Objavljeno u Nacionalu br. 605, 2007-06-19

Autor: Ante Pavić, Dinko Boić

TOP STIPENDIJA 2007.

Odabrano 100 finalista

STIPENDIJSKO VIJEĆE među 685 prijava odabralo je 100 finalista, od kojih će se odabrati 30 dobitnika Top stipendije 2007.

S LIJEVA NA DESNO: dubrovačka prorektorica Vesna Vrtiprah, splitski  prorektor Igor Zanchi, Nina Šmigmator, voditeljica projekta, Danijel Koletić, Apriori komunikacije, osječki prorektor Drago Žagar, Sina Karli, glavna urednica Nacionala, Nataša Jeličić, suradnica na projektu, zadarski prorektor Mirko Jakić, predstavnik Vijeća veleučilišta i visokih škola Žarko Nožica i zagrebačka prorektorica Ljiljana PinterS LIJEVA NA DESNO: dubrovačka prorektorica Vesna Vrtiprah, splitski prorektor Igor Zanchi, Nina Šmigmator, voditeljica projekta, Danijel Koletić, Apriori komunikacije, osječki prorektor Drago Žagar, Sina Karli, glavna urednica Nacionala, Nataša Jeličić, suradnica na projektu, zadarski prorektor Mirko Jakić, predstavnik Vijeća veleučilišta i visokih škola Žarko Nožica i zagrebačka prorektorica Ljiljana PinterU konferencijskoj dvorani NCL Media Grupe Stipendijsko je vijeće nakon dugog biranja odabralo sto finalista, od kojih će Stipendijska komisija 20. lipnja odabrati 30 dobitnika Top stipendije za Top studente. Riječ je o najbogatijoj stipendiji u Hrvatskoj koja iznosi 4 tisuće kuna mjesečno. Ova godina značajna je i po tome što je stigao rekordan broj prijava u dosadašnjih šest godina koliko postoji ova akcija tjednika Nacional i partnera. Naime, pristiglo je čak 685 prijava, a samo zadnji dan pristiglo ih je oko 300, čime se odluka organizatora da rok za prijavu produži do 8. lipnja pokazala opravdanom. Stipendijsko je vijeće sastavljeno od prorektora za nastavu svih hrvatskih sveučilišta i člana Vijeća veleučilišta i visokih škola RH: Ljiljana Pinter sa Sveučilišta u Zagrebu, Mirko Jakić sa Sveučilište u Zadru, Igor Zanchi iz Splita, Vesna Vrtiprah iz Dubrovnika, Drago Žagar iz Osijeka i Žarko Nožica kao predstavnik Vijeća veleučilišta i visokih škola.

Prije samog čina biranja izabrana je kvota budućih Top studenata za svako sveučilište. U finale sa zagrebačkog sveučilišta, koje je najveće u Hrvatskoj i s kojega je stiglo najviše prijava ide 30 studenata. Iz Splita 15, Osijeka 12, kao i riječkoga sveučilište, dok Zadar i Dubrovnik imaju po 9 finalista kao i veleučilišta te visoke škole. Pula ima 4 finalista. Stipendijska komisija sastavljena od predstavnika tvrtki partnera - Nacionala, Ine, Ingre, Podravke, HRT-a, Vipneta i Diners Cluba - 20. lipnja od 100 finalista odabrat će konačne dobitnike Top stipendije, čija će imena biti poznata tek na svečanom proglašenju dobitnika 4. srpnja u hotelu Westin u Zagrebu.

Danijel Koletić iz tvrtke za odnose s javnošću Apriori komunikacije naglasio je da ove godine nije dano težište na povećanju stipendijskog fonda uključivanjem novih tvrtki partnera, nego da je cilj bio prije svega promjena zakona koji je omogućio da dođe do ukidanja poreza na stipendije do visine 4 tisuće kuna. Sredstva koja su tvrtke do sada odvajale za poreze preusmjerit će se na nadogradnju ovog projekta o čemu će više riječi biti u rujnu ove godine. Vrijedi istaknuti da se Stipendijsko vijeće ne drži striktno prosjeka ocjena, o čemu je Vesna Vrtiprah, prorektorica dubrovačkog sveučilišta kazala: “Često je razmišljanje studenata da moraju imati prosjek 5.0 da bi se prijavili za ovu stipendiju, naravno to nije uvjet jer i nešto niži prosjek ukazuje da su to izvrsni studenti i da zaslužuju jednu ovakvu stipendiju. Biografije puno znače kod studenata koji imaju isti prosjek, pa treba izabrati onoga koji će ući u uži izbor. Biografije mogu ukazati na one studente koje zaista treba odabrati među sto najboljih. Rukovodili smo se prosjekom ocjena kao osnovnim kriterijem, ali jednako su bitne i druge karakteristike i vrijednosti pojedinog studenta”.

O prilično teškom zadatku izbora najboljih studenata pričao je i Igor Zanchi, prorektor Sveučilišta u Splitu: “Težak je ovo izbor. Primjerice, imamo kandidata koji je vrlo uspješan i poznat kao umjetnik. Međutim kao student je nešto sporiji u odnosu na kolege s istog odjela i ima neznatno niži prosjek. Tražio sam modalitet da on uđe u finale, ali nisam uspio. Listao sam biografije koje su studenti dostavili, ali kod nikoga nisam našao slabost. Za akademsku zajednicu stipendija cilja na one koji su najbolji od najboljih. Ja sam za to da se stimulira izvrsnost. Ja bih to nazvao elitom, ali je u moderno doba taj pojam dobio negativne konotacije. Elitni studenti predstavljaju populaciju koja će u narednom razdoblju voditi ovo društvo. Pogotovo na svojim poljima za što se školuju. Tu je najveća vrijednost stipendiranja, ali i da nagradi one koji su najbolji od najboljih. One koje smo prihvatili kao finaliste, a oko 20 posto od njih će dobiti stipendiju, dobro je da se vodi računa o njihovom cjelovitom djelovanju u društvu, aktivnostima koje nisu isključivo ocjene na studiju, vrijednosti koje pokazuju kompletnu ličnost”.

Prvi put ove godine, a u skladu s bolonjskim procesom, za Top stipendiju se natječu i studenti veleučilišta i visokih škola. Žarko Nožica, koji je ovom prilikom u Vijeću predstavljao veleučilišta i visoke škole, kazao je: “Mi ne ocjenjujemo samo ocjene nego stav prema životu i pozitivnu osobu. Trend je u Europi da je veći broj studenata na visokim školama i veleučilištima nego na klasičnim sveučilištima.

U Danskoj 70 posto studenata studira na veleučilištima i visokim školama. U stvari, s obzirom na potrebe i broj studenata i ono što očekujemo od tih studenata, mi smo zahvalni što je našim studentima dana šansa da sudjeluju u ovom projektu. Već se sada javilo dosta kandidata s veleučilišta, što je na neki način dobar znak jer su se prepoznali kao dio sistema”.

Predsjednik Stipendijskog vijeća od ove godine je Mirko Jakić, prorektor za nastavu zadarskog Sveučilišta koji kaže da mu je ova funkcija izuzetna čast, ali i da je prvi među jednakima. O kriterijima izbora kao i značenju Top stipendije za akademsku zajednicu kaže: “Svakako da netko tko ima prosjek ocjena 5.0 nešto znači. To, međutim, sigurno nije jedini kriterij. S obzirom da se u Vijeću nalaze profesori koji imaju iskustva u svim aspektima sveučilišnog života onda mi ne bi imali nikakvoga posla kada bi se radilo samo o ocjenama. Ove godine nešto se manje studenata javilo iz Zadra, a razlog je, prema mom mišljenju, da su naši studenti još uvijek nekako preskromni. Naime, vjerojatno se radi o tome da će naše najveće i najstarije sveučilište dobiti lavovski dio. Budući da na Zadar ide malo stipendija, oni sebe unaprijed eliminiraju iako mislim da to nije dobro. Mislim da će se stvari u tom pogledu mijenjati kako Top stipendije budu rasle. U svakom slučaju, kada ih bude više shvatit će da to nije tako. Netko tko dobije Top stipendiju danas, taj je odmah na neki način označen od svojih profesora kao eventualni budući znanstvenik, čovjek koji ima talenta. Ja već vidim po reakcijama svojih kolega koji se hvale da imaju Top studenta i preporučuju ga za znanstvenog novaka. Ni financijska strana nije zanemariva, dapače, još uvijek je, rekao bih, na žalost, važna. Ja sam prorektor za nastavu i koji put se doista sretnem s mučnom situacijom, kao kada mi dođe solidan student koji ne može upisati sljedeću godinu jer je upisao studij plaćanja za osobne potrebe i koji ne može priuštiti plaćanje upisa u sljedeću godinu. To je jedan od težih dijelova moga posla. Ovaj drugi aspekt je još važniji i mislim da će Hrvatska kao država prosperirati ekonomski i da će tako napokon postati zemlja znanja. Top stipendija je način pritiska i na državne institucije. Država mora stipendirati najtalentiranije jer ako su to nedavno shvatili Irci, a davno Japanci, zašto to ne bi shvatili i Hrvati”.

Nacionalova Top stipendija za Top studente prošlog je tjedna dobila nagradu u kategoriji Društvene odgovornosti u korporativnom sektoru, na prvom grand PRIX-u - godišnjoj dodijeli nagrada koju dodjeljuje Hrvatska udruga za odnose s javnošću. Stručni žiri HUOJ-a Top stipendiji za Top studente dodijelio je najviše bodova, osiguravši joj prestižnu nagradu u vrlo oštroj konkurenciji u kojoj su bile nominirane i akcije doniranja vozila hitne pomoći tvrtke T-mobile Hrvatska i VIPnetova kampanja projekta razminiranja Hrvatske.

100 studenata u borbi za najveću stipendiju u Hrvatskoj

Finalisti Top stipendije 2007.

1 ANA PRLIĆ, PMF, ZAGREB
2 AGATA BRAJDIĆ, FER, ZAGREB
3 NADA POROPAT, FILOZOFSKI FAKULTET, PULA
4 MIRNA VELKI, ODJEL ZA BIOLOGIJU, OSIJEK
5 DARIJO TAVRIĆ, AMERIČKA ŠKOLA ZA MENADŽMENT I TEHNOLOGIJU, DUBROVNIK
6 INES ANĐELIĆ, FESB, SPLIT
7 ANA JEŽOVITA, EKONOMSKI FAKULTET, ZAGREB
8 JOSIP MARAS, FESB, SPLIT
9 IVANa HANZEC, HRVATSKI STUDIJI, ZAGREB
10 ANDREA RAZUM, EKONOMSKI FAKULTET, ZAGREB
11 TANJA STJEPANOVIĆ, EKONOMSKI FAKULTET, ZAGREB
12 ANA PRITIŠANAC, F. ZA TURISTIČKI I HOTELSKI MANADŽMENT, RIJEKA
13 MARIJA MILOLOŽA, ODJEL ZA MATEMATIKU, OSIJEK
14 SLOBODAN JELIĆ, ODJEL ZA MATEMATIKU, OSIJEK
15 AZRA TAFRO, PMF, ZAGREB
16 DRAŽEN BUDIMIR, UMJETNIČKA AKADEMIJA, OSIJEK
17 ŽELJKA CAPARIN, MUZIČKA AKADEMIJA, ZAGREB
18 MARIO FLAJŠLIK, FER, ZAGREB
19 TIHANA RIKERT, FILOZOFSKI FAKULTET, OSIJEK
20 MARKO KOVAČ, F. PRIRODOSLOVNO-MATEMATIČKIH ZNANOSTI I KINEZIOLOGIJE, SPLIT
21 IVANKA BARABA, EKONOMSKI FAKULTET, SPLIT
22 SLAVEN ŽILIĆ, FER, ZAGREB
23 MIRTA MOLNAR, VELEUČILIŠTE VERN, ZAGREB
24 DRAGO NOSIĆ, ZAGREBAČKA ŠKOLA EKONOMIJE I MANAGEMENTA, ZAGREB
25 MARKO ŠARIĆ, MEDICINSKI FAKULTET, OSIJEK
26 MARIJA ETEROVIĆ, MEDICINSKI FAKULTET, SPLIT
27 ALEKSANDAR KIBEL, MEDICINSKI FAKULTET, OSIJEK
28 KRISTINA LONČARIĆ, MEDICINSKI FAKULTET, ZAGREB
29 Matija Bašić, PMF, Zagreb
30 DARIO JUKIĆ, PMF, ZAGREB
31 JOŠKO VISKIĆ, STOMATOLOŠKI FAKULTET, ZAGREB
32 GORAN NIKŠIĆ, PMF-molekularna biologija, ZAGREB
33 IZIDORA SKRAČIĆ, AMERIČKA ŠKOLA ZA MENADŽMENT I TEHNOLOGIJU, DUBROVNIK
34 TAMARA KOLARIĆ, FAKULTET POLITIČKIH ZNANOSTI, ZAGREB
35 VID LEKO, MEDICINSKI FAKULTET, ZAGREB
36 TINA BOLANAC, EKONOMSKI FAKULTET, RIJEKA
37 IVANA MILOŠEVIĆ, UČITELJSKI STUDIJ, PULA
38 TIN ŠOŠTARIĆ, LIBERTAS - VISOKA POSLOVNA ŠKOLA, ZAGREB
39 PAŠKO BURNAĆ, EKONOMSKI FAKULTET, SPLIT
40 BARBARA KRALJEVIĆ, PRAVNI FAKULTET, SPLIT
41 LOVORKA KRALJEVIĆ, PRAVNI FAKULTET, SPLIT
42 ANITA KUHARIĆ SMREKAR, AKADEMIJA LIKOVNIH UMJETNOSTI, ZAGREB
43 MAJA KOVAČEVIĆ, POLJOPRIVREDNI FAKULTET, OSIJEK
44 VANJA JAMBROVIĆ, AKADEMIJA DRAMSKE UMJETNOSTI, ZAGREB
45 JOSIPA ŠARIĆ, UMJETNIČKA AKADEMIJA, SPLIT
46 KARIN PERUŠKO, ODJEL ZA HUMANISTIČKE ZNANOSTI, PULA
47 IVANA GOLUB, ZAGREBAČKA ŠKOLA ZA MANAGEMENT, ZAGREB
48 MARIJA ŠIMIĆ, EKONOMSKI FAKULTET, SPLIT
49 SENKA DELIBAŠIĆ, AKADEMIJA PRIMJENJENIH UMJETNOSTI, RIJEKA
50 LEA VIDAKOVIĆ, AKADEMIJA LIKOVNIH UMJETNOSTI, ZAGREB
51 MARKO KOŠIČEK, PMF, ZAGREB
52 ANDREA ANDRIJAŠEVIĆ, TEHNIČKI FAKULTET, RIJEKA
53 KATARINA IVKOVIĆ, UMJETNIČKA AKADEMIJA, SPLIT
54 ANA TUMPIĆ, FILOZOFSKI FAKULTET, RIJEKA
55 VILMA KOTLAR, FILOZOFSKI FAKULTET, ZADAR
56 DINO MIJATOVIĆ, MEDICINSKI FAKULTET, RIJEKA
57 MARIJA SERTIĆ, KATOLIČKO-BOGOSLOVNI FAKULTET, ZAGREB
58 ANJA PETAROS, MEDICINSKI FAKULTET, RIJEKA
59 ILIJANA DENIĆ, KEMIJSKO-TEHNOLOŠKI FAKULTET, SPLIT
60 VEDRAN KIRINČIĆ, TEHNIČKI FAKULTET, RIJEKA
61 NATAŠA IVNIK, UČITELJSKI FAKULTET, RIJEKA
62 MARIJA VUKOJA, ODJEL ZA GLAZBU, PULA
63 SLAVKO ŠODAN, EKONOMSKI FAKULTET, SPLIT
64 MARIJANA JANJIĆ, FILOZ OFSKI FAKULTET, ZAGREB
65 IVA BARAĆ, EKONOMSKI FAKULTET, SPLIT
66 TANJA MAMULA, PRAVNI FAKULTET, RIJEKA
67 PETAR ČULIĆ, UMJETNIČKA AKADEMIJA, SPLIT
68 ELENA MIHALJ, FILOZOFSKI FAKULTET, ZADAR
69 TENA VELKI, FILOZOFSKI FAKULTET, OSIJEK
70 SINČIĆ LJERKA, FARMACEUTSKO-BIOKEMIJSKI FAKULTET, ZAGREB
71 MARIZELA KESEROVIĆ, F. ZA TURISTIČKI I HOTELSKI MANADŽMENT, RIJEKA
72 PETRA LAUS, EKONOMIJA I POSLOVNA EKONOMIJA, DUBROVNIK
73 DRAGAN VULIN, ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET, OSIJEK
74 INES ŠAFARIĆ, FILOZOFSKI FAKULTET, ZAGREB
75 IVANA OSTOJIĆ, VISOKA ŠKOLA ZA POSLOVANJE I UPRAVLJANJE “B.A.KRČELIĆ”, ZAPREŠIĆ
76 ANA PAJIĆ, F. ZA TURISTIČKI I HOTELSKI MANADŽMENT, RIJEKA
77 SANDRA KARANOVIĆ, MEDICINSKI FAKULTET, ZAGREB
78 TEA ŽAKULA, FSB, ZAGREB
79 DALIA HERCEG, STUDIJ MEDIJI I KULTURA DRUŠTVA, DUBROVNIK
80 ROMANA DUBRAVČIĆ, STUDIJ MEDIJI I KULTURA DRUŠTVA, DUBROVNIK
81 LIDIJA VECL, VETERINARSKI FAKULTET, ZAGREB
82 VITAR DRINKOVIĆ, AKADEMIJA LIKOVNIH UMJETNOSTI, ZAGREB
83 ZITA VARGA, MUZIČKA AKADEMIJA, ZAGREB
84 TOMISLAV BAŠKARIĆ, STROJARSKI FAKULTET U SLAVONSKOM BRODU
85 MAJA MACURA, VELEUČILIŠTE MARKO MARULIĆ, KNIN
86 SONJA TROSKOT, EKONOMSKI FAKULTET, OSIJEK
87 ANDREJA KOSOVEC, ZDRAVSTVENO VELEUČILIŠTE, ZAGREB
88 IVONA MARINOVIĆ, ODJEL EKONOMIJE, ZADAR
89 JAKOV MILIČEVIĆ, FILOZOFSKI FAKULTET, ZADAR
90 ANTONIA KORAĆ, FILOZOFSKI FAKULTET, ZADAR
91 KRUNO BONAČIĆ, AKVAKULTURA, DUBROVNIK
92 IVA MILANOVIĆ-LITRE, STUDIJ MEDIJI I KULTURA DRUŠTVA, DUBROVNIK
93 IVANA LOZO, FILOZOFSKI FAKULTET, ZADAR
94 ROBERT KRALJ, ODJEL ZA UMJETNOST I RESTAURACIJU, DUBROVNIK
95 SANJA LONČAR, FILOZOFSKI FAKULTET, ZADAR
96 MARIJANA VEŽIĆ, INFORMATOLOGIJA I KOMUNIKOLOGIJA, ZADAR
97 NEVENA STANIĆ, EKONOMIJA I POSLOVNA EKONOMIJA, DUBROVNIK
98 DAMJAN POLIĆ, ODJEL ZA UMJETNOST I RESTAURACIJU, DUBROVNIK
99 SUZANA VUKANČIĆ-ANTONINI, FILOZOFSKI FAKULTET, ZADAR
100 SUZANA KURTOVIĆ, F. ZA TURIZAM I VANJSKU TRGOVINU, DUBROVNIK

Vezane vijesti

Katalinić: Hrvatskoj treba boksačka liga

Katalinić: Hrvatskoj treba boksačka liga

Borna Katalinić deveterostruki je prvak države u amaterskom boksu. Osim što je osvajao međunarodne turnire, bio je treći na Prvenstvu Europske unije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika