Objavljeno u Nacionalu br. 603, 2007-06-05

Autor: Ante Pavić

TOP STIPENDIJA 2007.

Top tvrtke ulažu u mlade

Studenti koji se žele natjecati za Top stipendiju imaju vremena do 8. lipnja za prijavu. Nakon tog datuma sastat će se Stipendijsko vijeće i Stipendijska komisija koji će odlučiti tko su ovogodišnja 32 studenta koji će godišnje dobivati 40 tisuća kuna kao potporu za svoj trud. Godišnja stipendija za svakog pojedinačnog studenta iznosi 40 tisuća kuna, iznos koji uvelike premašuje ostale stipendije u Hrvatskoj, tako da se s pravom ova stipendija smatra i najbogatijom. Od 2001. do danas stipendirano je 115 studenata i studentica. Nacional je uz pomoć renomiranih tvrtki htio osigurati najveće stipendije, jer su stipendije koje daje država male i rijetke. Top stipendija za Top studente koju tjednik Nacional već šestu godinu organizira sa svojim partnerima učinila je još jednu važnu stvar osim stipendiranja znanja i izvrsnosti. Na inicijativu organizatora Top stipendije hrvatska vlada je prije nešto manje od godinu dana ukinula porez na sve stipendije do iznosa od 4 tisuće kuna i time pomogla da se u praksi počnu provoditi zacrtani ciljevi i proklamacije, a to je društvo znanja koje su dosad isticale sve vlade u Hrvatskoj. Ta odluka mnogo je značila i za Nacionalove partnere u ovoj akciji: Diners Club International, HRT, Ingru, Vipnet, Podravku i Inu, kao i regionalne partnere, zadarske tvrtke HSTEC, Turisthotel i Tankerkomerc koje stipendiraju dva studenta iz Zadra.

Darko Marinac, predsjednik uprave Podravke, rekao je da je taj potez znači među ostalim i poticanje gospodarstva: “U svakom slučaju pozdravljamo ovaj potez Vlade jer smatram da je upravo njezin zadatak da i ovakvim odlukama potakne gospodarstvo da se uključi u akcije koje su usmjerene na razvoj znanja te da konkretnim odlukama potiče razvoj Hrvatske kao društva znanja.“ Ukidanje poreza odrazilo se i na povećanje broja studenata koji će moći uživati u blagodatima stipendije.

S tim se slaže i predsjednik uprave Ine Tomislav Dragičević: “Smatram da je za ukidanje poreza na sve stipendije zaslužna akcija Top stipendija. Vjerujemo da će se odsad veći broj studenata moći nadati nekoj stipendiji. Ina je prepoznala ovu akciju, ne kao promidžbeni čin, nego kao akciju koja mijenja život pojedinca, ali i kompanije. Njome pokazujemo da je školovanje ne samo isplativo nego i preduvjet napretka hrvatskog gospodarstva, kao i društva u cjelini.“ Podravka sudjeluje u stipendiranju pet najboljih studenata kroz akciju: “Osim naših prepoznatljivih marki, najvrednije što ima naša kompanija je znanje. Kontinuirano povećavamo ulaganje u znanje naših zaposlenika, zbog čega smo i osnovali akademiju POMAK, stvaramo klimu u kojoj svi moramo učiti i razvijati se kako bismo bili konkurentniji na sve zahtjevnijem tržištu.“

Željko Menalo, predsjednik uprave Diners Cluba International, tvrdi da tvrtke koje žele biti uspješne moraju znanje početi tretirati kao dragocjenu imovinu kojom postižu komparativnu prednost: “Znanje je jedan od ključnih faktora našeg uspjeha. Gospodarski sektor uz široku podršku državnih institucija može voditi našu transformaciju u društvo znanja. Ova akcija svakako je jedan od koraka u tom smjeru.“ Društvo znanja, u koji se političari i javnost često zaklinju ipak je dugotrajni proces i trebat će uložiti još puno truda da bi se postigao taj cilj, a s tim se slažu i u Vipnetu: “Pred nama je dugogodišnja izgradnja niza preduvjeta za ostvarenje društva znanja. Jedan od velikih motora izgradnje svakako je prilagodba za članstvo u Europsku uniju. Hrvatska mora poticati stjecanje i upotrebu znanja, kao i kreativnost i, prije svega, ulagati u buduće visokoobrazovane stručnjake kako bi ih se motiviralo za ostanak u zemlji.“ Vlada je nedavno pokrenula Akcijski plan za povećanje ulaganja u znanost i istraživanje, a Darko Marinac kaže da Hrvatska, želi li stići zemlje koje su po znanju daleko odmakle, “treba povećati brzinu promjena te kod mladih ljudi razvijati percepciju važnosti znanja“.

Tomislav Dragičević također naglašava značaj znanja za kompaniju i gospodarstvo u cjelini: “Aktiviranjem naših ljudskih potencijala stvaramo novo okružje koje će motivirati i potaknuti kreativne sposobnosti svih. Ulažemo velika sredstva u dopunsko obrazovanje. Surađujemo s brojnim fakultetima, znanstvenim i stručnim institucijama, školama stranih jezika, školama informatičkog opismenjivanja, šaljemo svoje ljude na doktorate i razna druga usavršavanja kao što su poslovne škole. Isto tako dovodimo mlade stručnjake u Inu i svake godine primamo velik broj pripravnika raznih struka.“ Prezentacijom akcije Top stipendija, proteklih mjeseci, pred čelnim ljudima svih sveučilišnih gradova, željela se naglasiti važnost lokalne potpore mladim ljudima kako bi oni nakon diplomiranja ostali u svojim gradovima i svoja stečena znanja upotrijebili za napredak svojih gradova.”

Vezane vijesti

Katalinić: Hrvatskoj treba boksačka liga

Katalinić: Hrvatskoj treba boksačka liga

Borna Katalinić deveterostruki je prvak države u amaterskom boksu. Osim što je osvajao međunarodne turnire, bio je treći na Prvenstvu Europske unije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika