27.06.2001. / 14:56

Autor: Berislav Jelinić

Razotkrivena svjetska mreža švercera cigaretama

Nacionalova otkrića o balkanskoj duhanskoj mafiji bit će dokazi na skorom sudskom procesu u New Yorku protiv BAT-a i Philipa Morisa

Nicolas Garaufis, sudac US District Courta u newyorškom Brooklinu, svojom odlukom omogućio je sudske tužbe europskih zemalja protiv mafijaških duhanskih organizacija

U utorak 17. srpnja sudac suda u New Yorku Nicholas G. Garaufis donio je odluku koja će vjerojatno promijeniti svjetsko tržište cigaretama. Njegova odluka da svaka zemlja Europske unije pojedinačno može tužiti duhanske gigante zbog šverca cigareta, otvorila je mogućnost traženja astronomskih odšteta. Kako Nacional doznaje iz izvora u najvišim američkim političkim krugovima, prva će se tom mogućnošću poslužiti vlada Republike Italije, koja će vrlo brzo, možda čak i u sljedećih desetak dana, dići tužbu protiv najvećih svjetskih duhanskih kompanija predvođenih "Philip Morrisom" i "British American Tobbacoom" (BAT). Nakon nje će pred newyorškim sudom tu mogućnost iskoristiti još devet zemalja EU-a.

Milijarde dolara odštete

Sve te zemlje tražit će odštete koje će po svemu sudeći znatno premašiti iznose od nekoliko milijardi dolara, što znači da će to biti najskuplji procesi u povijesti. Podsjećamo, sudac Garaufis je istom odlukom odbacio zahtjev Europske unije kao pravnog subjekta da se pojavi kao tužitelj protiv duhanske industrije, samo zato jer je procijenio da EU nije mogao izravno biti oštećen krijumčarenjem cigareta.

Prirodno je da su za taj sudski proces najzainteresiranije Italija i ostale zemlje EU-a. One, naime, svake godine zbog šverca cigareta gube milijarde dolara prihoda od inače astronomski visokih poreza na duhanske proizvode. Podatak da se u brojnim svjetskim zemljama prodaje 95 posto ilegalnih i svega pet posto oporezovanih cigareta dovoljno govori o razmjerima krijumčarenja, koje je na više svjetskih žarišta čak i mnogo unosnije od švercanja droge.

Kako je Italija u tome lancu jedna od definitivno najugroženijih zemalja, zato što je prva destinacija krijumčara koji preko Crne Gore brzim brodovima švercaju tone i tone najpoznatijih marki cigareta na Apeninski poluotok, ne čudi što će među prvima tužiti duhanske gigante. Crna Gora i njen krijumčarski gang na čelu sa Stankom Subotićem Canetom i Milom Đukanovićem jedno su od pet najvećih švercerskih oaza na svijetu. No, u cijelome poslu šverca cigareta i Subotić i Đukanović su samo karike u lancu na čijem se čelu nalaze najuža vodstva najvećih svjetskih duhanskih kompanija: "Philip Morris Co.", BAT, "RJR Nabisco Holdings Corp.", "Japan Tobacco Inc." i "RJ Reynolds Tobacco Holdings Inc.", koje proizvode Marlboro, Winston, Lucky Strike, Camel i ostale najpoznatije marke cigareta koje svuda na svijetu imaju istu vrijednost.

Dakle taj sudski proces mogao bi svjetskoj javnosti otkriti da su najveći svjetski proizvođači cigareta ujedno i najveće svjetske mafijaške organizacije. Istovremeno taj proces razotkrit će i mrežu njihovih izvršilaca diljem svijeta, u kojoj je jedno od najopasnijih žarišta balkanski krak duhanske mafije, u kojem su svi, osim samog predsjednika Đukanovića, hrvatski državljani.

'Revenue Rule'

Posebno je zanimljivo da u tom procesu više neće biti na snazi tzv. "Revenue Rule", koji je sudac Garaufis eliminirao već u ovoj fazi pravnog rata u kojem su tek naoko duhanski giganti dobili prvu bitku. Naime, po "Revenue Ruleu" američke tvrtke nisu mogle odgovarati pred američkim sudovima ako one izvoze robu koja kasnije služi za šverc, jer to nema negativnog efekta na američko tržište. To u budućnosti više neće biti slučaj. Usto, najveće svjetske duhanske kompanije, čija su sjedišta uglavnom smještena u New Yorku odgovarat će zbog šverca, ali i zbog sudjelovanja u pranju novca. "Money loundry" je jedno od najtežih krivičnih djela u SAD-u, a duhanske kompanije, da bi naplatile svoje švercane proizvode, moraju primati "opran novac", čime sudjeluju u kriminalu svojih švercerskih partnera. Zbog svega toga te kompanije mogle bi platiti milijarde dolara kazni, koje će otići u budžete zapadnoeuropskih vlada. Ne treba posebno napominjati da si podnošenje takvih tužbi u procesu čije će vođenje koštati desetke milijuna dolara mogu priuštiti samo najbogatije zemlje, ili one koje strahovito puno gube zbog krijumčarenja cigareta.

Prema dokumentima koje posjeduje Nacional i informacijama koje je dobio iz izvora u američkoj administraciji, gotovo je sigurno kako će se na sudu dokazati da gotovo sve najveće duhanske kompanije godinama švercaju svoje proizvode doslovno po cijelom svijetu, da pri tome masovno peru novac koji vrlo često potječe i od krijumčarenja droge i oružja, te da često koriste usluge okorjelih kriminalaca.

Jednako tako pred sudom u New Yorku dokazat će se da su sve te aktivnosti pomno planirane i zabilježene u službenoj dokumentaciji najvećih svjetskih duhanskih tvrtki. Iz dokumenata koje objavljuje Nacional jasno se vidi da su o planu krijumčarenja na službenim sastancima raspravljali čelni ljudi najvećih duhanskih tvrtki, poput sadašnjeg financijskog direktora BAT-a Keitha Dunta. Kao primjer plana krijumčarenja, koji se po istom obrascu provodi po cijelome svijetu, Nacional donosi dokumente koje je potpisao upravo Dunt. Iz tih dokumenata se vidi da su čelnici BAT-a početkom devedesetih službeno donijeli strategiju šverca cigareta u Venezueli i Kolumbiji. Isti obrazac je primijenjen i na području jugoistočne Europe, gdje se koriste srpske, crnogorske i hrvatske veze. Glavni igrači su isti, jedino su promijenjeni lokalni izvršitelji. Što se tiče BAT-a, treba napomenuti da u Hrvatskoj još uvijek traje višegodišnji spor o otvaranju njegove tvornice u Zadru. Slično je i u Srbiji, gdje BAT u suradnji s mafijaškim bossom Stankom Subotićem Canetom i premijerom srpske vlade Zoranom Đinđićem želi izgraditi tvornicu cigareta u blizini Kragujevca i tako još više olakšati i defacto legalizirati šverc svojih cigareta u Europi.

Balkanski kraj mafije

Postoji više razloga zbog kojih velike svjetske kompanije švercaju i na crnome tržištu prodaju 95 posto svojih proizvoda. To čine prije svega zato što na crnome tržištu mogu tražiti veću cijenu za svoje proizvode. Naime, tada u cijenu uračunavaju i faktor poslovnog rizika. To je naravno potpuno lažna stavka, zato jer do sada nisu imale nikakvoga poslovnog rizika. Drugi razlog je što se na crnome tržištu cigarete krajnjim korisnicima prodaju po znatno nižoj cijeni od službenih na legalnom tržištu, što pak doprinosi uništavanju domaćih duhanskih industrija koje potom veliki svjetski giganti kupuju pod povoljnijim uvjetima i koriste za produbljivanje svojih krijumčarskih aktivnosti i dodatno povećavanje ionako enormnih zarada.

U okviru tužbe Republike Italije protiv "Philipa Morissa" i BAT-a pred sudom u New Yorku, otvorit će se i politička dimenzija cjelokupnog procesa. Naime, "Philip Morris" i BAT su tijekom proteklog desetljeća izravno doprinijeli destabilizaciji političkih prilika na Balkanu. Naime, njihovi srpski i crnogorski suradnici su novcem zarađenim od šverca cigareta financirali srpske paravojne formacije u ratovima u Hrvatskoj i BiH, ali i skrivanje trenutno najtraženijih svjetskih ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Kako Nacional doznaje iz dobro obaviještenih američkih političkih izvora, tokom postupka pred sudom u New Yorku, odvjetnici koji zastupaju Italiju sigurno će istražiti kakve su uloge u švercu cigareta imali crnogorski predsjednik Milo Đukanović, hrvatski državljanin Stanko Subotić Cane, bivši šef srpskog SDB-a Jovica Stanišić i njihovi suradnici. Isto tako istražit će kako se od tog šverca u drugoj polovici devedesetih okoristio aktualni srbijanski premijer Zoran Đinđić, o čemu je Nacional u više navrata detaljno pisao.

Nacionalova otkrića

Nacionalova otkrića bit će među ključnima u dokazivanju kriminalnih aktivnosti najvećih svjetskih duhanskih korporacija na Balkanu. Podsjećamo, novac od švercanih cigareta je prevožen luksuznim privatnim zrakoplovima "cessna citation X" iz Podgorice u ciparske banke. Avioni vrijedni 18 milijuna dolara registrirani su na Subotićeve tvrtke "Brook Aviation", "Fort Aviation" i "Willow Aviation Inc." u SAD-u. Novac je, između ostalog prebacivan na bankovne račune Subotićevih ciparskih tvrtki "Dulwitch Enterprise Limited" i "Wellesley Limited", koje su smještene u uredu broj 202 u Ulici Konstantinos Paparegoupolu 3, u poslovnoj zgradi Friemia House. Sva Nacionalova otkrića o švercu izravno je u velikom razgovoru za Nacional potvrdio i bivši Subotićev glavni partner Srećko Kestner. Kestner je pojasnio kako se od krijumčarenja okoristio aktualni srbijanski premijer Zoran Đinđić, kojemu je i danas na raspolaganju Subotićev zrakoplov, koji se najčešće koristi za pranje krijumčarskog novca. To su neke od činjenica koje će biti ključne za dokazivanje krijumčarskih aktivnosti velikih duhanskih korporacija na Balkanu.

Postupak pred sudom u New Yorku koji bi se mogao pretvoriti u jedan od najvažnijih procesa protiv velikih duhanskih multinacionalnih kompanija vođen do sada, počeo je zapravo 6. studenoga 2000. kada su EU i Kolumbija preko svojih odvjetnika podnijele tužbe protiv "Philipa Morrisa", a kasnije i BAT-a. Razlog tužbe bio je direktno ugrožavanje budžeta zbog "tobacco smugglinga". Ogorčena pravnička bitka je vođena pola godine i na kraju je završila porazom duhanske industrije jer je sudac Garaufis ipak na kraju dozvolio da zemlje EU-a pojedinačno mogu tužiti duhanske gigante.

"Nakon prihvaćanja tužbe pitanje je vremena kada će duhanske korporacije morati platiti milijarde dolara odštete zemljama u kojima su organizirale šverc cigareta i pranje novca. Naravno da će njihovi odvjetnici i dalje nastojati ulagati prigovore, ali mislim da oni više neće imati nikakvog utjecaja na postupak", rekao je za Nacional jedan član američkog političkog establišmenta.

Na primjeru prije spomenutih dokumenata BAT-a o švercu u Kolumbiji, jasno se vidi da su upravo najuža vodstva te korporacije glavni pokretači šverca cigareta na svjetskoj razini. Pritom je primjer Kolumbije klasičan obrazac kako djeluju duhanske kompanije u cijelom svijetu, pa tako i na području jugoistočne Europe.

Kako se odvijalo krijumčarenje u Kolumbiji? Sucu Garaufisu su odvjetnici koji zastupaju vlade europskih zemalja predali dokument iz kojeg se vidi da su Keith Dunt, aktualni financijski direktor BAT-a, i najuže vodstvo toga diva duboko upleteni u krijumčarenje cigareta. BAT-ov "Project CP", dokument od 12. svibnja 1992. godine, na sedam stranica nevjerojatno precizno opisuje kako će BAT pokušati doskočiti mjerama koje bi Venezuela mogla donijeti kako bi se zaštitila od šverca cigareta. Na čelu "Projecta CP" je bio Keith Dunt, tadašnji šef BAT-a za Latinsku Ameriku, a danas financijski direktor tog duhanskog diva.

Slučaj Venezuele

Kako je Venezuela mogla spriječiti šverc? Prvi način je zabrana ili ograničenje izvoza cigareta koje konzumira njihovo tržište. Drugi je način nametanje poreza već na sam izvoz takvih cigareta. Tim bi se porezom taj šverc već u startu učinio bespredmetnim.

U Venezueli popularne Belmont cigarete, koje je i proizvodila BAT-ova tvornica u toj latinoameričkoj zemlji, izvožene su formalno u Kolumbiju. Iz Kolumbije su se vraćale švercerskim kanalima u Venezuelu i tamo prodavale bez plaćanja ikakvih poreza i carina. To je na svome budžetu itekako osjetila sama Venezuela. U svim državama svijeta, porezi na cigarete predstavljaju jednu od najvećih stavki u budžetima. Iako na prvi pogled čudno izgleda, prodaja švercanih domaćih cigareta na domaćem tržištu je uobičajeni svjetski obrazac koji se primjenjuje i u Hrvatskoj.

U dokumentu pod kodnim nazivom "CP" Dunt i društvo iz BAT-a precizno opisuju razmjere švercerskih aktivnosti, strategiju i ljude koji će provesti akciju protiv Venezuele. Taj dokument sadrži i precizan izvedbeni plan švercerskih aktivnost te njihov shematski prikaz. Cjelokupni plan je napisan na službenom memorandumu tvrtke Bigott, BAT-ove venezuelanske ispostave, a na kraju je čak nacrtan i shematski prikaz krijumčarskih kanala.

To nije jedini dokument koji je izuzetno neugodan za današnjeg financijskog direktora BAT-a Keitha Dunta. Nacional posjeduje dokument na kojemu se nalaze bilješke koje je on vlastoručno učinio, a iz koga se vidi da je najuže rukovodstvo BAT-a na jednoj od sjednica raspravljalo o mogućnosti da prekine krijumčarenje u Venezueli, te da se dogovorilo da unatoč riziku nastavi s krijumčarenjem. Pokraj tog zaključka Dunt je vlastoručno zapisao: "Dogovoreno s Ulrichom Barryjem unatoč riziku u srpnju".

Pogreška direktora Dunta

Iako je sadržaj osobne zabilješke djelomično nečitak, nedvojbeno se radi o Duntovom rukopisu. Sve te opisane aktivnosti Dunta su promaknule u financijskog direktora BAT-a.

Uza sve to, Nacional posjeduje dokument BAT-a iz svibnja 1992. koji je Keith Dunt poslao svom podređenom u Venezueli, a iz kojeg se vidi da se Dunt htio iz prve ruke informirati kako se odvija krijumčarenje na tom području. U tom pismu Dunt piše: "Planirajući moj raspored u lipnju uoči sastanka s Tomom Whitehairom u Bogoti, volio bih provesti malo više vremena u Bigottu. Možda i provesti dan ili dva u Arubi (otok u Karibima, glavna BAT-ova lokacija za krijumčarenja cigareta u Sjevernoj Americi i Kanadi, op. a.), na nekoj drugoj pogodnoj lokaciji, kako bih osobno u potpunosti razumio kako se na terenu odvija krijumčarenje i s kakvim se problemima u tom kontekstu ondje susrećemo."

Osim što izuzetno kompromitiraju Keitha Dunta, netom opisani dokumenti u izuzetno neugodnu situaciju dovode i Kennetha Clarkea, jednog od glavnih kandidata za šefa engleske Konzervativne stranke. Podsjećamo, ugledni engleski tjednik The Observer na temelju Nacionalovih otkrića već je optužio Kennetha Clarkea, koji je jedan od najistaknutijih čelnika BAT-a. The Observer je ustvrdio kako će Clarke zbog Nacionalovih tvrdnji da je BAT-ov partner Subotić financirao ratne zločince Karadžića i Mladića biti pod velikim pritiskom da napusti svoj posao u toj korporaciji. Bit će, međutim, izuzetno zanimljivo vidjeti hoće li i kako Clarke britanskoj javnosti, inače izuzetno osjetljivoj spram ovakvih pitanja, objasniti da nije znao za ove aktivnosti BAT-a.

Uloga konzervativca Clarka

"Clarke ni u kom slučaju nije glup političar. On je zasigurno upoznat sa svime, jer je dovoljno inteligentan da zna da mu detaljno poznavanje svih takvih aktivnosti omogućuje kvalitetniju obranu ukoliko svi ti podaci iziđu na svjetlo dana, a izaći će sigurno. Naime, koliko je meni poznato, to je samo mali dio dokumenata koji su izašli pred suca Garaufisa. Ostala dokumentacija, kada se pojavi, mogla bi u potpunosti razoriti svjetsku duhansku industriju a zemljama koje su tužile omogućiti ogromne odštete za pričinjenu štetu", rekao je za Nacional ugledni američki političar, dobro upućen u cijeli slučaj švercanja cigareta i postupak pred sudom u New Yorku.

Posebno je indikativna činjenica da je Philip Morris u prošli petak već ponudio Europskoj uniji i Kolumbiji sastanak s njihovim odvjetnicima kako bi im dali "specifične ponude, uključujući konkretne korake koje će 'Philip Morris' poduzeti kako bi pomogao vladama tih zemalja u borbi protiv krijumčarenja cigareta."

"Molim vas obavijestite me vjeruju li vaši klijenti da bi takva diskusija mogla biti plodonosna", napisao je odvjetnik 'Philip Morrisa' Irvin Nathan odvjetniku tužitelja Kevinu Maloneu u pismu koje je u petak priloženo u spis u sudu u Brooklynu.

To pismo zapravo govori da su duhanski giganti itekako svjesni kakav će biti ishod ukoliko zemlje članice EU-a protiv njih podignu tužbu. Utoliko je i njihova procjena da bi im bilo puno podnošljivije dobrovoljno ponuditi "poduzimanje specifičnih koraka", nego pasivno čekati potpuno izvjestan poraz u slučaju podizanja tužbe, potpuno logična i razumljiva.

Teško je, međutim, povjerovati da će zbog te ponude tužitelji odustati od tužbe koja bi mogla definitivno razoriti duhanske gigante. Čini se da je tužba zemalja članica EU-a upravo nakon tog pisma izvjesnija no ikad.

Vezane vijesti

Berlusconi je mafiji plaćao zaštitu

Berlusconi je mafiji plaćao zaštitu

Nekadašnji talijanski premijer Silvio Berlusconi sedamdesetih je plaćao velike iznose sicilijanskoj mafiji koja je njega i njegovu obitelj štitila od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika