04.09.2007. / 13:39

Autor: Dean Sinovčić

Extra zona

Venecija - 6.dan: Kako su se Richard Gere, Bill Murray i Brian de Palma branili od blesavih novinarskih pitanja

Bill Murray "spustio" nadobudnom slovenskom novinaru; Brian de Palma obavijestio novinarku da on nije režirao film "Alien: Osmi putnik"

Konferencija za novinare za film «The Hunting Party» održana u ponedjeljak bila je zanimljiva jer nisam znao kako novinari reagiraju na film u kojem je meni sve jasno, ali drugi nemaju pojma što se zapravo događalo i što se događa u Bosni. Nemaju i dalje, što se vidjelo iz pitanja postavljenih za vrijeme konferencije. Već treće pitanje upućeno Gereu glasilo je: «Je li istina da pozivate na bojkot Olimpijskih igara u Pekingu?» Kakve to veze ima s filmom? Stvar je izvlačio Marko Njegić iz Slobodne Dalmacije koji me zabrinuto pitao zašto ga ne spominjem u svojem dnevniku u posljednja dva dana. Na pitanje kako bi on kaznio ratne zločince Karadžića i Mladića, Gere je odgovorio kako njemu nikakva kazna i osveta nisu bliske već ga zanima kako je moguće da luđaci kao što su Karadžić, Mladić ili Hitler vode određeni narod koji im daje podršku. Usput je pitao Gerea koliko m je trebalo da nauči onih desetak rečenica na bosanskom jeziku na što je on odgovorio: «Iskreno, pojma nemam što sam to govorio.» Terrenca Howarda je zapalo samo jedno pitanje, šteta. Sve ću to osobno nadoknaditi ovih dana kada ću ih intervjuirati. U ponedjeljak su davali intervjue za televiziju i kako mi je rekla kolegica Antonija Mandić sa RTL-a, bili su oduševljeni što pričaju s nekim iz Zagreba, grada koji ih je oduševio kao i Sarajevo. Prisjetili su se kako su im u Americi govorili kako im ne bi preporučili snimanje filma u Bosni zbog nesigurne političke situacije, a oni su zatekli sasvim suprotno stanje. Što se tiče Zagreba, Howard se prisjetio provoda i zagrebačkog tjelohranitelja s kojim se sprijateljio i dogovorio mu nekoliko poslova u Americi. Osim nje, intervjue je radila i kolegica Sandra Perović sa Radio televizije Srbija kojoj je redatelj Richard Shepard na početku rekao: «Uh, ovo će biti težak intervju», s obzirom na to da se u filmu jasno osuđuje srpska strana kao krivac za rat. Incidenata ipak nije bilo, Sandra mi je poslije rekla da ju je Gere razoružao svojom mirnoćom.
Mene je u ponedjeljak oduševio Bill Murray svojim smislom za humor na konferenciji za novinare u povodu filma "The Darjeeling Limited". Prvo pitanje postavio je kolega iz Slovenije koji je, da bi ispao pametan, tražio odnos između tragedije i komedije jer je Murray glumio u filmovima oba žanra. «Vaše pitanje je tragično ali ja ću ga nastojati napraviti komičnim», bio je odgovor fenomenalnog Murraya. Murray se pojavljuje na pet minuta u filmu i oduševljen je s redateljem Wesom Andersonom koji je film snimao u Indiji. «To je čovjek koji mi je omogućio da provedem mjesec dana Indiji, obiđem je, zabavljam se, a radim samo jedan dan. Onda sam se vratio u Ameriku, on me pozvao natrag u Indiju, opet sam se provodio mjesec dana zbog jednog dana snimanja. Onda sam se vratio u Ameriku a on me pozvao u Veneciju gdje se tjedan dana zabavljam a moram raditi samo jedan sat».Inače, film «The Darjeeling Limited» je luda priča o tri brata, glume ih Owen Wilson, Jason Schwartzman i Adrien Brody, koji odlaze u Indiju kako bi se ponovno okupili nakon smrti oca i bijega majke negdje u Indiju. U vožnji vlakom koji se zove Darjeeling Limited događaju im se nevjerojatne stvari a film je nevjerojatno dobar. Kako je glavni glumac filma Owen Wilson prije osam dana pokušao samoubojstvo, na početku konferencije za novinare Wes Anderson je rekao kako je Wilson dobro, da se on već smije njegovim šalama, ali i da moli da se preskoče pitanja o njemu kako bi se zaštito njegov privatni život o kojem će Wilson sam govoriti kad se potpuno oporavi.
Na taj način se zaštitio Owen Wilson, ali kako svakog dana čujem neki novinarski «biser», ni ovaj nije bio iznimka. Prije dva dana intervjue je davao Brian de Palma, redatelj odličnog filma «Redacted» o ratu u Iraku i trenutni favorit kritičara za Zlatnog lava. Njemačka novinarka ga je pitala može li obrazložiti svoje mijenjanje filmskih žanrova, od filma «Alien: Osmi putnik» pa nadalje. De Palma je odgovorio «Gospođo, ali ja nisam režirao film "Alien: Osmi putnik». I nikom ništa.
U ponedjeljak uvečer u Veneciji se prikazuje film «I'm not There» biografski film o Bobu Dylanu u kojem glume Richard Gere, Heat Ledger, Christian Bale i Cate Blanchett i svi ga oni glume u jednom razdoblju njegovog života. E, to jedva čekam.

Vezane vijesti

Demi Moore više nije gđa. Kutcher na Twitteru

Demi Moore više nije gđa. Kutcher na Twitteru

Američka glumica Demi Moore, koja je službeno u studenom objavila da se rastaje od Ashtona Kutchera nakon tri godine braka, odlučila je da njezino… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika