24.09.2007. / 17:02

Autor: Marko Dejanović

IRAN I SAD

Ahmadinejad nepoželjan na memorijalu za napade 11. rujna

Prosvjede su izazvali i planovi da Ahmadinejad govori na njujorškom sveučilištu Columbia

Iako je iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad stigao u New York, povodom skupštine UN-a, neće smjeti posjetiti mjesto terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar.

Ipak, to nije jedina kontroverza koja prati posjet iranskog predsjednika SAD-u. Prosvjede je izazvala i najava prema kojoj bi Ahmadinejad održao govor na njujorškom sveučilištu Columbia. Čim se saznalo za te planove javili su se protivnici koji kažu da se Ahmadinejadu zbog negiranja holokausta te optužbi administracije Georga Busha da podržava terorizam ne bi smjelo davati prostora na američkim sveučilištima

Atomska bomba beskorisna

Pozornost svjetske javnosti iranski je predsjednik privukao i intervjuom koji je dao američkoj televizijskoj mreži CBS. Tom prilikom je izjavio da ne vidi zašto bi SAD i Iran zaratili. Ponovno je negirao da njegova zemlja razvija nuklearno naoružanje i dodao da im takvo oružje i ne treba jer je u današnje vrijeme potpuno beskorisno.

„Kada bi atomska bomba bila korisna, bila bi spriječila raspad SSSR-a. Kada bi bila korisna, riješila bi probleme Amerikanaca u Iraku. Vrijeme atomske bombe je prošlo“, rekao je Ahmadinejad te time još jednom pokušao uvjeriti međunarodnu zajednicu da nuklearni program njegove zemlje služi samo miroljubivim svrhama.

Istovremeno s općom skupštinom, Vijeće sigurnosti UN-a razmatra pooštravanje sankcija Iranu zbog nuklearnog programa. Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner tom je prilikom priopćio da se svijet mora pripremiti za novi rat.


I  Mesić  na  skupštini UN-a

Općoj skupštini Ujedinjenih naroda prisustvuje i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Dominantna tema zasjedanja je borba protiv klimatskih promjena. Mesić je izrazio hrvatsku podršku novom globalnom sporazumu, nasljednika Kyoto sporazuma koji ističe 2012. Predsjednik Mesić je bio prvi govornik na panelu "Ublažavanje", jednom od četiri plenarne sjednice na kojima se vodila rasprava na skupu.

"Hrvatska, u kojoj je Kyoto protokol stupio na snagu upravo ovoga mjeseca, čvrsto je privržena ispunjenju preuzetih obveza u smislu emisije stakleničkih plinova", rekao je Mesić.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika