13.07.2007. / 14:47

Autor: Marko Biočina

KOLUMNA DANA

Bitka za umirovljenike

Hrvatski umirovljenici žive poput kandidata za nastupe na Olimpijskim igrama – u top formu ulaze svake četvrte godine. Pritom treba uzeti u obzir i stanovite razlike, a to je da se ovdje ne radi o olimpijadama nego parlamentarnim izborima koji se održavaju u četvorogodišnjim ciklusima, kao i da se penzionerska forma mjeri debljinom njihovih mirovina. A u obje kategorije, većina umirovljenika pamtit će 2007. kao dosta dobru godinu.

Ivo Sanader dobro zna kako se treba ponašati u izbornoj godini. Zato se susreo s Vladimirom Jordanom, predsjednikom Hrvatske stranke umirovljenika i u ime vlade ponudio sporazum kojim će 360 tisuća tzv. «novih umirovljenika» od studenog dobivati od 4 do 27 posto veće mirovine. Naravno da se radi o slučajnosti, ali nekako ispada kako se u studenom održavaju i izbori, a svakoj vladi je u interesu da penzioneri budu dobre volje dok se približavaju biralištima. Dobra volja znači glas za vladajuću stranku ili, barem, saveznički HSU koji bi Sanaderu trebao osigurati još jedan četverogodišnji mandat u Banskim Dvorima. Isto kao što ne treba muljati i tvrditi kako vlada po cijele dane razmišlja o starijim građanima, tako su smiješne i opozicijske kritike po kojima se radi o nemoralnoj odluci.

U izbornoj godini sve vlade na svijetu donose odluke kojima na neki način pokušavaju podmititi pojedine socijalne skupine. Francuzi olakšavaju dobivanje prvog posla za mlade, Britanci omogućavaju lakšu kupnju stanova, Nijemci poboljšavaju socijalne mjere, a HDZ se pokušava prikazati kao zaštitnik umirovljenika. Ne u potpunosti jer unatoč Sanaderovim i Polančecovim uvjeravanjima da će sve mirovine biti povećane, već sada se zna kako 80-tak tisuća najsiromašnijih penzionera neće dobiti ništa. Ili skoro ništa. Ali i bez njih, vladajuća stranka računa na pozitivan efekt svoje umirovljeničke politike i privlačenje ove kategorije glasača.

Skoro milijun umirovljenika predstavlja važan segment izbornog tijela i dogovorom HDZ-HSU, de facto započinje kampanja za njihove glasove. Teško je reći kako će penzioneri odlučiti tko će biti idući premijer, ali svakako će bitno utjecati na izgled iduće vlade. Može se pretpostaviti kako će HSU osvojiti između 4 i 8 zastupničkih mjesta, što znači da je lako moguće da Jordanova stranka postane odlučujući čimbenik u izglasavanju povjerenja novoj vladi. Sva istraživanja pokazuju kako lijevi i desni centar osvajaju približno podjednaki broj mandata, a to dramatično podiže važnost stranaka kao što su HSU, HSS i HSLS. Njihovi glasovi će odlučiti o tome hoće li se idući premijer prezivati Sanader, Jurčić ili Čačić. To dobro znaju u HSU-u, ali i u drugim strankama i zato su umirovljenicima spremni ponuditi sva moguća obećanja, bez obzira na upozorenja Svjetske banke kako dodatnim izdvajanjima za mirovine smanjuje moć nacionalnog gospodarstva.

Vezane vijesti

Radnici su izgubili 17 milijardi kuna zbog neplaćenih doprinosa

Radnici su izgubili 17 milijardi kuna zbog neplaćenih doprinosa

Uplaćivanje poreza i doprinosa u državni proračun problem je s kojim će se aktualna vlada morati ozbiljno pozabaviti. Tako smatra i ministar rada i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika