Objavljeno u Nacionalu br. 619, 2007-09-25

Autor: Željko Rogošić

CROATIA OSIGURANJE TRAŽI PARTNERA

Amerikanci i Švicarci u utrci za Croatia leasing

CROATIA OSIGURANJE pred odabirom je inozemnog strateškog partnera, koji će dokapitalizacijom od 90 milijuna kuna postati polovični vlasnik tvrtke Croatia leasing, tvrtke kćeri osnovane 2005. godine

Hrvoje Vojković, predsjednik nadzornog odbora Croatia leasinga, pokrenuo je proces dokapitalizacije  jer je Croatia osiguranje kao tvrtka osnivač zakonom ograničena u davanju kredita i jamstavaHrvoje Vojković, predsjednik nadzornog odbora Croatia leasinga, pokrenuo je proces dokapitalizacije jer je Croatia osiguranje kao tvrtka osnivač zakonom ograničena u davanju kredita i jamstavaCroatia osiguranje je pred odabirom strateškog partnera u dokapitalizaciji do 50 posto udjela Croatia leasinga, svoje uspješne tvrtke kćeri, koja je Croatia osiguranju već osigurala godišnji prinos od 15 milijuna kuna na policama osiguranja koje su vezane višegodišnjim ugovorom o leasingu.

Kako prosječni ugovor o leasingu traje tri do pet godina, već je sada Croatia leasing za buduće razdoblje Croatia osiguranju osigurala minimalno 40 milijuna kuna po policama. Croatia osiguranje je 2005. osnovalo Croatia leasing s temeljnim kapitalom od 90 milijuna kuna, koji su uspješno plasirani u tekuće poslovanje već nakon samo tri mjeseca rada. Croatia leasing je stvoren kao novi snažni prodajni kanal i profitno središte, kako bi Croatia osiguranje zadržalo i poboljšalo svoju tržišnu poziciju i dovoljan prinos polica. U pravoj godini rada s više od tisuću sklopljenih ugovora Croatia leasing je plasirao 33 milijuna eura, a 2006. putem dvije tisuće ugovora čak 76,5 milijuna eura. Postavlja se pitanje zašto Croatia osiguranje traži strateškog partnera u dokapitalizaciji Croatia leasinga, kad je Croatia leasing već u prvoj godini poslovanja gotovo četiri puta nadmašio plan.

Postoji jasno izražena potreba za plasmanom većih iznosa novca, a Croatia osiguranje kao vlasnik Croatia leasinga zakonski je limitirano u davanju kredita i jamstava za kredite. Sukladno Zakonu o osiguranju, osiguravajuće društvo ne smije plasirati više od 5 posto tehničkih pričuva u pojedino trgovačko društvo, pa makar to bila i tvrtka kći. Kako je Croatia osiguranje zakonski ograničeno, uprava Croatia leasinga je započela odabir strateškog partnera radi vlastitog širenja i plasmana više novca. I to uz pomoć jedne od najuglednijih revizorskih kuća, Delloite, kako bi se osigurao transparentan proces za sve sudionike i dobili najbolji ponuđači.


Ante Samodol, predsjednik uprave Hrvatske agencije za nadzor financijskih uslugaAnte Samodol, predsjednik uprave Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga Sredstva što ih je Croatia leasing mogao plasirati brzo su iscrpljena. S obzirom na vrijedeće limite i velike potrebe Croatia leasinga za izvorima refinanciranja, Croatia leasing je svoje tekuće poslovanje počeo refinancirati kod partnerskih banaka Croatia osiguranja. Ta su se sredstva pokazala preskupima, pa se Croatia leasing našao u nepovoljnom položaju u odnosu na konkurenciju, koja se financira iz domicilnih država pod povoljnijim uvjetima (Hypo, Unicredito, Erste). Kako bi se očuvala osnovna ideja i poslovni zadatak Croatia leasinga, stvaranje dobiti i otvaranje prodajnog kanala u prodavanju polica za Croatia osiguranje, uprava Croatia osiguranja bila je zapravo prisiljena pronaći strateškog partnera koji će dokapitalizirati društvo i osigurati dovoljne izvore refinanciranja za nastavak poslovanja Croatia leasinga. Praktički ispada da se hrvatske osiguravateljske tvrtke moraju dokapitalizirati zbog zakonske regulative koja ograničava njihove plasmane.
Drugi je razlog zatvaranje financijskih institucija na hrvatskom tržištu unutar palete usluga (banka, osiguranje, leasing) koje nude vlasnički povezane tvrtke. Raiffeisen banka nudi leasing i Uniqua osiguranje, PBZ je vlasnički povezan s PBZ leasingom i Generali osiguranjem, Zagrebačka banka s Unicredito leasingom i Allianz osiguranjem u istoj grupaciji. Budući da se unutar takvih vlasnički povezanih financijskih institucija izrazita pažnja polaže na efekt sinergije (cross selling princip), u kojem jedni obvezujuće nude usluge drugih, počeo se sužavati prostor za prodaju polica Croatia osiguranja. To je i razlog osnutka Croatia leasinga. Rezultati Croatia leasinga su u okviru očekivanoga, u trećoj godini usmjerava se Ivan Šuker, predsjednik nadzornog odbora Croatia osiguranja i ministar financija, odobrio je dokapitalizaciju Croatia leasingaIvan Šuker, predsjednik nadzornog odbora Croatia osiguranja i ministar financija, odobrio je dokapitalizaciju Croatia leasingaprema pozitivnoj nuli. Odluka o odabiru strateškog partnera je još logičnija ako se zna da društva za leasing ionako u prve tri godine ne posluju s dobiti, a Croatia osiguranje zbog zakonskih ograničenja ne može osigurati nove plasmane.
Postupak pronalaženja strateškog partnera kao savjetnik vodi Delloite, koji je uputio pozive na više od stotinjak odabranih adresa uglednih inozemnih financijskih institucija, među kojima, logično, nije ni jedna banka koja već djeluje na hrvatskom tržištu, jer su one, odnosno pripadni leasing, već konkurencija. Prikupljene su neobvezujuće ponude, provode se “dubinska snimanja“, a među izraženim interesentima su i snažne banke i investicijski fondovi iz Austrije, Švicarske, SAD-a, Engleske i Slovenije. Znatno povećanje opsega posla i višestruko veći promet Croatia leasinga za Croatia osiguranje donosi dvostruku korist: prihod od udjela u dobiti i znatno povećanje prinosa po policama osiguranja na temelju višegodišnjih ugovora uz smanjenje rizika.

Hanfa zabranila nabavu vozila za MUP

DAMIR MIHANOVIĆ član je uprave Croatia osiguranja i nadzornog odbora Croatia leasingaDAMIR MIHANOVIĆ član je uprave Croatia osiguranja i nadzornog odbora Croatia leasingaNakon što je Croatia leasing na javnom nadmetanju dobio posao za financiranje nabave službenih vozila MUP-a, uprava Croatia osiguranja odlučila je taj posao financirati iz vlastitih izvora. Sukladno Zakonu o osiguranju, Croatia leasing je dozvolu za taj plasman zatražio od Hanfe. Hanfa dozvolu nije dala, te je cijeli posao realiziran kreditom Erste banke. Jedan od problema u realizaciji ovog posla pojavio se zbog premalog temeljnog kapitala, s obzirom na vrijednost posla.

Vezane vijesti

Inovativni brokeri u osiguranju sada i u Hrvatskoj

Inovativni brokeri u osiguranju sada i u Hrvatskoj

Danas je u Eurotoweru predstavljen Koban Südvers Group Zagreb d.o.o., član grupacije Koban Südvers Group i WBN-a - Worldwide Broker Network, najvećeg… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika