24.05.2007. / 17:22

Autor: Ana Kirin

IZLOŽBA

Obožavanje kipa: Fascinacija Vanjom Radaušem

“Osim fizičkog izgleda Vanje Radauša, isprovocirao me i njegov kiparski opus te imidž autodestruktivnog luđaka koji tuče i napada, ali također i mit o njemu kao o hiperproduktivnom kiparu koji bijesno i strasno ostvaruje gotovo svaku ideju koja mu padne na pamet», kazao je mladi kipar Nikola Vrljić, čija je monumentalna skulptura Obožavanje kipa, inspirarirana tim umjetnikom, od 21. svibnja izložena u Galeriji Vladimira Bužančića u Remetincu.

Vanja Radauš je jedan od najvećih hrvatskih kipara 20. stoljeća, koji se posebno istaknuo svojim neobičnim grotesknim skulpturama. Jedan od njegovih najpoznatijih kipova je Petrica Kerempuh na zagrebačkoj tržnici Dolac.

Vrljić Radauša predstavlja kao titanski, stripovski predimenzioniran lik, oko kojeg se obavija ženska figura, prema riječima autora "njegova muza, obožavateljica, metafora popularnosti i slave koju je kiparstvo nekad imalo".

Obožavanje kipa pripada nizu studija portreta, figura manjeg formata te crteža na temu kipara Vanje Radauša, kojim se Vrljić intenzivno bavio zadnjih godinu dana.

Zanimljivo je koliko Radaušev fizički izgled varira u pamćenjima ljudi koji su se s njime susretali. Većina ga se sjeća kao ogromnog, masivnog i širokog čovjeka, dok fotografije svjedoče o vitkoj, izduženoj i koščatoj građi tijela. Njegovom skulpturom želio sam ostaviti dojam kakav je Radauš ostavljao na svoju okolinu, dojam zastrašujućeg ekspresivnog hipersenzibilca", rekao je Nikola Vrljić.

Vezane vijesti

„Kako preživjeti rat“

„Kako preživjeti rat“

U povodu 70. obljetnice ustanka u Hrvatskom zagorju večeras je u Muzeju „Staro selo“ u Kumrovcu otvorena izložba „Kako preživjeti rat“. Autor izložbe… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika