10.07.2007. / 15:42

Autor: Martina Zeković

IZBORI

Prosvjed neparlamentarnih stranaka pred zgradom HRT-a

Neparlamentarne stranke najavile su prosvjed pred zgradom HRT-a zbog najave Hrvatske radiotelevizije da će uoči sljedećih parlamentarnih izbora predložiti da se HRT oslobodi obveze predstavljanja svih izbornih lista u svom programu.

Prosvjed je najavljen za idući tjedan, a na njemu će sudjelovati 15 do 20 stranaka, obznanio je u ime Koordinacije neparlamentarnih stranaka Dražen Keleminec, predsjednik Hrvatskog pravaškog pokreta, na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Keleminec smatra da se time krši Ustav i demokracija u Hrvatskoj, te je pozvao HRT da se javno očituje o tom prijedlogu i da taj prijedlog upućen Vladi i Saboru odmah ukine.

"Neparlamentarne stranke po zakonu imaju pravo predstavljati svoje liste i kandidate u predizbornoj kampanji", dodao je Keleminec i pozvao Hrvatski Helsinški odbor da se očituje o "činjenici da se u medijima već godinu i pol dana provodi predizborna kampanja parlamentarnih stranaka, posebice HDZ-a i SDP-a".

Ovakvu najavu HRT-a, predsjednica Koordinacijskog odbora izvanparlamentarnih stranaka i predsjednica Demokratske stranke žena Maja-Marija Jelinčić okarakterizirala je kao "totalni mrak za demokraciju u Hrvatskoj". Koordinacija traži da se na Prvom programu HTV-a i Hrvatskog radija osigura jedan sat na tjedan programa za neparlamentarne stranke, da se ti termini oslobode cenzure i da se uređuju pod nadzorom "stručnog tročlanog uredničkog vijeća koje će imenovati te stranke".

Predstavnici Hrvatske zelene liste, Hrvatske europske stranke, Hrvatske kršćansko-demokratske stranke, Hrvatske radničke stranke, Hrvatske demokratske seljačke stranke i Abecede demokracije također su izrazili nezadovoljstvo najavom HRT-a.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika