je bila jedan od glavnih graditelja tvrdi da je njegova tvrtka s oko 850 zaposlenih, kao i deseci njihovih podizvođača, s još nekoliko stotina radnika, u nemogućoj situaciji

Autocesta Krapina – Macelj duga 18,6 kilometara čiji se smjer smatra jednim od najsloženijih i najtežih na europskim gradilištima neće krenuti u funkciju tada kada je bilo planirano. Otvaranje se planiralo za 29. svibnja, no zbog afere i spora između glavnog izvođača, austrijskog Strabaga, i Cesta Varaždin sve to postaje upitno.

Direktor Cesta Varaždin, Đuro Podvezanec, tvrtke koja je bila jedan od glavnih graditelja tvrdi da je njegova tvrtka s oko 850 zaposlenih, kao i deseci njihovih podizvođača, s još nekoliko stotina radnika, u nemogućoj situaciji. Naime, Straborg nije ni kune uplatio za obavljanje planirane i dodatne radove, kaže Podvezanec. Riječ je o 14,5 milijuna eura, zbog ne naplate kojih bi propale i jače tvrtke. Dodaje, da su prije mjesec dana bili primorani pokrenuti međunarodnu arbitražu u Münchenu, po tzv. pariškoj metodi. Problem je nastao zbog loše organizacije posla i pogrešnoga projekta" jer je naknadno utvrđeno da kamen iskopan tijekom proboja tunela kvalitetom ne odgovara onom potrebnom za nasipe i ojačanje infrastrukture autoceste.

Stoga su varaždinske Ceste morale nabaviti još dva milijuna prostornih metara pogodnoga kamena, što ih je stajalo dodatnih 9,5 milijuna eura. Taj im je trošak, prema Podvezančevim riječima, priznao glavni projektant IGH, a time i svoju projektnu pogrešku. To, međutim, ne priznaje onaj tko je trebao i platiti Strabag. Naprotiv kaže Podvezanec nisu nam platili ni sav dogovoreni posao u iznosu od 5 milijuna eura. Tvrdi da ih Strabag "šeće" već tjednima i kaže im neka se naplate od koncesionara autoceste.

Nakon otvaranja ceste, Strabag će raspustiti svoju tvrtku Phyrn Motorway, a oni će ostati bez novaca, smatraju u cestama. Član uprave Phyrn Motorwaya, tvrtke u 100-postotnom Strabagovu vlasništvu, kaže da su "Ceste i mi na istoj strani, napravljen je konačan obračun, sve je u redu, a Varaždinci neka se naplate od koncesionara, ne od nas''. Dodaje kako se neprestano sastaju s Podvezancem i Strabagovi pravnici pomažu njihovima u rješavanju problema.

Podvezanec smatra da je to izmišljotina jer se s Kovačevim i njegovima uopće ne viđa i ništa se nije pomaknulo.


Vezane vijesti

Gradi se tunel ispod teritorija BiH?

Gradi se tunel ispod teritorija BiH?

Danas se u Zagrebu sastaju ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske, Siniša Hajdaš Dončić i njegov bosanskohercegovački kolega Damir… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika