16.07.2007. / 08:34

Autor: Martina Zeković

JERUZALEM

Shimon Peres prisegnuo za novog predsjednika Izraela

Shimon Peres, dobitnik Nobelove nagracde za mir 1994. i dosadašnji izraelski zamjenik premijera, prisegnuo je jučer za devetog predsjednika Izraela.

Nakon ostavke predsjednika Moshea Katzava zbog seksualnog skandala, Peres je 13. lipnja dobio najveći broj glasova u parlamentu.

Na jučerašnjoj svečanosti u Knessetu u Jeruzalemu, Peres se obvezao da će "vjerno služiti državi, njezinim zakonima i da će po svojoj savjesti ispunjavati svoje dužnosti".

Peres je rekao da se neće prestati boriti za mir s Palestincima, makar to podrazumijevalo i povlačenje s teritorija osvojenih u šestodnevnom ratu 1967., čemu se protivi velik dio Izraelaca. Očekuje se da će Peres uspjeti povratiti ugled dužnosti predsjednika hebrejske države.

Njemu su na izboru čestitali bivši američki predsjednik Bill Clinton i supruga Hillary, bivši britanski premijer Tony Blair i papa Benedikt XVI.

Svečanost prisege popraćena je demonstracijama izraelskih desničara ispred Knesseta.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika