Objavljeno u Nacionalu br. 604, 2007-06-12

Autor: Ante Pavić

PREDIZBORNI PROJEKT KOALICIJE HSLS - HSS

Štern i direktori Podravke kreirali gospodarski program

DIO TVORACA PROGRAMA Damir Novinić, Davor Štern, Hrvoje Vojković, Tajana KesićŠapić, Marin Pucar i DamirDIO TVORACA PROGRAMA Damir Novinić, Davor Štern, Hrvoje Vojković, Tajana KesićŠapić, Marin Pucar i DamirKoalicija HSLS-a i HSS-a uskoro će predstaviti program gospodarskog razvoja za koji iz koalicije tvrde da je bolji u odnosu na slične programe drugih stranaka. Temelj cijelog programa je poljoprivreda i industrija koje će biti oslonjene na turizam. Stručnjaci dviju stranaka upravo su turizam naveli kao ključan u promjeni izvozne politike, jer bi poljoprivredne proizvode plasirali brojnim turistima u Hrvatskoj. Tako bi jedan domaći proizvod mogao postati konkurentan na stranim tržištima nakon što se dokaže na domaćem, a naglašavaju da bi se na taj način spriječio pretjerani i nepotrebni uvoz poljoprivrednih proizvoda.

Kao glavne gospodarske grane, uz poljoprivredu, izdvojili su tekstilnu i drvnu industriju, brodogradnju, informatičku industrija te komunikacije i energetiku. Na programu su radili stručnjaci iz obiju stranaka poput nekadašnjeg ministra gospodarstva Davora Šterna, Podravkinih menadžera Miroslava Vitkovića, Marina Pucara i Marka Csika, državne tajnice za malo poduzetništvo Tajane Šapić-Kesić, Ivana Šiška i Miljenka Franje, Damira Kovačića, profesora s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Damira Novinića, Damira Novotnyja i Ante Markova. HSLS-ov savjetnik za gospodarstvo Davor Štern o tom je programu kazao: "Udarna nam je tema poljoprivreda, koja da bi postala izvozna, mora biti vezana uz turizam kao glavnu granu hrvatskoga gospodarstva. Jedan od naših osnovnih programa je stvaranje udruga poljoprivrednih proizvođača i stvaranje klastera - svojevrsnih udruženja raznih proizvođača iste gospodarske grane putem kojih bi lakše nastupali na inozemnom tržištu."

Damir Kovačić je dodao: "Želimo li da se sela održe i razvijaju, moramo napraviti gospodarske pretpostavke da ljudi ostanu živjeti na selu, a to će biti moguće tek kada budu imali uvjete da se na selu bave i drugim poslovima, a ne isključivo poljoprivredom."

ANTE MARKOV, HSS-ov strateg za turizamANTE MARKOV, HSS-ov strateg za turizam Program HSLS-a i HSS-a predviđa i promjenu pristupa brodogradnji koju, prema Šternu, očekuje napuštanje određenih lokacija proizvodnje kao i preusmjeravanje na proizvodnju manjih plovila koji donose veću dodanu vrijednost. Predviđa se i poticanje proizvodnje biogoriva te veća iskoristivost energije dobivene putem vjetroelektrana. Tajana Kesić-Šapić kaže da je jedna od ključnih točaka razvoj malog i srednjeg poduzetništva: "Naš je cilj u iduće četiri godine smanjiti troškove poslovanja malih i srednjih poduzetnika za 25 posto. Također, operativna potpora za male i srednje poduzetnike mora biti na jednome mjestu kako bi bila što efikasnija, a to bi mogla biti hrvatska Agencija za malo i srednje poduzetništvo." Cijeli program oporavka gospodarstva i sela stajao bi 6 milijardi kuna godišnje, što je, prema riječima Damira Kovačića, i dalje jeftinije nego da selo u Hrvatskoj ostane prazno.

Vezane vijesti

Podravka organizira e-learning konferenciju

Podravka organizira e-learning konferenciju

"Znanje u fokusu" naziv je prve hrvatske konferencije o mogućnostima primjene e-learninga, isključivo u korporacijskom okružju koju organizira… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika